Trecerea de la dintii de lapte la dintii permanenti

Dezvoltarea copilului in diferitele sale etape de viata cunoaste si momentul de debut pentru eruptia dintilor permanenti. Astfel, de la dintii de lapte se trece prin etapa de dentitie mixta, care trebuie sa evolueze fara fenomene zgomotoase.

In mod normal (desi nu exista un standard absolut), primii dinti "noi" aparuti la copil sunt molarii de 6 ani. Ei apar in spatele sirului de dinti de lapte fara sa inlocuiasca nimic. De aceea, uneori, ei pot fi confundati cu molari temporari, mai ales daca asociaza si carii profunde. Datoria medicului dentist este de a atentiona parintii asupra acestui aspect si de a face recomandari speciale cu privire la igienizarea lor. Uneori, datorita reliefului anatomic pronuntat, se indica sigilarea acestor dinti.

Dupa eruptia molarilor de 6 ani, urmeaza permutarea dintilor in ordine cronologica, fiecare copil avand particularitatile date de sex, dieta, afectare carioasa sau traumatisme.

Secolul al XXI-lea ne pune de multe ori in fata cazurilor (tot mai numeroase) de absenta a mugurilor dintilor permanenti, ca semn de evolutie a speciei umane. Din acest considerent, este bine ca toti copii sa beneficieze de consultatii stomatologice de la cele mai fragete varste si chiar de consiltatii ortodontice. Acestea, de multe ori, pot intercepta diferite forme de anomalii dentare in curs de instalare. 

Medicul ortodont poate schimba cursul evolutiei intr-unul favorabil, dand indicatii pentru eliminarea obiceiurilor vicioase (ex. suptul degetului) si intervenind timpuriu in procesul de aliniere dentara prin diverse tipuri de aparate. 

 

 

De mentionat ca in prezent profilaxia trebuie sa joace un rol dominant, cu atat mai mult cu cat accesul la informatie al parintilor, educatorilor si chiar al copiilor este mai facil. 

Costa mai putin sa previi decat sa tratezi!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0