Dintii de lapte (temporari) se pot caria la fel de usor ca si cei permanenti

Insa, dintii temporari prezinta niste particularitati care ii fac sa raspunda diferit la atacul carios. Smaltul si dentina sunt mai reduse dimensional, iar pulpa dentara are dimensiuni mai mari decat a dintilor permanenti in raport cu volumul coroanei.

Datorita mineralizarii mai scazute sunt mai predispusi la carie si abraziune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceea ce nu stiu parintii este ca la copiii mici o carie evolueaza mult mai rapid si o mica pata pe dinte se poate transforma aproape peste noapte intr-o carie. Atunci cand caria sparge smaltul, patrunde imediat in dentina (stratul de sub smalt), apoi imediat la nerv, unde produce durere.

De aceea, este esential ca micutul sa mearga la toate controalele stomatologice de rutina, pentru a evita complicatiile sau omiterea unor carii care nu se pot vedea cu ochiul liber. 

Tratamentul include indepartarea cariei si plombarea dintelui afectat cu un material adecvat.

Daca dintele este foarte deteriorat si atinge nervul, nu este neaparata nevoie de scoaterea lui. Mai intai, se incearca obturatia de canal si reconstructia dintelui. Numai daca acestea devin imposibile se apeleaza la extractie.

Multi parinti evita sa trateze cariile dintilor de lapte pentru ca se gandesc "ca oricum vor cadea". Este important sa demontam acest mit!

De ce sunt dintii de lapte importanti?

- mentin pe arcada dentara spatiul necesar eruptiei dintilor definitivi; pierderea prematura a dintilor de lapte poate determina, in timp, malpozitia dintilor definitivi;

- ingrijiti, sanatosi, dintii de lapte asigura copilului confortul si placerea masticatiei oricarui aliment savuros;

- maxilarele pe care stau dintii de lapte primesc de la acestia, in timpul masticatiei, stimuli de crestere si de dezvoltare.

In lipsa unei masticatii normale, maxilarele vor ramane insuficient dezvoltate pentru a face loc celor 32 de dinti definitivi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In concluzie, parintii trebuie sa-l prezinte periodic, pe copil, la medicul dentist, inca de la eruptia primului dinte de lapte. Neglijarea cariilor simple, de pe dintii de lapte, poate expune copilul la complicarea acestora si la o experienta stomatologica in urgenta, de regula negativa, inainte de varsta la care el poate intelege necesitatea interventiei stomatologice.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0