Cum iti dai seama ca trebuie sa mergi cu copilul la ortodont

In cazul in care micutul tau are dintii strambi, este posibil ca stomatologul sa iti recomande sa mergi cu fiul sau fiica ta la un medic ortodont.

Ortodontul este un tip de medic stomatolog, insa specializarea lui este indreptata catre alt tip de aspect al sanatatii dintilor: folosind diverse dispozitive si aparate dentare metalice, ceramice sau din alte materiale, acest medic ajuta la indreptarea dintilor pacientului si la corectarea modului in care arcadele dentare se aliniaza.

Cum stii ca ar trebui ca cel mic sa fie vazut de un medic ortodont?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintii perfect drepti si arcadele dentare aliniate creeaza un zambet frumos, insa beneficiile nu se opresc aici. Cand dintii si arcadele dentare sunt in pozitie corecta, copilului ii va fi mai usor sa mestece alimentele.

Medicul stomatolog ti-ar putea recomanda, la un moment dat, sa mergi cu micutul la ortodont, deoarece a vazut ca exista o problema la nivelul dintilor sau arcadelor dentare. In unele situatii, daca fiul sau fiica ta este suficient de mare si daca nu ii place aspectul dintilor sai, iti poate cere chiar el/ea sa il programezi la cabinetul medicului ortodont.

Acest medic specialist numit ortodont trateaza numeroase probleme, atat la copii, cat si la adulti - iata cateva exemple: cand dintii sunt inghesuiti, cand dintii cresc unii peste altii sau in situatia cand micutul are probleme legate de dezvoltarea maxilarului si a dintilor. Aceste probleme pot fi cauzate de cariile dentare, de faptul ca micutului i-au cazut prea devreme dintii de lapte, de unele accidente sau de anumite obiceiuri daunatoare (vezi suptul degetului). Pe de alta parte, aceste probleme de la nivelul dintilor si maxilarului pot fi genetice (mostenite), ceea ce inseamna ca micutul tau le poate mosteni de la cineva din familie, chiar daca nu a supt degetul cand era bebelus.

Cand sa mergi cu fiul sau fiica la ortodont

Nu exista o varsta anume stabilita pentru prima vizita a copilului la medicul ortodont - unii parinti ii duc pe cei mici inca de la varsta de 6 ani, pe cand unii copii merg la ortodont la 10 ani sau cand sunt adolescenti. Desigur, si unii adulti ajung la cabinetul medicului ortodont, pentru anumite tratamente.

Multi specialisti in ortodontie spun ca un copil ar trebui sa fie vazut de medicul ortodont inainte de a implini varsta de 7 ani, astfel incat orice fel de probleme sa poata fi depistate cat mai devreme. Asta nu inseamna, desigur, ca micutul tau va purta imediat un aparat dentar pentru indreptarea dintilor. Insa in urma vizitei la cabinetul acestui specialist, ortodontul va sti cu exactitate ce probleme exista in gura micutului tau si poate alege cel mai potrivit moment pentru a incepe tratamentul ortodontic.

Ce se intampla in timpul consultului

Cand il programezi pe cel mic la medicul ortodont, veti merge la un cabinet care arata foarte mult precum cel al medicului dentist. Copilul tau va sta asezat pe un scaun special (la fel ca scaunul de la medicul stomatolog), iar ortodontul va analiza in amanunt dantura. In unele situatii, va recomanda ca micutului sa i se faca o radiografie sau mai multe fotografii la nivelul gurii si dintilor.

Radiografiile si fotografiile digitale ii vor arata medicului ortodont unde sunt pozitionati dintii copilului si daca acesta are dinti care nu au crescut inca.

Urmatoarea etapa consta in realizarea unui mulaj al dintilor copilului, prin folosirea unui material special pe dintii de sus si pe cei de jos. Cand materialul este indepartat, se va obtine un mulaj perfect al formei si al dimensiunii dintilor copilului. Acest mulaj il ajuta pe medicul ortodont sa decida modul in care va indrepta dintii micutului.

Totodata, ortodontul va examina cu atentie dintii, gura si maxilarul copilului. Specialistul il va ruga pe cel mic sa deschida gura cat mai mult sau sa muste (sa apropie dintii) si il va intreba daca are probleme in timp ce mesteca sau inghite alimentele ori daca maxilarul produce sunete cand copilul deschide gura.

In functie de ceea ce descopera atat in urma radiografiilor, cat si in urma examinarii cavitatii orale, medicul ortodont va spune parintelui daca dintii sunt bine pozitionati sau daca este cazul sa recomande inceperea unui tratament ortodontic.

Acest tratament se incepe, de obicei, doar dupa ce majoritatea dintilor permanenti ai copilului au inceput sa iasa. De regula, parintii pot merge la ortodont cand copilul are aproximativ 12 ani, insa acest factor depinde de numarul de dinti permanenti si de dezvoltarea fetei si a maxilarului.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/orthodontics/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0