Ce e de facut atunci cand copilul minte

Copiii sunt renumiti pentru sinceritatea de care dau dovada, spunand intotdeauna tot ce le trece prin cap. Pe masura ce cresc insa, copiii invata sa minta – fie ca o fac pentru a acoperi o greseala, fie ca o fac pentru a scapa de o pedeapsa sau, pur si simplu, din amuzament, minciunile spuse de cei mici ar trebui sa puna pe ganduri orice parinte – Iata ce poti face, in calitate de parinte, atunci cand observi ca cel mic spune minciuni!

Nu il certa

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai important este sa nu te grabesti in a-l judeca pe cel mic atunci cand descoperi ca minte. Atunci cand il invinovatesti pentru o minciuna, copilul are senzatia ca ai tras concluzia potrivit careia este un om rau. Drept urmare, va continua sa minta pentru a iti demonstra ca este un om bun.

 

 

Descopera cauza minciunii

Poate parea o misiune imposibila, insa este important sa te straduiesti sa descoperi ce l-a determinat pe copil sa minta. Nicio minciuna nu este spusa fara un scop. Dupa ce descoperi motivul pentru care te minte, ii poti explica celui mic cum stau, de fapt, lucrurile. Spre exemplu, daca te minte pentru a acoperi o greseala, este important sa ii explici ca tu, in calitate de parinte, il poti ajuta sa indrepte lucrurile atunci cand comite o greseala. Intelegand asta, copilul va invata sa vina la tine atunci cand face ceva gresit, nu sa se fereasca de tine.

Pentru a ii incuraja o asemenea atitudine, trebuie sa iti schimbi abordarea si atunci cand cel mic greseste. In loc sa il certi, explica-i unde a gresit, de ce e important sa nu mai comita o asemenea greseala, dar ajuta-l si sa solutioneze problema creata. Procedand astfel, vei capata increderea copilului si il vei incuraja sa nu te mai minta.

 

 

Ofera-i exemple pozitive, dar si negative

Citeste-i celui mic povesti cu talc, care exemplifica raul pe care o minciuna il poate face. Uitati-va impreuna la filme sau la desene animate, in care personajele mincinoase nu se bucura de un final fericit. Exlica-i, de fiecare data, care este morala povestii si pune accentul pe personajul pozitiv si pe modul in care au evoluat lucrurile pentru acesta.

 

Exemplul personal este cel mai puternic

Adult fiind, stii sa discerni binele de rau asa ca e posibil sa iti dai voie sa spui cateva minciuni nevinovate, care te pot scapa de situatiile jenante. Atunci cand ai insa un copil, trebuie sa fii foarte atent sa nu iti scape nici macar o minciuna spusa din politete pentru ca cel mic nu discerne binele de rau si, in mintea lui, concluzia va fi ca e in regula sa minti pentru ca si mami si tati mint.

 

 

Nu crea un precedent

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca o singura minciuna a fost trecuta cu vederea fara sa fie dezbatuta si fara sa se traga concluziile, in mintea celui mic se va stabili un precedent, care ii va oferi impresia ca poate sa “pacaleasca sistemul”. Fii ferm, dar totodata bland.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0