Cresterea in inaltime a copiilor: cat conteaza bagajul genetic si cat influenta stilului de viata

Înălțimea copiilor este determinată de mai mulți factori, printre care genul, bagajul genetic și stilul de viață adoptat. Iată ce aport are fiecare dintre acești factori în creșterea în înălțime a copiilor.

Potrivit oamenilor de știință, înălțimea copiilor este determinată de genele moștenite de la părinți în proporție de 80%. S-au identificat, până la acest moment, peste 400 de gene responsabile cu creșterea în înălțime. Restul de 20% este alcătuit dintr-un cumul de factori precum mediul, nutriția și sporturile practicate de cel mic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Factorii responsabili pentru înălțimea copiilor

Iată care sunt, concret, factorii responsabili pentru creșterea în înălțime, dar și cum pot fi unii dintre aceștia influențați, astfel încât copilul să fie mai înalt:

Factorul genetic

Factorul genetic este cel mai important, ceea ce înseamnă că, pe de o parte, dacă un copil este născut într-o familie cu persoane înalte, șansele că el să fie de asemenea înalt sunt foarte mari. Pe de altă parte, dacă părinții copilului sunt scunzi, probabil că nici copilul nu va crește foarte mult în înălțime. Bagajul genetic este, evident, un factor care nu poate fi modificat sau influențat în vreun fel.

Genul copilului

Fetele sunt, în general, mai mici în înălțime decât băieții. Există însă și situații în care factorul genetic își spune cuvântul și genul copilului nu are un impact atât de mare asupra înălțimii (deci într-o familie de oameni înalți sau în care unul dintre părinți este mai înalt, în cazul în care copilul este fată, aceasta poate fi, de asemenea, mai înaltă decât media).

Dieta copilului

Foarte importantă pentru înălțimea copiilor este și nutriția. Pe de o parte, o dietă cât mai hrănitoare, care oferă copilului nutrienții necesari pentru ca sistemul osos să se dezvolte armonios, va favoriza creșterea în înălțime a copilului. Pe de altă parte, malnutriția afectează procesul de creștere în înălțime. 

Mare atenție, însă, părinții nu trebuie să hrănească în exces copiii gândindu-se că aceștia vor crește în înălțime – adevărul este că hrana excesivă va duce la supragreutate sau la obezitate, deci, cu alte cuvinte, cel mic va crește ca număr de kilograme, nu în înălțime. 
Este important ca alimentele să fie bogate în aminoacizi esențiali, studiile arătând că aminoacizi precum lizină, arginină, ornitină și glicină au un rol foarte important în stimularea creșterii. Suplimentarea ar putea ajuta, dar nu îi da copilului suplimente alimentare după ureche, ci sfătuiește-te cu medicul pediatru în acest sens.

Factorii care țin de mediul înconjurător

Se pare că și mediul în care copilul crește îi poate influența acestuia înălțimea. De pildă, unele studii sugerează că persoanele care trăiesc la altitudini înalte, de peste 1500 metri, au tendința de a fi mai scunde.

Sporturile practicate

Activitatea fizică stimulează producția de celule osoase, care la rândul ei favorizează creșterea oaselor. Sporturile precum baschetul, voleiul sau înotul sunt în mod deosebit eficiente atunci când vine vorba de a stimula creșterea în înălțime a copiilor.

Somnul

Mulți părinți sau bunici își conving copiii să doarmă spunându-le că acest lucru îi va ajuta să crească. Ei bine, au dreptate. Hormonul de creștere, denumit somatotropină, este mai prezent în organism pe timpul nopții, în timpul somnului și este stimulat direct de secreția de melatonină. 

De altfel, studii cu privire la administrarea de melatonină înainte de culcare arată maximizarea bagajului genetic privind creșterea în înălțime și asigură un somn de calitate copilului. Condiția principală este asigurarea unui mediu întunecos, cu drraperiile trase înainte de culcare, doar cu o lampă de veghe dacă cel mic se confruntă cu diverse temeri. 

Care este înălțimea medie a copiilor, în funcție de vârstă?

Este bine de înțeles că aceste înălțimi pot varia, în funcție de moștenirea genetică, de zona în care crește copilul, precum și de alimentația acestuia. Așadar, nu e neapărat ceva în neregulă în cazul în care copilul tău este mai înalt sau mai scund decât media pentru vârsta lui. Dacă observi, însă, că există discrepanțe mari la capitolul creșterea în înălțime a copilului, e recomandat să mergi la medicul pediatru pentru a depista dacă există cauze medicale ale acestei probleme sau dacă totul este în regulă.

  • Fete 2-5 ani: 80 cm – 107,9 cm
  • Fete 6-9 ani: 106,6 cm – 137,1 cm
  • Fete 10-12 ani: 127 cm – 162,5 cm
  • Fete 14-16 ani: 149,8 cm – 172.7 cm
  • Fete 18 ani: 152,4 cm – 1,73 cm
  • Băieți 2-5 ani: 81,2 cm – 109,2 cm
  • Băieți 6-9 ani: 106,6 cm – 137,1 cm
  • Băieți 10-12 ani: 128,2 cm – 161,2 cm
  • Băieți 14-16 ani: 149.8 cm – 185.4 cm
  • Băieți 18 ani: 165, 1 cm – 187.9 cm

Cum poți stimula creșterea în înălțime a copilului?

Așa cum am discutat deja, creșterea în înălțime a unui copil este în mare măsură determinată de factori genetici și hormonali, însă există câțiva factori pe care îi poți influența pentru a contribui la înălțimea copiilor. Iată câteva recomandări:

Copiii au nevoie de somn suficient nu doar pentru creșterea în înălțime, ci pentru dezvoltarea normală în general. Bebelușii de 0 la 3 luni ar trebui să doarmă între 14 și 17 ore, iar cei de 4-12 luni să doarmă 12-16 ore. Copiii mici de 1-2 ani ar trebui să aibă 11-14 ore de somn, în timp ce preşcolarii de 3-5 ani e bine să se odihnească 10-13 ore. Copiii de vârstă școlară, de la 6 la 12 ani, au nevoie de 9-12 ore de somn, iar adolescenții de 13-18 ani necesită 8-10 ore de somn.

Cum spuneam, copiii au nevoie de o alimentație hrănitoare; acest lucru înseamnă că alimentele consumate trebuie să fie bogate în proteine, dar și în vitamine și minerale, nu doar pentru creșterea în înălțime, ci pentru dezvoltarea armonioasă în general. Este foarte important ca părinții să le creeze copiilor obiceiuri sănătoase de mici; dacă îi învață cu alimente ultra procesate (burgeri, cartofi prăjiți, pâine albă, mezeluri, dulciuri pline de zahăr), copiii nu vor mai vrea să mănânce altceva și va fi foarte greu să fie dezvățați de obiceiurile alimentare nocive.

Foarte important nu doar pentru înălțimea copiilor, cât mai ales pentru sănătatea acestora este să practice zilnic activități sportive precum baschetul, voleiul și exercițiile de elongație la bară. Orice tip de mișcare este benefic pentru starea bună de sănătate a copiilor, iar acestea enumerate sunt importante pentru înălțimea copiilor. 

Asigură-te că nu are carențe de calciu, fier, vitamina A, vitamina D, vitamina C sau alte vitamine și minerale. Acestea stimulează receptivitatea hormonului de creștere în periferie. În cazul în care copilul are anumite dezechilibre, tratează-le prin administrarea de suplimente, la recomandarea medicului. Reiterăm recomandarea de a nu le da copiilor niciun fel de supliment alimentar decât cu acordul medicului pediatru sau al medicului de familie!

Mergi în mod regulat la medic cu copilul, la controale de rutină, astfel încât acesta să poată observa în timp util dacă există probleme care afectează creșterea în înălțime a celui mic. Radiografia pumnului arată potențialul de creștere în înălțime și, dacă acesta există, este păcat că micuțul să nu beneficieze de toate condițiile de stimulare a acesteia.

De asemenea, mergi la medicul endocrinolog pentru a depista rapid de ce copilul tău este mai scund decât colegii săi, dacă observi acest aspect. Anumite disfuncții precum cele tiroidiene sau hipofizare pot fi răspunzătoare de acest lucru și se pot corecta prin terapie de substituție. Dacă există cazuri de hipotiroidie în familie, mai ales tiroidita autoimună Hashimoto, copilul trebuie evaluat periodic de către endocrinologul pediatru.

Factori care pot influența negativ creșterea în înălțime

Există câțiva factori care pot influența negativ creșterea în înălțime a unui copil. Acești factori pot limita potențialul de creștere și pot duce la o înălțime finală mai mică decât ar fi fost în mod normal. Iată câțiva factori care pot avea un impact negativ asupra creșterii în înălțime:

  • Nutriția deficitară: O alimentație insuficientă în nutrienți esențiali, cum ar fi proteinele, calciul, vitamina D și zincul, poate afecta negativ creșterea în înălțime. Deficiențele nutriționale pot limita dezvoltarea oaselor și a musculaturii.
  • Malnutriția: Malnutriția severă, în special în perioada de creștere rapidă a copilului, poate afecta negativ dezvoltarea și creșterea în înălțime.
  • Afecțiuni cronice: Anumite afecțiuni cronice, cum ar fi boli renale, afecțiuni digestive sau endocrine, pot afecta negativ creșterea în înălțime. Acestea pot influența metabolismul și absorbția nutrienților necesari pentru creștere.
  • Hormoni: Anumite afecțiuni endocrine sau dezechilibre hormonale pot afecta producția de hormoni de creștere și pot influența negativ creșterea în înălțime.
  • Stil de viață sedentar: Lipsa activității fizice regulate și un stil de viață sedentar pot avea un impact negativ asupra dezvoltării musculaturii și a oaselor, ceea ce poate influența creșterea în înălțime.
  • Consumul de substanțe toxice: Consumul de alcool sau de droguri în perioada de creștere poate afecta negativ dezvoltarea și creșterea în înălțime.
  • Factori psihologici și stres: Stresul cronic și factorii psihologici negativi pot afecta secreția de hormoni de creștere și pot influența astfel creșterea în înălțime.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - How Tall Will Your Child Be?
https://health.clevelandclinic.org/child-growth-and-development/
Stanford Medicine - Normal Growth 
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=normal-growth-90-P01625


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0