Prezenta unei pisici poate sa reduca riscul de astm la copiii mici

Se pare ca daca ai o pisica prin preajma atunci cand esti mic, riscul de astm este redus. Insa exista unele conditii pentru ca aceasta "regula" sa se aplice.

Sa ai un animal de companie cand esti copil este un lucru minunat, dar se pare ca pisicile au un beneficiu in plus: ele ar putea oferi protectie impotriva anumitor afectiuni pulmonare, precum bronsita si pneumonia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa inainte de a merge la pet shop pentru a-i cumpara bebelusului tau abia nascut o pisica "anti-astm", ar trebui sa stii ca exista si o "capcana": daca se intampla sa ai versiuni cu mutatii ale unei anumite gene, ajutorul din partea felinelor ar putea, insa, sa declanseze eczema. Asa ca probabil te intrebi ce ai de facut, ca parinte? Tii prin preajma copilului o pisica sau nu?

O cercetare condusa de o echipa de oameni de stiinta de la un centru de studii despre astm din Danemarca (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood Research Centre sau COPSAC) a oferit o posibila explicatie referitoare la motivul pentru care animalele de companie si astmul intra atat de des in conflict.

Pana acum, studiile au aratat rezultate contradictorii - sa detii un animal de companie poate ajuta la prevenirea anumitor boli legate de hipersensibilitatea alergica, poate sa nu faca nicio diferenta sau poate sa agraveze aceste afectiuni.

Se pare ca este vorba de un mic detaliu, iar acel detaliu este o variatie a genei 17q21, scrie sciencealert.com. Numita TT, cercetatorii au descoperit deja ca aceasta varianta genetica dubleaza riscul de boli "atopice" (atopie fiind acea manifestare a unei hipersensibilitati alergice), cum ar fi astmul si inflamatia bronhiilor. Totodata, varianta genetica a devenit un prim candidat pentru studiile care analizeaza influenta mediului asupra dezvoltarii copilului.

In cel mai recent studiu, cercetatorii au analizat informatiile medicale, genetice si pe cele legate de mediul inconjurator ce proveneau de la 377 de copii danezi, ale caror mame au fost diagnosticate cu astm. Aceasta analiza a includ si o "harta" a genelor micutilor, cat si mostre de alergeni colectate de pe patuturile copiilor.

 

 

Aproape o treime dintre copii aveau varianta genetica TT, care i-ar fi facut mai predispusi sa dezvolte astm, la fel ca mamele lor. O analiza a cifrelor a aratat, insa, ca daca micutii au avut o pisica prin preajma, atunci cand s-au nascut, s-a redus riscul impactului acestei gene.

Cu alte cuvinte, daca esti suficient de ghinionist sa ai aceasta gena care iti dubleaza sansele de a face astm, adoptarea unei pisici mai devreme, in copilarie, poate ajuta la micsorarea acestui risc.

Procesul exact din spatele acestei protectii sporite nu este foarte clar. Alergenii ar putea sa intervina in mod direct in expresia genei sau poate ca este explicatia este mai complicata, implicand microbii din microflora pisicii.

Indiferent de beneficiile ascunse ale traiului alaturi de o pisica, cainii nu au acest efect. Nu a existat o reducere similara in ceea ce priveste riscul de astm pentru acei nou-nascuti care au impartit locuinta cu un caine, mai scrie sciencealert.com.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0