Prima vizita la ginecolog a adolescentei - sfaturi pentru mame

Pentru multe adolescente, prima vizită la medicul ginecolog poate părea puțin înfricoșător sau jenant. Fiind mama ei, sprijinul și sfaturile pe care le oferi i-ar putea ușura anxietatea, astfel încât să aibă o primă experiență pozitivă. 

Ajută-ți fiica să se pregătească pentru prima ei vizită la ginecolog, discutând despre când și unde să meargă și oferindu-i o privire de ansamblu despre ce se poate aștepta în cadrul consultului ginecologic.

Pe măsură ce fetele cresc și ajung la pubertate, corpul lor trece printr-o serie de transformări. Mamele trebuie să discute despre aceste modificări, astfel încât tinerele domnișoare să înțeleagă ce se petrece cu corpul lor și să acționeze în consecință.

Iată când e cazul să mergi cu adolescenta la primul său consult ginecologic, dar și cum o poți pregăti pentru această consultație.

Când ar trebui adolescenta să facă prima vizită la ginecolog

Încurajează-ți fiica să meargă la ginecolog dacă:

1. Nu i-a venit încă menstruația.De regulă, menstruația se înstalează între 12 și 14 ani. Dacă adolescenta ta nu a avut prima menstruație până la 15 ani, ar fi timpul să meargă la un consult ginecologic. 

2. Menstruația este dureroasă. Ceea ce este considerat ca normal poate varia pentru adolescente, la fel ca și pentru femeile adulte. Totuși, dacă menstruația adolescentei tale pare diferită de ceea ce te-ai aștepta sau dacă adolescenta acuză dureri foarte mari când este la menstruație, ar trebui să fie consultată de un medic ginecolog.   

3. Se luptă cu pubertatea. Adolescenții pot avea și alte probleme legate de pubertate, cum ar fi acneea sau creșterea nedorită a părului. Un ginecolog poate oferi anumite tratamente, dar poate discuta cu adolescenta cu privire la semnele normale de dezvoltare.

4. Este activă din punct de vedere sexual sau într-o relație serioasă. Sexul și relațiile intime sunt o parte normală a adolescenței. O vizită la ginecolog poate fi o oportunitate excelentă pentru adolescenta ta de a explora aceste subiecte cu un adult neutru. Cu medicul ginecolog poate discuta despre toate, de la alegerea contracepției până la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală. Amintește-ți! Mulți părinți cred că adolescenții lor nu fac sex atunci când chiar fac asta.  

La ce vârstă este recomandată prima vizită la ginecolog

Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie din Statele Unite ale Americii recomandă femeilor tinere să aibă prima programare la ginecologie între 13-15 ani.  

Ciclul menstrual al fetelor se instalează de la o generație la alta tot mai devreme, de aceea este bine că mamele să discute despre menstruație încă de când fetele ajung la pubertare.

Bineînțeles, în cadrul primei vizite la ginecolog, nu se pune problema despre examinare pelviană în cele mai multe cazuri, însă consultul ginecologic are rolul de informare și de pregătire pentru schimbările ce apar pe măsură ce corpul se maturizează și sistemul reproducător feminin se dezvoltă.

Explică-i fetei de ce e important să își facă un obicei din a merge la medicul ginecolog și asigur-o că nu este cazul, încă, să își facă griji în ceea ce privește examinarea pelviană.

Chiar și atunci când aceasta examinare trebuie făcută, adolescenta trebuie să înțeleagă că este o procedură complet nedureroasă și foarte rapidă. Pentru sporirea confortului adolescentei, e recomandat să se meargă la un medic ginecolog de sex feminin.

În principiu, adolescenta trebuie să înțeleagă că acest prim consult ginecologic are trei misiuni importante:

Informarea – tânăra vă primi informații detaliate despre modul în care funcționează sistemul reproducător, despre ciclul menstrual, precum și despre activitatea sexuală. Aceasta poate pune orice întrebare își dorește medicului și este recomandat ca mama să o aștepte pe hol, tocmai pentru a se simți confortabil.

Prevenția – adolescenta va învăța cum să prevină o sarcină, bolile cu transmitere sexuala și orice alta problema ce se poate ivi odată cu începerea vieții sexuale.

Tratamentul – medicul poate diagnostica anumite probleme despre care tânără nu știe sau poate oferi tratament care să amelioreze durerile specifice menstruației.

Daca îi explici adolescentei că acest control medical de rutină trebuie făcut mai degrabă în scop educațional, aceasta va fi mult mai relaxată și mai împăcată cu faptul că trebuie să facă această consultație ginecologică.

Cum o pregătești pe fiica ta pentru prima vizită la ginecolog  

Înainte să ajungi cu adolescenta la ginecolog, este bine să o pui în temă legat de ce ar putea medicul să o întrebe. Pentru a afla istoricul medical al fiicei tale, medicul îi va adresa întrebări precum:

  • Când ai avut ultima menstruație?
  • Ești activă din punct de vedere sexual?
  • Dacă ești activă din punct de vedere sexual, utilizezi metode contraceptive?
  • Ai probleme cu menstruația, cum ar fi sângerări abundente sau crampe?
  • Ai secreții vaginale neobișnuite, mâncărimi, răni sau disconfort în zona vaginală?

Răspunsurile adolescentei îl vor ajuta pe ginecolog să decidă dacă sunt necesare anumite teste sau investigații și vor ajuta la ghidarea conversației. Explică-i fiicei tale ca este important să raspundă sincer, chiar dacă se simte inconfortabilă. Amintește-i că discuția cu medicul ginecolog este confidențială și că nu va împărtăși informațiile cu nimeni altcineva.

Cum decurge prima vizită la ginecolog

Pentru unele adolescente, prima vizită poate fi doar o discuție cu medicul. Pentru altele, medicul ar putea face un examen fizic. Majoritatea fetelor nu vor face o examinare pelviană sau un test Papanicolau până la vârsta de 21 de ani. 

Cu toate acestea, dacă se confruntă cu probleme precum sângerări abundente, menstruații dureroase sau secreții vaginale neobișnuite, poate adolescenta avea nevoie de un examen pelvian mai devreme de această vârstă.

Înainte de consultația ginecologică, explică-i fiicei tale despre ce se va întâmpla în timpul examenului fizic. Este posibil să se facă:

  • Verificarea greutății, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale
  • O revizuire a vaccinurilor recomandate
  • O examinare a sânilor pentru a se asigura că se dezvoltă bine și pentru a detecta orice anomalie, cum ar fi noduli sau chisturi
  • O examinare a organelor genitale externe pentru a se asigura că nu există răni, umflături sau alte probleme
  • Examen pelvin pentru a verifica vaginul, colul uterin, uterul și ovarele. Un speculum se va folosi pentru a finaliza această parte a examenului fizic.

Testarea pentru bolile cu transmitere sexuală este recomandată anual dacă adolescenta este activă din punct de vedere sexual. Pentru că aceste infecții nu dau, de cele mai multe ori simptome, se recomandă testarea anuală.

Screeningul HPV începe la vârsta de 30 de ani, cu excepția cazului în care testul Papanicolau este anormal.

Cum să o faci pe adolescenta să se relaxeze cu privire la consultul ginecologic

După ce îi explici despre ce este vorba, e important să o lași pe ea să facă anumite alegeri, astfel încât să simtă că deține controlul asupra situației în care se va afla.

Asta înseamnă că o vei întreba pe fata dacă preferă un medic de sex feminin sau masculin (sunt preferate în cele mai multe cazuri femeile), dacă își dorește ca medicul să fie tânăr sau mai în vârstă ori dacă vrea să meargă la același medic ca și tine sau preferă un alt ginecolog. Indiferent de deciziile pe care le ia, mama trebuie să le accepte și să se conformeze, chiar dacă este de altă părere.

De asemenea, este important să îi respecți dorință fetei cu privire la prezența ta – e posibil să țină neapărat să stai cu ea în cabinet, însă totodată sunt șanse să își dorească să o lași singură. Este posibil ca pe parcursul consultului, medicul să solicite ieșirea mamei pe hol, astfel încât să aibă o discuție intimă cu adolescenta – mama trebuie să înțeleagă și să se conformeze.

Ginecologul va discuta cu adolescenta și despre modalitățile de protecție împotriva unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală. Multe mame au senzația că este prea devreme pentru o asemenea discuție, însă specialiștii consideră că informarea este esențială în ceea ce privește acest subiect, iar adolescenta trebuie să aibă aceste informații cât mai devreme.

Să-ți ajuți adolescenta să aibă o primă experiență pozitivă cu medicul ei ginecolog este o modalitate prin care o ajuți să aibă un stil de viață sănătos. 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The American College of Obstetricians and Gynecologists - https://www.acog.org/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0