Cum asiguri buna funcționare a sistemului digestiv la copii

Sănătatea sistemului gastrointestinal se referă, în principiu, la menținerea echilibrului în flora microbiană care trăiește în tractul digestiv. Așadar, pentru o digestie bună și un tranzit intestinal sănătos este important să contribuim, în mod activ, la menținerea sănătății microbiomului digestiv, ceea ce va ajuta, în mod benefic, sănătatea mintală, sistemul imunitar și, chiar, calitatea somnului. 

Poate fi ușor să aplicăm aceste principii pe noi înșine, dar este mai greu când vine vorba de cei mici, care preferă să nu mănânce la ore fixe, ci atunci când au chef, și care evită, adesea, legumele și sunt atrași de alimentele mai puțin sănătoase, dar hiperpalatabile (bogate în zahăr și grăsimi). Află cum poți asigura buna funcționare a sistemului gastrointestinal a celui mic din sfaturile enumerate mai jos. 

Optează pentru mese cât mai colorate

Acest lucru se traduce prin mese bogate în legume. Există numeroase cercetări care atestă faptul că microbiomul gastrointestinal este favorizat de consumul de fibre, care se găsesc în legume, prin reducerea nivelului de inflamație și controlul asupra multiplicării florei bacteriene, ceea ce ajută foarte mult în menținerea echilibrului microbian. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Faptul că cei mici evită, de obicei, legumele din farfurie este un lucru bine știut, însă există mici trucuri prin care îi poți convinge să mănânce, măcar câte puțin, din fiecare porție de legume în parte. În primul rând, o farfurie „curcubeu”, cu legumele aranjate interesant sau haios va deveni mult mai interesantă pentru copil, ceea ce îl va face să fie cel puțin tentat să guste. Urmărește care legume îi plac mai mult și încearcă să le integrezi mai des în mesele sale. Nu în ultimul rând, nu renunța: dacă nu i-a plăcut conopida fiartă, poți, data viitoare, opta pentru conopidă pane sau la cuptor. Experimentează cu diverse metode de preparare ale acelorași legume; la un moment dat se va găsi un fel de mâncare pe placul celui mic.

Redu consumul de zahăr și îndulcitori 

Cantitățile ridicate de zahăr sau îndulcitori artificiali poate cauza instalarea disbiozei intestinale, o afecțiune caracterizată printr-un dezechilibru major în microbiomul gastrointestinal. Printre cele mai comune simptome ale acesteia se numără deranjamentul stomacal (diaree, greață, vărsături, balonare), durerile în piept, oboseala cronică sau mâncărimile vaginale sau rectale. 

Este important de reținut, însă, că rareori consumăm zahăr sau îndulcitori în absența grăsimilor – mai toate preparatele tip desert, mai puțin anumite băuturi, conțin și grăsimi alături de zahăr, pentru a oferi un gust hiperpalatabil. Combinația de zahăr și grăsimi în exces poate duce atât la disbioză intestinală, cât și la alte afecțiuni, care pot avea consecințe negative, pe termen lung, asupra sănătății fizice și psihice.

Prin urmare, este bine ca cel mic să aibă libertatea de a mânca dulciuri, dar în moderație, în așa fel încât să nu simtă constrângeri, dar să înțeleagă, de mic, faptul că zahărul în exces și alimentele procesate, bogate în zahăr, nu sunt bune pentru sănătate. 

Suplimentează alimentația cu probiotice și alimente fermentate

Pentru a menține echilibrul florei intestinale este recomandată suplimentarea cu probiotice și cu fermenți sănătoși, din alimentație, iar aceste principii se aplică și în cazul celor mici. Probioticele susțin sănătatea microbiomului gastrointestinal, previn inflamația și apariția afecțiunilor intestinale. În cazul bebelușilor, tulburările gastrointestinale se pot manifesta în fel în și chip, de la colici până la meteorism gastrointestinal, așadar poți opta pentru un supliment pe bază de simeticonă, pentru a-l liniști pe micuț.

În ceea ce privește fermenții alimentari, aceștia sunt, de fapt, probiotice regăsite în mod natural în alimente și includ: kefirul, murăturile, iaurtul grecesc, drojdia și borșul acru. Consumul regulat de alimente fermentate sau de suplimente pe bază de probiotice susține în mod benefic sistemul gastrointestinal. 

Evită expunerea celui mic la fumul de țigară

Dacă ești fumătoare sau dacă soțul tău are aceste obicei, încercați să expuneți copilul cât mai puțin la fumul de țigară. Este dovedit faptul că fumatul pasiv crește riscul ca cel mic să ajungă, la un moment dat în viață, să se apuce de fumat, dar și fumatul pasiv poate duce la apariția diverselor afecțiuni, cum ar fi sindromul colonului iritabil și, chiar, cancer.

Îmbogățeste mesele cu fibre prebiotice

Fibrele prebiotice fac parte din clasa carbohidraților și joacă un rol esențial în dezvoltarea microbiomului intestinal și menținerea sănătății acestuia.  Cele mai noi cercetări demonstrează că prebioticele pot susține acțiunea probioticelor în organism. Poate prea complicat, dar prebioticele se regăsesc în numeroase alimente, printre care în: banane, usturoi, ceapă, cereale integrale, sparanghel, cicoare, anghinare.

Protejează-l pe cel mic de stres

Și cei mici pot suferi de stres, fără ca noi să ne dăm seama, pentru că, adesea, nu ne vor comunica acest lucru, pentru că ei înșiși nu înțeleg fenomenul și nu știu cum să îl explice. Managementul stresului este important, așadar, iar pentru a înțelege cum să îl ”ataci”, trebuie să înțelegi, mai întâi, că există mai multe tipuri de stres, și anume: psihologic, fiziologic și de mediu. Pentru a contracara stresul psihologic este important ca cel mic să se simtă iubit, înțeles, răsplătit și în siguranță. Aici, comunicarea este esențială. Pentru celelalte tipuri de stres, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că îi oferi copilului un mediu propice, ferit de temperaturi extreme, o alimentație sănătoasă și o calitate a somnului optimă (ora de culcare și de trezire să fie aceleași, pe cât se poate, iar camera de somn să fie întunecată și cu o temperatură potrivită). Prin respectarea acestor principii simple, îl poți feri pe micuț de diverse tulburări gastrointestinale declanșate de stres. 

Faceți mișcare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mișcarea regulată este aproape la fel de importantă ca alimentația. Aceasta susține atât tranzitul intestinal, cât și menținerea unei greutăți optime și sănătatea sistemului cardiovascular. Prin controlul greutății, potrivit specialiștilor, se menține, în mod direct, controlul sănătății gastrointestinale. În plus, celor mici le place mișcarea în aer liber, așa că tot ce trebuie să faci este să mergeți într-un parc sau la un picnic. Copilul își va găsi de îndată ceva de făcut în natură, care îl va solicita din punct de vedere fizic. De asemenea, este recomandat să îl încurajezi să își descopere o pasiune pentru un anumit tip de sport. Pentru acest lucru, îl poți programa la diverse sesiuni de sport, iar el îți va spune care i-a plăcut cel mai mult. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - For a healthy gut, feed the good bugs
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/for-healthy-gut-feed-good-bugs

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1