De ce copiii nu trebuie loviti sub nicio forma

Asa cum pare de neconceput ca un adult sa loveasca un alt adult, nici copilul, indiferent de varsta sau motivatie, nu trebuie sa fie agresat prin atingere.

Agresiunea genereaza o reactie de stres imensa, generarea de cortizol in exces cu urmari grave ale sanatatii de moment, dar si mai tarziu ale vietii de adult. In cazul reactiilor ce se produc imediat cand copilul este lovit, raspunsul copiilor variaza in functie de varsta si stadiul de dezvoltare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bineinteles, reactia copiilor depinde de gravitatea violentei, aceasta fiind in primul rand in zona psihoemotionala, cu riscul de somatizare si transformare in probleme de sanatate, ce pot necesita chiar si interventie medicala sau psihoterapeutica.

Iata o scurta lista a posibilelor reactii si simptome, pe categorii de varsta: copiii de la nastere pana la varsta de 5 ani, copiii de varsta scolara (cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani) si adolescentii (între 12 si 18 ani).

Nou-nascuti si copii pana la 5 ani

- tulburari de somn si de alimentatie, dureri si tulburari digestive

- este apatic si lipsit  de reactie

- manifesta o pronuntata anxietate de separare - atunci cand este dus la gradinita

- frica incomensurabila

- dezvoltarea lui este mai greoaie si are o tendinta de regresivate, pierderea usoara a abilitatilor dobandite

- manifesta anxietate intensa, ingrijorari si dezvolta usor noi temeri

- in colectivitate sau in prezenta altor copii va manifesta agresivitate crescuta si/sau comportament impulsiv

Copii cu varste intre 6 si 11 ani

- cosmaruri si tulburari ale somnului

- agresivitatea si dificultatea in a relationa de la egal la egal, la scoala, cu colegii

- dificultate cu concentrarea si completarea sarcinilor la scoala

- retragere emotionala si apatie

- evitarea scolii si predispozitie la abesenteism scolar

Copii si adolescenti cu varste intre 12 si 18 ani

- comportament antisocial

- predispus esecului scolar

- poate manifesta un comportament impulsiv, nesabuit, de exemplu, care il predispune la conflicte cu profesorii sau colegii

- va chiuli

- este mai predispus abuzului de substante si tulburarilor alimentare, cu consecinte asupra greutatii sale - anorexie sau obezitate

- fuge de acasa

- implicarea in relatii violente sau abuzive

- poate manifesta depresie si anxietate

- retragere fata de colectivitate

Este important sa ne amintim ca aceste simptome pot fi, de asemenea, asociate cu alti factori de stres, traume sau tulburari de dezvoltare si ca acestea trebuie luate in considerare in contextul functionarii copilului si a familiei.

Medicii pediatri, educatorii, ingrijitorii ar trebui sa recunoasca aceste simptome si sa stea de vorba deschis cu parintii, informandu-i cat de gresit si daunator poate fi un asemenea comportament fata de proprii copii. Daca problemele sunt mai grave, cei care sesiseaza sau banuiesc abuzul ar trebui sa se adreseze organelor competenete si autoritatilor, in scopul protejarii copilului.

Inainte de a-si "atinge" copiii in momente de furie necontrolata sau poate chiar cu convingerea ca o palma poate determina copilul sa devina mai cuminte, parintii trebuie sa constientizeze ca niciun gest ce afecteaza emotia sau psihicul nu ramane fara urme. In plus, aceste credinte sunt total gresite, o palma sau bataie nu numai ca nu vor disciplina copilul, ci ii vor determina noi tulburari de comportamnet, cu efecte grave asupra sanatatii lor.

Parintele, bunicul, ingrijitorul, profesorul trebuie sa stie ca un copil nu va invata mai bine de frica bataii, ci din contra, va avea poate rezultate si mai slabe la scoala, se va inhiba, isi va pierde stima de sine si va fi poate, mai tentat sa se extraga din medicul scolar, sa chiuleasca, sa se izoleze, sa devina cu rebel.

Dintre toate credintele populare romanesti, consider ca cea legata de rolul educativ al bataii este cea mai periculoasa si absurda, perpetuand un mod gresit de viata, educatie cu grave repercusiuni asupra sanatatii.

Studiile arata ca bataia suferita in copilarie poate duce la instalarea in viata de adult a mutiple afectiuni grave, precum cele cardiovasculare, diabet zaharat, hipertensiune, depresie, afectiuni hepatice grave, cancer.

Si nu in ultimul rand, pentru a stopa acest fenomen ingrozitor care ne transforma intr-o natie de oameni bolnavi sau predispusi imbolnavirii inca de la nastere, sa nu uitam ca legea spune ca este interzis sa lovesti un copil, chiar daca este propriul tau copil si ca poti suferi consecinte legale.

Intr-o lume  in care predomina "Cartea drepturilor omului" si in care credem cu tarie ca  orice om ar trebui protejat de abuzuri ar fi absurd ca tocmai un copil lipsit de aparare si de mecanismele psihologice de a intelege ce insemana cu adevarat o lovitura aplicata de o persoana iubita, mama sau tata, sa nu fie protejat de abuzul fizic al unui om mare.

World Vision Romania a pus la punct un raport care trage semnale de alarma in privinta modului in care este privita "bataia" in randul parintilor de la noi din tara. Este important sa stim, in primul rand, ca 86% din cazurile raportate de abuz fizic asupra copiilor au avut loc in familie, conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului. In plus, copiii lipsiti de atasament emotional sunt de 9 ori mai violenti fata de copiii care sunt atasati emotional. Si asa vor fi si ca adulti. Neuropsihiatrii au analizat scanari ale creierului copiilor care au fost abuzati sau neglijati si au evidentiat leziuni cerebrale care afecteaza nevoia ulterioara de violenta in viata de adult. Dintre personele cu depresie grava, ce necesita medicatie antidepresiva, 90% dintre pacienti au povestit ca au suferit in jur de 4 sau mai multe episoade traumatice in copilarie, fiind loviti de catre parintii lor.

Cercetarea a scos la iveala o statistica alarmanta: doar 1 din 10 parinti nu si-ar lovi niciodata copilul!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Oana Cuzino este ambasador oficial al campaniilor World Vision Romania.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0