Ghidul adolescentului in social media: fii inteligent in mediul digital

La varsta adolescentei, navigarea in lumea digitala poate fi incitanta, dar si destul de stresanta. Cand tehnologia domneste peste toti si toate, e aproape imposibil sa eviti atractia de a interactiona cu cineva cunoscut prin social media.

Tehnologia ne ajuta sa ne conectam cu prietenii, sa fim la curent cu noutatile si sa cunoastem tot ce se intampla, dar exista si cateva provocari de care tinerii se pot lovi atunci cand pasesc in lumea digitala. Este important pentru adolescenti sa invete cum sa interactioneze intr-un mod sanatos prin social media, astfel incat experientele sa le imbunatateasca relatiile si sa le consolideze increderea de sine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata cateva sfaturi pentru tinerii care sunt foarte activi in mediile sociale si pe care sa le aiba in minte atunci cand se logheaza:

1. Prieteniile online ar trebui sa fie despre calitate, nu cantitate.

Este normal ca adolescentii sa isi doreasca un numar mare de prieteni sau urmaritori in spatiul social virtual si nu sa incerce sa alimenteze relatii de calitate cu fiecare dintre cei din lista. Este important sa realizeze ca toti acesti oameni pe care ii cunosc sau nu, pot aduce in viata lor anumite griji legate de siguranta sau alte probleme.

  • Pont 1: E ok sa spui nu. Te simti destul de grozav cand cineva vrea sa iti fie prieten sau urmaritor in social media. Dar asta nu este de ajuns ca tu sa accepti. Daca nu va cunoasteti si in viata reala, gandeste-te de doua ori daca acea persoana merita sa aiba acces la anumite ganduri sau informatii de pe pagina ta. Adu-ti aminte ca exista multi oameni care se dau drept altcineva si intentiile lor nu sunt deloc bune.
  • Pont 2: Nimic nu se compara cu o intalnire reala. Este imposibil sa iti dai seama de tonul sau de ceea ce a vrut o persoana sa-ti spuna cu adevarat prin intermediul tehnologiei. Intalnirile fata in fata iti vor consolida increderea si legaturile cu prietenii.
  • Pont 3: Evita sa postezi ceva atunci cand esti suparat/a! Cand suntem suparati, reactionam rapid si spunem lucruri pe care nu le credem si care pot afecta negativ si pe termen lung o relatie. Inainte sa postezi sau sa apesi butonul de „Trimite”, indeparteaza-te de ecran si linisteste-te. Apoi, uita-te din nou peste ce ai scris. O sa te bucuri cu siguranta ca te-ai gandit de doua ori inainte sa actionezi.   
  • Pont 3: Nu te purta altfel decat ai face-o in realitate. Un telefon sau un ecran iti ofera o falsa senzatie de protectie si uneori te face sa uiti ca poti afecta cu adevarat alti oameni prin ceea ce scrii sau faci in spatiul virtual. Inainte sa postezi intreaba-te: As face sau as spune asta daca persoana s-ar afla in fata mea? Daca raspunsul este nu, atunci renunta. De asemenea, adu-ti aminte ca odata ce ai trimis ceva, pierzi controlul asupra acelei informatii si aceasta poate ajunge la oricine.

 

2. Intimitate: Esti sigur ca vrei sa stie toata lumea?

Orice trimiti catre mediul online are un ciclu de viata foarte lung si poate ajunge destul de departe. Gandeste-te bine inainte sa postezi. Chiar vrei ca pozele de la petrecerea din weekend sa ajunga la toata lumea, inclusiv la parinti sau viitori posibili angajatori? Iti doresti cu adevarat sa afle toti despre cearta dintre tine si prietenul tau? Unele amintiri si momente sunt menite sa ramana in offline.

  • Pont 1: Ai grija ce distribui. Poate fi amuzant sa distribui poze in care tu si prietenii tai va distrati. Si este normal ca cele mai scandaloase sa atraga mai multe aprecieri. Totusi, e bine de stiut ca oricine a vazut acele poze le poate salva si impartasi cu alti oameni. "Ce se intampla in Vegas, NU mai ramane in Vegas". Ce ai postat e bun postat si odata ce se raspandeste nu mai poate fi luat inapoi. Inainte sa-ti folosesti degetul pentru a trimite ceva, pune-ti intrebarea: Mi-as dori ca parintii, seful sau viitorii mei profesori sa vada asta? Daca raspunsul este nu, pastreaza-ti amintirile pentru tine.
  • Pont 2: Setarile de confidentialitate. Site-uri precum Facebook au setari de confidentialitate, astfel incat sa poti controla cine si ce vede. Citeste aceste setari si asigura-te ca se potrivesc cu ce iti doresti si tu.

 

3. Zvonurile: Tine-le sub control.

Tine minte: daca nu vrei ca zvonurile sa devina despre tine, nu le repeta.

In trecut, daca voiai sa barfesti pe cineva la scoala, puteai sa o faci fara ca toate detaliile sa iasa din curtea scolii. Dar acum, datorita tehnologiei si site-urilor de socializare, e aproape imposibil sa scapi de toata drama. Cuvintele au taisul ascutit si ii pot rani pe cei din jur.

  • Pont 1: Stai departe de situatiile neplacute. Exista mai multe optiuni atunci cand cineva posteaza un comentariu rautacios despre tine. Il poti raporta drept abuz online, il poti sterge de pe pagina sau sa-ti stergi etichetarea. Daca este vorba de o poza, poti sa-ti stergi eticheta si sa rogi persoana care a pus-o sa stearga imaginea. De asemenea, aminteste-ti ca daca raspunzi si interactionezi cu un "bataus virtual", chiar daca ti se pare tentant, acest lucru poate agrava situatia. Super sfat: ia o vacanta de la social media!
  • Pont 2: Spune ce gandesti. Daca tu sau cineva pe care il cunosti este afectat de bullying-ul online, vorbeste despre asta. Spune-i unui parinte sau unui profesor si cautati impreuna ajutorul potrivit. Acest tip de bullying (cyber bullying) afecteaza diferit fiecare persoana si poate avea consecinte pe termen lung, care uneori sunt ireversibile.
  • Pont 3: Fii un model de urmat. Asigura-te ca participi la activitati online intr-un mod sanatos si ca impartasesti lucruri pozitive si dragute cu cei din jur.  

 

4. Imaginea de sine: Fii mandru de prezenta online pe care ti-ai creat-o.

Este personalitatea ta din online aceeasi cu cea din offline? Adu-ti aminte ca ceea ce trimiti printr-un mesaj sau ceea ce postezi descrie felul tau de a fi. Fii sigur ca portretizezi o persoana de care poti fi mandru si care te reprezinta in intregime.

  • Pont 1: Gandeste inainte sa postezi. Ofera-ti un moment de gandire inainte sa postezi ceva. Daca ai indoieli ca ceva ar putea fi perceput in mod gresit, nu-l distribui/trimite.
  • Pont 2: Distribuie lucruri care te bucura si care te fac sa te simti bine. S-ar putea sa bucure si pe altcineva, nu doar pe tine!

 

Tehnologia este un mod grozav de a pastra legatura cu cei din jur, dar totul vine cu un pret. Sfaturile de mai sus te vor proteja si te vor face fericit atat in spatiul virtual, cat si in lumea reala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0