Complicațiile diabetului de tip 1 la copii

Complicațiile diabetului de tip 1, precum problemele de vedere și de rinichi se pot preveni la copii. 

Diabetul de tip 1, cunoscut și sub denumirea de diabet juvenil, este o formă de diabet în care pancreasul produce foarte puțină insulină sau nu o produce deloc. Este o afecțiune înnăscută, care nu depinde de factorii externi. Boala debutează cel mai adesea la copii sau la adulții tineri.

Diabetul de tip 1 reprezintă aproximativ 5-10% din totalul cazurilor de diabet zaharat și afectează între 11 și 22 milioane de oameni la nivel mondial.1 Diabetul de tip 1 este cauza principală a diabetului la copiii mai mici de 10 ani, iar incidența crește cu aproximativ 3% pe an.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Procentele variază mult în funcție de țară. În Finlanda, incidența este de 57 din 100.000 de persoane pe an, pe când în Japonia și China nivelul variază de la 1 la 3 din 100.000 de persoane pe an. În Europa de Nord și Statele Unite ale Americii, media este între 8 și 17 din 100.000 pe an.

În cazul pacienților diagnosticați cu diabet de tip 1, corpul nu produce suficientă insulină în pancreas. În mod normal, corpul descompune glucidele în glucoză, pentru a folosi aceste molecule pentru energie. Fără insulină, corpul copilului nu poate transforma glucoza în energie și astfel se colectează în sânge. Un pancreas sănătos ar putea controla nivelul de insulină și astfel și nivelul glucidelor în corp. Dacă copilul tău a fost diagnosticat cu diabet de tip 1, este important să știi ce efecte ar putea avea asupra corpului său. Poți să îți ajuți copilul să gestioneze boala și astfel să ții la distanță eventualele complicații. Cele mai frecvente complicații sunt:

  • Hiperglicemia - consecința unui nivel prea mare de glucoză în sânge. Simptomele la copii includ sete exagerată, nevoia constantă de a urina, oboseală, pierdere în greutate și vedere încețoșată. Pe termen lung, hiperglicemia se poate ține sub control prin dietă adecvată și sport. Dar dacă se menține prea mult timp, ar putea semnala o problemă renală. 
  • Hipoglicemia - apare atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea scăzut. Se manifestă prin amețeli, frisoane, tremurături, puls rapid, oboseală, slăbiciune musculară, greață și iritabilitate. Soluția pentru hipoglicemie la copii este administrarea de 10-20 gr de glucoză, sub formă de tabletă, sirop, sau 2 linguri de stafide.
  • Cetoacidoza diabetică - determinată de nivelul prea mare de glucoză în sânge pe perioade mari. În aceste cazuri, corpul copilului poate crea acizi sangvini numiți cetone. Simptomele se manifestă foarte brusc (uneori în mai puțin de 24 de ore) și pot include: sete exagerată, greață, vărsături, dureri de stomac, puls rapid, confuzie și respirație fructată. Dacă observi aceste simptome la copilul tău, adresează-te urgent medicului.
  • Glaucom - un efect advers întâlnit la copiii cu diabet de tip 1. Glaucomul poate produce presiune în interiorul ochiului, ceea ce poate deteriora retina și nervul optic. Dacă nu este tratat, glaucomul poate provoca pierderea vederii. Persoanele cu diabet au riscuri cu 40% mai mari de a avea glaucom.
  • Cataracta - reprezintă viziunea tulbure sau inabilitatea de a distinge forme noaptea. Persoanele cu diabet au riscuri cu 60% mai mari de a face cataractă, chiar la o vârstă fragedă. În cazul în care cataracta afectează prea mult vederea copilului, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
  • Retinopatia diabetică - este o afecțiune în care vasele de sânge din retină sunt deteriorate. Glicemia ridicată și hipertensiunea arterială pot face vasele de sânge mai fragile. De obicei, modificările retinei nu apar înainte de pubertate și la câțiva ani de la diagnosticul de diabet. La început, un copil cu retinopatie poate să nu aibă simptome, dar dacă nu este tratată, poate duce la orbire. Din fericire, controlarea nivelului de glucoză din sânge poate încetini sau chiar inversa daunele produse de retinopatie.
  • Probleme ale rinichilor - cauzate de glicemia prea mare. Atunci când rinichii nu funcționează corect, reziduurile se pot acumula în sânge și pot afecta modul în care funcționează și alte organe. Afecțiunile renale nu au de obicei simptome în faza incipientă. Ulterior, este posibil să observi la copil retenția de apă, scăderea în greutate, probleme cu somnul și apetitul. De obicei, medicii testează copiii pentru a detecta problemele renale o dată pe an, dacă au ajuns la pubertate și au deja diabet de câțiva ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Menținerea sub control a diabetului de tip 1 nu este ușoară. Copilul trebuie monitorizat atent, are nevoie de o dietă corespunzătoare, cu mai puțini carbohidrați și mai mulți acizi grași sănătoși. Exercițiile fizice sunt, de asemenea, deosebit de importante. La fel este și monitorizarea zilnică a nivelului glicemiei, cu ajutorul unui glucometru.



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Articolul ”Type 1 diabetes”, publicat în Lancet, în 2006, autor Denis Daneman.

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0