Produsele alimentare ecologice influențează funcția cognitivă a copiilor (studiu)

Un studiu care a analizat asocierea dintre o varietate de expuneri prenatale și infantile și dezvoltarea neuropsihologică la copiii de vârstă școlară a constatat că aportul de alimente organice este asociat cu scoruri mai bune la testele de inteligență fluidă și memorie de lucru.

Inteligența fluidă reprezintă capacitatea de a rezolva noi probleme de raționament, iar memoria de lucru este capacitatea creierului de a reține informații noi necesare pe termen scurt. Potrivit unui studiu¹ publicat în Environmental Pollution, conceput și proiectat de cercetători de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) și de Institutul de Cercetare în Sănătate Pere Virgili (IISPV-CERCA), aportul de produse alimentare ecologice îi ajută pe copii să obțină scoruri mai bune la testele de inteligență fluidă și memorie de lucru.

Explicația acestei asocieri poate fi că stilurile alimentare sănătoase, inclusiv cele care conțin produse ecologice, sunt mai bogate decât dietele de tip fast-food în nutrienți necesari creierului, cum ar fi acizii grași esențiali, vitaminele și antioxidanții, care împreună pot spori funcția cognitivă în copilărie.

De asemenea, studiul a constatat că aportul de produse de fast-food și fumul de țigară din mediu în timpul copilăriei au fost asociate cu scoruri mai mici la testele de inteligență fluidă. În plus, expunerea la particule fine (PM2.5) în interior a fost asociată cu scoruri mai mici ale memoriei de lucru.

Consumul de produse alimentare ecologice poate ajuta copiii să aibă rezultate mai bune la școală

Studiul a utilizat date de la 1.298 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani din șase cohorte de naștere din țări europene (Marea Britanie, Franța, Spania, Grecia, Lituania și Norvegia). Cercetătorii au analizat 87 de factori de mediu la care au fost expuși copiii in utero (poluarea aerului, traficul, zgomotul, diverse substanțe chimice și factori legați de stilul de viață) și alți 122 de factori la care au fost expuși în timpul copilăriei.

Scopul studiului a fost de a analiza influența acestor expuneri asupra dezvoltării și maturizării creierului uman, deoarece în copilărie creierul nu este încă pe deplin dezvoltat pentru o apărare eficientă împotriva substanțelor chimice din mediu, fiind deosebit de sensibil la toxicitate, chiar și la niveluri scăzute care nu reprezintă neapărat un risc pentru un creier sănătos matur.

Studiul a constatat că principalii factori determinanți ai inteligenței fluide și ai memoriei de lucru la copii sunt dieta organică, dieta fast-food, o gospodărie cu multe persoane, poluarea aerului din interior și fumul de țigară. Până în prezent, au existat puține cercetări cu privire la relația dintre tipul de dietă și funcția cognitivă, dar consumul de mâncare de la fast-food a fost asociat cu niveluri mai scăzute ale performanțelor școlare și unele studii au raportat, de asemenea, asocieri pozitive între dietele organice și scorurile funcției executive.

În studiul de față, s-au observat scoruri mai bune pentru inteligența fluidă și pentru memoria de lucru în cazul copiilor care aveau un aport mai mare de alimente organice și un aport mai mic de produse de fast-food. Expunerea la fumul de țigară și la poluarea din interior în timpul copilăriei poate afecta negativ funcția cognitivă prin stimularea reacțiilor pro-inflamatorii în creier. 

În ceea ce privește numărul mare al persoanelor dintr-o gospodărie, cercetătorii afirmă că trebuie ținut cont de faptul că numărul oamenilor care locuiesc împreună într-o casă este adesea un indicator al statutului economic nefavorabil al unei familii și că o situație financiară precară favorizează stiluri de viață mai puțin sănătoase, care la rândul lor pot afecta funcția cognitivă a copiilor.

Studiul face parte dintr-un mare proiect european Human Early-Life Exposome (HELIX), la fel ca o altă lucrare recentă care a utilizat același expozom și aceiași participanți, dar a analizat simptomele tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și problemele comportamentale ale copilăriei.

Investigatorii afirmă că s-a observat că mai mulți poluanți de mediu prenatali (poluarea aerului din interior și fumul de țigară) și obiceiurile de viață în timpul copilăriei (dieta, somnul și capitalul social al familiei) au fost asociate cu probleme de comportament la copii.

Originalitatea studiului constă în utilizarea unei abordări expuse, adică a faptului că ia în considerare totalitatea expunerilor, mai degrabă decât să se concentreze pe una singură. Această abordare își propune să obțină o mai bună înțelegere a complexității expunerilor multiple la mediu și a efectului simultan al acestora asupra neurodezvoltării copiilor.

Un alt punct forte al studiului, care analizează cohorte din șase țări europene, este diversitatea sa, deși acest factor ridică, de asemenea, provocarea suplimentară a diferențelor culturale, care pot influența nivelurile de expunere și rezultatele cognitive. De asemenea, o caracteristică importantă a studiului asupra cunoașterii și a lucrării anterioare asupra problemelor de comportament este că oamenii de știință au analizat sistematic o gamă mult mai largă de biomarkeri de expunere în sânge și urină și au analizat atât variabilele expunerii prenatale, cât și pe cele ale expunerii în copilărie.

Ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru copii?

Alimentația sănătoasă pentru copii se bazează pe aceleași principii ca alimentația pentru adulți, în sensul că toată lumea are nevoie de aceleași tipuri de nutrienți - cum ar fi vitaminele, mineralele, carbohidrații, proteinele și grăsimile. Cu toate acestea, copiii au nevoie de cantități diferite de substanțe nutritive specifice, la vârste diferite.

Pentru a obține proteine, copilul trebuie să mănânce carne slabă și pește, ouă, fasole, mazăre, produse din soia, nuci și semințe nesărate.

Copilul trebuie încurajat să mănânce și o varietate de fructe proaspete, decongelate sau uscate, mai degrabă decât suc de fructe. Dacă, totuși, copilul bea suc, e bine să fie 100% suc fără zaharuri adăugate - și în cantități mici. Atenție, un sfert de cană de fructe uscate este echivalentul unei căni întregi de fructe proaspete (când sunt consumate în exces, fructele uscate pot aduce multe calorii suplimentare).

De asemenea, copilul trebuie să aibă în alimentație o varietate de legume proaspete sau gătite, de mai multe culori. Și pâinea integrală, fulgii de ovăz, quinoa sau orezul brun ori sălbatic trebuie consumate în defavoarea pâinii albe și a pastelor albe. Pentru copii sunt indicate produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Pentru sănătatea copilului, e bine să nu i se ofere decât rar sau deloc produse cu zahăr, multă sare și grăsimi trans.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Urban environment and obesity and weight-related behaviours in primary school children
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412021003251?via%3Dihub
1. Studiul „Urban environment and obesity and weight-related behaviours in primary school children”, apărut în Environment International (2021). DOI: 10.1016/j.envint.2021.106700, autori: Jeroen de Bont et al.
Mayo Clinic - Nutrition for kids: Guidelines for a healthy diet
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/in-depth/nutrition-for-kids/art-20049335

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0