Cresterea in inaltime a copiilor: cat conteaza bagajul genetic si cat influenta stilului de viata

Inaltimea unui copil este determinata de mai multi factori, printre care sexul acestuia, bagajul genetic, precum si stilul de viata adoptat. Iata ce aport are fiecare dintre acesti factori in cresterea in inaltime a copiilor!

Potrivit specialistilor, inaltimea unui copil este determinata de genele mostenite de la parinti in proportie de 80%. S-au identificat, pana la acest moment, peste 400 de gene responsabile cu cresterea in inaltime. Restul de 20% este alcatuit dintr-un cumul de factori precum mediul, nutritia si sporturile practicate de cel mic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata care sunt, concret, factorii responsabili pentru inaltimea unui copil, dar si cum pot fi unii dintre acestia influentati, astfel incat copilul sa fie mai inalt:

Factorul genetic – este cel mai important factor, ceea ce inseamna ca daca un copil este nascut intr-o familie cu persoane inalte, sansele ca el sa fie de asemenea inalt sunt foarte mari. Pe de alta parte, daca parintii copilului sunt scunzi, probabil ca nici copilul nu va creste foarte mult in inaltime. Bagajul genetic este, evident, un factor ce nu poate fi modificat sau influentat in vreun fel.

Sexul copilului – fetele sunt, in general, mai mici in inaltime decat baietii. Exista insa si situatii in care factorul genetic isi spune cuvantul si sexul copilului nu are un impact atat de mare asupra inaltimii.

Dieta copilului – foarte importanta in determinarea inaltimii copilului este si nutritia. O dieta sanatoasa si echilibrata, care ofera copilului nutrientii necesari pentru ca sistemul osos sa se dezvolte armonios, va favoriza cresterea in inaltime a copilului. Pe de alta parte, malnutritia afecteaza procesul de crestere in inaltime. Mare atentie insa, parintii nu trebuie sa hraneasca in exces copiii gandindu-se ca acestia vor creste in inaltime – adevarul este ca hrana excesiva va duce la supraponderalitate, ceea ce inseamna ca cel mic va creste in greutate.

Factorii ce tin de mediu – mediul in care copilul creste ii poate influenta acestuia inaltimea. De pilda, studiile sugereaza ca persoanele care traiesc la altitudini inalte, de peste 1500 metri, au tendinta de a fi mai scunde.

Sporturile practicate – activitatea fizica stimuleaza productia de celule osoase, care la randul ei favorizeaza cresterea oaselor. Sporturile precum baschetul, voleiul sau inotul sunt in mod deosebit eficiente atunci cand vine vorba despre stimularea cresterii in inaltime a copiilor.

Somnul – multe mame isi conving copiii sa doarma, spunandu-le ca asa vor creste mari. Ei bine, acestea au dreptate. Hormonul de crestere, denumit somatotropina, este mai prezent in organism pe timpul noptii, in timpul somnului.

Ce inaltime ar trebui sa aiba copilul tau, in functie de varsta

Fete 2-5 ani: 85,5 cm – 107,9 cm

Fete 6-9 ani: 115,5 cm – 133,3 cm

Fete 10-12 ani: 138,4 cm – 149,8 cm

Fete 13-15 ani: 156,7 cm – 159,7 cm

Fete 16-19 ani: 162,5 cm - 163,3 cm

Baieti 2-5 ani: 86,8 cm – 109,2 cm

Baieti 6-9 ani: 115,5 cm – 113,3 cm

Baieti 10-12 ani: 138,4 cm – 149,1 cm

Baieti 13-15 ani: 156,2 cm – 170,1 cm

Baieti 16-19 ani: 173,4 cm – 176,5 cm

Aceste inaltimi pot varia, in functie de mostenirea genetica, de zona in care creste copilul, precum si de alimentatia acestuia. Asadar, nu e nimic in neregula daca copilul tau este mai inalt sau mai scund decat media pentru varsta lui.

Daca observi, insa, ca exista anumite probleme la capitolul crestere in inaltime a copilului, e recomandat sa mergi la medicul pediatru pentru a depista daca exista cauze medicale ale acestei probleme sau daca totul este in regula.

Cum poti stimula cresterea in inaltime a copilului:

  • Asigura-te ca cel mic se odihneste suficient si ca doarme intre 10-12 ore pe noapte.
  • Asigura-te ca cel mic are o alimentatie bogata in proteine, dar si in vitamine si minerale.
  • Incurajeaza-ti copilul sa practice zilnic activitati sportive precum baschetul, mersul pe bicicleta sau voleiul. Orice tip de miscare este benefic pentru cresterea in inaltime.
  • Asigura-te ca cel mic nu are carente de calciu, fier, vitamina A sau alte vitamine si minerale. Daca are, trateaza-le prin administrarea de suplimente.
  • Mergi in mod regulat la medic, astfel incat acesta sa poata observa in timp util daca exista probleme ce afecteaza cresterea in inaltime a celui mic.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0