Prima vizita la ginecolog a adolescentei - sfaturi pentru mame

Pe masura ce fetele cresc si ajung la pubertate, corpul lor trece printr-o serie de transformari. Mamele trebuie sa discute despre aceste modificari, astfel incat tinerele domnisoare sa inteleaga ce se petrece cu corpul lor si sa actioneze in consecinta. Iata cand e cazul sa mergi cu adolescenta la ginecolog, dar si cum o poti pregati pentru acest consult!

Ciclul menstrual al fetelor se instealaza de la o generatie la alta tot mai devreme, de aceea este bine ca mamele sa discute despre menstruatie inca de cand fetele ajung la pubertare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intre varstele de 13 si 15 ani, mama ar trebui sa mearga cu fiica la un control gincologic. Bineinteles, nu se pune problema despre examinare pelviana in cele mai multe cazuri, insa consultul ginecologic are rolul de informare si de pregatire pentru schimbarile ce vin pe masura ce corpul se maturizeaza si sistemul reproducator feminin se dezvolta.

Explica-i fetei de ce e important sa isi faca un obicei din a merge la medicul ginecolog si asigur-o ca nu este cazul, inca, sa isi faca griji in ceea ce priveste examinarea pelviana. Chiar si atunci cand aceasta examinare trebuie facuta, tanara fata trebuie sa inteleaga ca este o procedura complet nedureroasa si foarte rapida. Pentru sporirea confortului adolescentei, e recomandat sa se mearga la un medic ginecolog de sex feminin.

In principiu, adolescenta trebuie sa inteleaga ca acest prim consult ginecologic are 3 misiuni importante:

  • Informarea – tanara va primi informatii detaliate despre modul in care functioneaza sistemul reproducator, despre ciclul menstrual, precum si despre activitatea sexuala. Aceasta poate pune orice intrebare isi doreste medicului si este recomandat ca mama sa o astepte pe hol, tocmai pentru a nu o face sa se simta rusinata.
  • Preventia – tanara fata va invata cum sa previna o sarcina, bolile cu transmitere sexuala si orice alta problema ce se poate ivi odata cu inceperea vietii sexuale.
  • Tratamentul – medicul poate diagnostica anumite probleme despre care tanara nu stie sau poate oferi tratament care sa amelioreze durerile specifice menstruatiei.


Daca ii explici adolescentei ca acest control medical de rutina trebuie facut mai degraba in scop educational, aceasta va fi mult mai relaxata si mai impacata cu faptul ca trebuie sa faca aceasta vizita la medic.

Cum sa o faci pe adolescenta sa se relaxeze cu privire la consultul ginecologic

Dupa ce ii explici despre ce este vorba, e important sa o lasi pe ea sa faca anumite alegeri, astfel incat sa simta ca detine controlul asupra situatiei in care se va afla.

Asta inseamna ca o vei intreba pe fata daca prefera un medic de sex feminin sau masculin (sunt preferate in cele mai multe cazuri femeile), daca isi doreste ca medicul sa fie tanar sau mai in varsta ori daca vrea sa mearga la acelasi medic ca si tine sau prefera un alt ginecolog. Indiferent de deciziile pe care le ia, mama trebuie sa le accepte si sa se conformeze, chiar daca este de alta parere.

De asemenea, este important sa ii respecti dorinta fetei cu privire la prezenta ta – e posibil sa tina neaparat sa stai cu ea in cabinet, insa totodata sunt sanse sa isi doreasca sa o lasi singura. Este posibil ca pe parcursul consultului, medicul sa solicite iesirea mamei pe hol, astfel incat sa aiba o discute intima cu adolescenta – mama trebuie sa inteleaga si sa se conformeze.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ginecologul va discuta cu adolescenta si despre modalitatile de protectie impotriva unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuala. Multe mame au senzatia ca este prea devreme pentru o asemenea discutie, insa specialistii considera ca informarea este esentiala in ceea ce priveste acest subiect, iar adolescenta trebuie sa aiba aceste informatii cat mai devreme.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0