Investigatia prin Rezonanta Magnetica la copii

Este o metoda care nu provoaca suferinta pacientului. Metoda foloseste camp magnetic si unde electromagnetice pentru a produce imagini prin care poate fi analizata in detaliu structura organismului uman.

Cu toate ca imaginile sunt asemanatoare cu cele obtinute prin Tomografie Computerizata, rezonanta magnetica nu foloseste radiatii ionizante si pune de fapt in evidenta aspectul apei din organismul uman.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De ce facem aceasta examinare

Exista o mare varietate de situatii in care examinarea este indicata. Acestea includ probleme ale creierului, ale maduvei spinarii, ale oaselor, regiuni ale toracelui, abdomenului, pelvisului, articulatiilor. Valoarea examinarii prin IRM este complementara utilizarii altor metode astfel incat radiologia si imagistica medicala sunt in prezent considerate prelungiri ale simturilor noastre clinice si indicatiile se adapteaza tipului de patologie si particularitatii fiecarui pacient. Valoare de neinlocuit are insa metoda in explorarea ochilor, urechii interne si a sistemului circulator. Metoda permite vizualizarea articulatiilor, cartilajului, ligamentelor si tendoanelor cu eficienta foarte buna. Pentru ca nu este iradianta poate fi repetata de mai multe ori si permite evaluarea in timp a evolutiei precum si monitorizarea efectelor terapeutice. Poate exclude sau ridica suspiciuni in cazul tumorilor musculo-skeletale si poate oferi detalii legate de diagnosticul diferential cu leziuni inflamatorii.

Pregatirea

In cele mai multe dintre cazuri nu este necesara o pregatire speciala. Aspectul trebuie tratat diferentiat la copii in functie de varsta si de gradul de cooperare pe intreaga perioada a examinarii. Totusi copiii nu trebuie sa aiba asupra lor obiecte cu continut metalic. Tehnicienii si asistentii medicali trebuie sa aiba grija ca pacientii sau apartinatorii sa nu aiba in buzunare atunci cand intra in camera magnetului ochelari, bijuterii, catarame sau carti de credit. Dispozitivele electronice nu sunt permise in incaperea in care se afla si magnetul. Dispozitivele stomatologice nu interfera cu campul magnetic. Pentru a obtine imagini de calitate copilul trebuie sa stea nemiscat. Din acest motiv sedarea poate fi necesara in timpul examinarii IRM. Ea este frecvent folosita pentru sugari si copii mici. Este foare important ca pe intreaga perioada a examinarii copilul sa fie linistit si cooperant. Astfel poate fi nevoie de un anumit grad de sedare in special la copiii mici.

Atunci cand este necesara sedarea trebuie sa nu ii mai oferim copilului alimente sau bauturi cu un interval de timp variabil inainte pentru ca astfel copilul sa aiba stomacul gol. Atunci cand sedam copilul acesta va avea montata o cale de acces intrevenos si va avea montata o branula. In acesta perioada copilul va fi monitorizat si functiile sale vitale vor fi controlate.

Sedarea este eficienta si pentru copiii cu claustrofobie. Pentru a reduce stresul examinarii se poate administra un sedativ pe cale orala in functie de indicatiile pe care le primesc parintii de la medical care a recomandat examinarea. In functie de specificul laboratorului de IRM parintii pot insoti copilul in camera magnetului, pot ramane cu acestia pe perioada examinarii sau pot comunica prin interfon cu ei daca este nevoie si ei se trezesc in pauzele dintre examinari.

Uneori este necesar sa se administreze substanta de contrast pe cale intravenoasa pentru vizualizarea mai buna a unui anumit tip de patologie in functie de indicatii sau de modificarile descoperite pe parcursul examinarii. Din acest motiv trebuie sa cunoastem antecedentele alergice ale copilului si sa evaluam functia renala. Accidentele alergice sunt rare totusi trebuie sa avem o atitudine preventiva si sa fim pregatiti pentru a interveni rapid in astfel de situatii.

Copilul va auzi odata cu declansarea examinarii sunete repetate si va purta casti in care va auzi comenzile tehnicianului. Pentru copiii mai mari va avea la indemana si o pompa cu aer a carei simpla apasare comanda un semnal sonor care ne atentioneaza asupra necesitatii unei comunicari.

Durata si reusita examinarii

Examinarea va dura de obicei intre 20 de minute si o ora dar in functie de particularitati durata examinarii poate fi variabila. Rezultatul examinarii poate fi disponibil intr-un interval de timp variabil in functie de complexitatea examinarii si a patologiei descoperite.

Rezonanta Magnetica Nucleara sau RMN pentru copii prezinta anumite particulartati fata de investigatia efectuata la adulti iar atentia care trebuie sa i se acorde, planificarea, participarea parintilor si a medicilor si personalului cu experienta pediatrica sunt esentiale pentru reusita metodei si obtinerea unor imagini de buna calitate care sa poata fi interpretate in conextul clinic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0