Cetoacidoza diabetica: ce este, cauze, simptome, complicatii

Cetoacidoza diabetica este o complicatie a diabetului zaharat, care poate pune viata pacientului in pericol.

 

Este o complicatie grava a diabetului, care are loc cand organismul tau produce niveluri mari ale unor acizi in sange, numiti cetone. Astfel, aceste cetone se acumuleaza, ducand la complicatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, cetoacidoza diabetica este o complicatie acuta, majora, periculoasa (iti pune viata in pericol) a diabetului zaharat, care are loc in principal la pacientii cu diabet de tip 1, dar nu este ceva neobisnuit ca pacientii cu diabet de tip 2 sa aiba aceasta complicatie.

Aceasta afectiune este o stare metabolica foarte complexa, caracterizata prin hiperglicemie, cetoacidoza si cetonurie.

Cetoacidoza se dezvolta cand corpul tau nu poate produce suficienta insulina. In mod normal, insulina joaca un rol esential in ajutarea glucozei (o sursa majora de energie pentru muschii tai si pentru alte tesuturi) sa patrunda in celulele corpului. Fara o cantitate suficienta de insulina, corpul tau incepe sa descompuna grasimea pe post de "combustibil". Acest proces produce o acumulare de acizi in fluxul de sange, numiti cetone, iar in cele din urma duce la cetoacidoza diabetica daca este lasat netratat.

Daca ai diabet sau ai un risc mare de a face diabet, este important sa inveti semnele si simptomele cetoacidozei diabetice si sa inveti cand trebuie sa ceri ajutor medical de urgenta.

Simptome

Semnele si simptomele cetoacidozei diabetice se dezvolta adeseori rapid, uneori intr-un interval de 24 de ore. Pentru unii oameni, aceste semne si simptome pot fi primii indicatori ai faptului ca au diabet. Este posibil ca o persoana sa observe:

 • sete excesiva,
 • urinari frecvente,
 • greata si varsaturi,
 • durere abdominala,
 • senzatie de slabiciune sau oboseala,
 • dificultati in respiratie,
 • respiratie cu un miros fructat,
 • confuzie.

Semne mult mai clare ale cetoacidozei diabetice, care pot fi detectate prin intermediul testelor de sange si de urina (kit-uri speciale de testare) includ:

 • un nivel mare al glucozei in sange (hiperglicemie)
 • niveluri mari ale cetonelor in urina.

Cauze

Cetoacidoza diabetica este, de regula, declansata de:

 1. O afectiune - O infectie sau alt tip de boala poate sa iti determine corpul sa produca niveluri mai mari din anumiti hormoni, cum ar fi adrenalina sau cortizolul. Din pacate, acesti hormoni contracareaza efectul insulinei, uneori declansand un episod de cetoacidoza diabetica. Pneumonia si infectiile tractului urinar sunt printre cei mai intalniti "vinovati".
 2. O problema in ce priveste terapia cu insulina. Tratamentele sau injectiile pe care le-ai ratat sau ai uitat sa ti le faci (cu insulina) sau terapia inadecvata cu insulina te pot lasa uneori cu rezerve prea mici de insulina in sistemul tau, declansand astfel cetoacidoza diabetica.

Alti posibili factori declansatori ai cetoacidozei diabetice:

 • trauma fizica sau emotionala,
 • infarctul miocardic
 • abuzul de alcool sau de droguri, in special de cocaina,
 • anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii si unele diuretice.

Complicatii

Cetoacidoza diabetica este tratata cu ajutorul fluidelor, electrolitilor (cum ar fi sodiul, potasiul si clorura) si cu ajutorul insulinei. Poate parea surprinzator, insa cele mai frecvente complicatii ale cetoacidozei diabetice sunt legate de tratamentul menit sa salveze viata pacientului.

Complicatiile tratamentului includ:

 1. Un nivel scazut al glucozei in sange (hipoglicemia) - Insulina ii permite glucozei sa patrunda in celulele tale, facand ca glicemia ta sa scada. Daca glicemia ta scade prea rapid, poti sa dezvolti hipoglicemie.
 2. Un nivel scazut al potasiului (hypokalemia) - Fluidele administrate si insulina folosite pentru a trata cetoacidoza diabetica pot face ca nivelul potasiului tau sa scada prea mult. Un nivel prea mic al potasiului poate afecta activitatile inimii tale, muschilor si nervilor.
 3. Umflarea creierului (edem cerebral) - Ajustarea nivelului de zahar (glucoza) din sange prea rapid poate produce umflarea creierului. Aceasta complicatie pare sa fie mai frecventa la copii, in special la cei care au fost recent diagnosticati cu diabet.

Daca este lasata netratata, riscurile sunt mult mai mari. Cetoacidoza diabetica poate duce la pierderea cunostintei si, in cele din urma, poate fi fatala.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0