Copiii hiperactivi - Cum iti dai seama daca copilul tau are ADHD sau este doar foarte nazdravan

Ti s-a parut, in unele situatii, ca micutul tau ar putea avea ADHD? Sau raspunsul tau a fost ca este doar foarte nazdravan, in comparatie cu alti copii de varsta lui?

Ca parinte, este important sa recunosti semnele si simptomele pe care le pot avea copiii hiperactivi, iar inainte de toate, trebuie sa stii ce este ADHD.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Doar pentru ca un copil are simptome de genul neatentiei, impulsivitatii sau hiperactivitatii, asta nu inseamna ca micutul are ADHD. Anumite afectiuni medicale, tulburari psihologice sau evenimente stresante din viata copilului pot provoca simptome care arata la fel ca ADHD.

Ce este ADHD?

Tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie (ADHD) este o tulburare complexa a sanatatii mentale, care poate afecta succesul copilului la scoala, precum si relatiile sale cu cei din jur. Simptomele ADHD-ului pot varia si sunt uneori greu de recunoscut.

Multe dintre simptomele individuale ale ADHD sunt obisnuite, uzuale, le poate avea orice copil. Deci, pentru a pune diagnosticul de ADHD, medicul copilului tau va trebui sa il evalueze pe cel mic, folosind mai multe criterii.

ADHD este diagnosticat in general la copii pana cand ajung la adolescenta, varsta medie de diagnostic fiind de 7 ani. Copiii mai mari de 7 ani care prezinta simptome pot avea ADHD, scrie healthline.com.

Iata mai jos cateva semne care te ajuta sa iti dai seama daca copilul tau are ADHD:

1. Comportament concentrat pe sine

Un semn frecvent al tulburarii hiperactive cu deficit de atentie este ceea ce pare a fi incapacitatea de a recunoaste nevoile si dorintele altor persoane. Acest lucru poate duce la urmatoarele doua semne.

2. Ii intrerupe pe altii

Comportamentul de mai sus poate determina un copil cu ADHD sa ii intrerupa pe ceilalti in timp ce vorbesc sau sa dea buzna in conversatii sau jocuri din care nu face parte.

3. Are dificultati cand trebuie sa isi astepte randul

Copiii cu ADHD pot avea dificultati cand trebuie sa astepte sa le vina rantul in timpul activitatilor la clasa sau cand se joaca anumite jocuri cu alti copii.

4. Un tumult emotional

Un copil cu ADHD poate avea probleme in a-si tine emotiile sub control. Acesti copii pot avea izbucniri de furie in momentele nepotrivite. Copiii mai mici pot avea tantrum sau o criza cand te astepti mai putin.

5. Neastampar, vanzoleala

Copiii cu ADHD adesea nu pot sta linistiti. Este posibil ca acestai sa incerce sa se ridice si sa alerge prin preajma, sa se foiasca, sa se zvarcoleasca pe scaunul lor, atunci cand sunt fortati sa stea jos, la scoala sau la gradinita.

6. Probleme in a se juca in liniste

Neastamparul poate face lucrurile si mai dificile, iar copiii cu ADHD vor avea dificultati in ceea ce priveste perioadele cand ar trebui sa se joace in liniste sau sa se implice cu calm in activitati relaxante, de timp liber.

7. Sarcini neterminate

Un copil cu ADHD poate sa prezinte interes in privinta multor lucruri, insa poate sa aiba probleme cand ar trebui sa termine acele sarcini sau activitati. De exemplu, copiii cu ADHD pot incepe proiecte, treburi prin casa sau isi pot incepe temele, dar vor trece la urmatorul lucru care le trezeste interesul, inainte de a termina acea activitate.

8. Lipsa puterii de concentrare

Unui copil cu ADHD ii va fi greu sa fie atent, chiar cand cineva ii vorbeste direct, i se adreseaza doar lui. Acesti copii iti vor spune ca te aud, dar nu vor putea sa repede sau sa reproduca ceea ce tocmai ai spus.

Nu uita!

ADHD se trateaza. Daca copilul tau este diagnosticat cu ADHD, analizeaza optiunile de tratament pe care le aveti. Apoi stabileste o ora si o zi pentru a te intalni cu un medic sau cu un psiholog, pentru a determina ce trebuie sa faceti mai departe in legatura cu copilul tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0