Albește-ți dinții natural, acasă

Un zâmbet alb și strălucitor îți oferă încredere în tine. Află cum îți poți albi singură dinții acasă, folosind doar ingrediente naturale la îndemână.

Albește-ți dinții natural, acasă

Dinții noștri se pătează puțin câte puțin în fiecare zi, de fiecare dată când fumăm, bem cafea, ceai negru sau vin. Chiar și unele legume sau fructe, cum este de exemplu sfecla roșie, pot păta dinții. În mod normal, periajul zilnic realizat corect elimină aceste pete pe măsură ce ele apar. Însă există cazuri în care dantura noastră nu este atât de albă pe cât ne-am dori.

Din fericire, avem la îndemână remedii naturale, pe care le putem pune în practică acasă, care ne pot ajuta să eliminăm petele superficiale de la nivelul dinților.

Cum prepari pasta de albire a dinților

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ai nevoie de un plic de bicarbonat de sodiu, pe care îl găsești în orice supermarket. Adaugă praful într-o cană, împreună cu trei lingurițe de suc de lămâie. Apoi toarnă apă plată și amestecă până când totul se transformă într-o pastă omogenă.

Taie mărunt trei frunze proaspete de mentă și pune-le în pastă, continuând să amesteci până când se încorporează. Dacă ai la îndemână un recipient gol de cremă, poți păstra pasta în frigider chiar și o săptămână.

Bicarbonatul de sodiu curăță suprafața dinților, eliminând tartrul și peliculele pătate de pe smalț, lămâia are un puternic efect antibacterian și antiseptic, iar menta împrospătează respirația și modifică gustul puțin neplăcut al bicarbonatului.

Cum o folosești

Poți folosi această pastă în locul produsului pe care îl folosești în mod obișnuit pentru periaj, însă doar de două ori pe săptămână, fiindcă utilizarea frecventă poate afecta smalțul dinților. Îți recomandăm să te speli cu ea seara, pentru ca după aceea să nu mai bei sau mănânci nimic.

Clătește gura bine cu apă, apoi umezește periuța de dinți și aplică puțină pastă de bicarbonat pe ea. Periază dinții, fără să apeși însă prea tare, timp de una-două minute. Clătește bine cu apă, până când rămâi doar cu un gust vag de mentă.

Atenție la dinții sensibili!

Bicarbonatul de sodiu are un efect abraziv destul de mare și folosit des poate agrava sensibilitatea dinților și distruge smalțul. Dacă știi că ai dinții și gingiile sensibile, folosește acest remediu doar o dată pe săptămână.

Fructe care albesc dinții

Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care se spune că ajută la albirea dinților.

Albirea dinților cu un amestec format din căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost popularizat de vedete din întreaga lume. Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic care se găsește în căpșuni albește dinții, în timp ce bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele. Dacă decizi să încerci această metodă de albire, apelează la ea doar de două-trei ori pe săptămână.

Specialiștii susțin că și ananasul poate albi dinții. O enzimă care se găsește în ananas, bromelaina este foarte eficientă în îndepărtarea petelor de dinți. 

Cum previi îngălbenirea dinților

Dinții capătă o tentă gălbuie pe măsură ce înaintezi în vârstă, dar există unele lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția petele de pe dinți și colorarea lor. 

  • Limitează consumul alimentelor și băuturilor care pătează dinții. Printre acestea se numără cafeaua, vinul roșu, sucurile carbogazoase și fructele închise la culoare. 
  • Dacă este posibil, bea băuturi cunoscute că pătează dinții cu un pai pentru a preveni contactul acestora direct cu dinții.
  • Renunță la fumat, pentru că decolorează dinții.
  • Limitați zahărul din dietă. O dietă bogată în zahăr susține creșterea bacteriilor Streptococcus mutans, principalul tip de bacterii care provoacă tartru și gingivită.
  • Include în alimentație produse bogate în calciu, pentru că, deseori, decolorarea dinților este cauzată de erodarea smalțului. Printre alimentele bogate în calciu se numără laptele, brânza și broccoli.

Chiar dacă dinții se decolorează pe măsură ce înaintăm în vârstă, îngălbenirea danturii este în mare parte rezultatul acumulării plăcii bacteriene.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Periajul regulat, alături de folosirea aței dentare și a apei de gură ajută dinții să rămână albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării plăcii bacteriene.

Pasta de dinți îndepărtează cu ușurință petele de pe dinți, iar ața dentară elimină bacteriile care favorizează apariția tartrului. 
 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0