Trecerea de la dinții de lapte la dinții permanenți

În mod normal (deși nu există un standard absolut), primii dinți "noi" apăruți la copil sunt molarii de 6 ani. Ei apar în spatele șirului de dinți de lapte fără să înlocuiască nimic.

Trecerea de la dinții de lapte la dinții permanenți

Dezvoltarea copilului în diferitele sale etape de viață cunoaște și momentul de debut pentru erupția dinților permanenți. Astfel, de la dinții de lapte se trece prin etapa de dentiție mixtă, care trebuie să evolueze fără fenomene zgomotoase.

În mod normal (deși nu există un standard absolut), primii dinți "noi" apăruți la copil sunt molarii de 6 ani. Ei apar în spatele șirului de dinți de lapte fără să înlocuiască nimic. De aceea, uneori, ei pot fi confundați cu molari temporari, mai ales dacă asociază și carii profunde.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Datoria medicului dentist este de a atenționa părinții asupra acestui aspect și de a face recomandări speciale cu privire la igienizarea lor. Uneori, datorită reliefului anatomic pronunțat, se indică sigilarea acestor dinți.

După erupția molarilor de 6 ani, urmează permutarea dinților în ordine cronologică, fiecare copil având particularitățile date de sex, dietă, afectare carioasă sau traumatisme.

Secolul al XXI-lea ne pune de multe ori în față cazurilor (tot mai numeroase) de absența a mugurilor dinților permanenți, ca semn de evoluție a speciei umane. Din acest considerent, este bine că toți copii să beneficieze de consultații stomatologice de la cele mai fragede vârste și chiar de consultații ortodontice. Acestea, de multe ori, pot intercepta diferite forme de anomalii dentare în curs de instalare. 

Medicul ortodont poate schimba cursul evoluției într-unul favorabil, dând indicații pentru eliminarea obiceiurilor vicioase (de exemplu, suptul degetului) și intervenind timpuriu în procesul de aliniere dentară prin diverse tipuri de aparate. 

De menționat că în prezent profilaxia trebuie să joace un rol dominant, cu atât mai mult cu cât accesul la informație al părinților, educatorilor și chiar al copiilor este mai facil. 

Costă mai puțin să previi decât să tratezi!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA


 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0