Boala mana-gura-picior: cauze, simptome, tratament

Boala mana-gura-picior poate fi transmisa prin contactul direct cu o persoana cu mainile nespalate sau cu o suprafata care contine urme ale unui virus. Copiii mici au cel mai mare risc de a face aceasta boala. In majoritatea cazurilor, infectia va disparea fara tratament in 7 pana la 10 zile.

Boala mana-gura-picior este o infectie extrem de contagioasa. Ea este cauzata de virusuri din familia enterovirusurilor, cel mai frecvent de un virus de tipul Coxsackie virus. Aceste virusuri se pot transmite de la o persoana la alta, prin contactul direct cu mainile nespalate sau cu suprafetele contaminate cu materii fecale. De asemenea, se poate transmite prin contactul cu saliva, fecalele sau secretiile respiratorii ce provin de la o persoana infectata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala mana-gura-picior este caracterizata de basici sau rani care apar in gura si de eruptii pe maini si picioare. Infectia poate afecta persoanele de toate varstele, insa apare de obicei la copiii sub 5 ani. In general, este o afectiune usoara, care dispare de la sine in decurs de cateva zile.

Ce simptome are boala mana-gura-picior

Simptomele incep sa de dezvolte la 3 pana la 7 zile de la infectia initiala. Aceasta perioada este cunoscuta sub numele de "perioada de incubatie". Cand simptomele apar, copilul tau poate sa se confrunte cu:

  • febra;
  • lipsa poftei de mancare;
  • durere in gat;
  • durere de cap;
  • irascibilitate;
  • basicute rosii si dureroase in gura;
  • o eruptie cutanata (pete rosii) pe maini si pe talpi.

Febra si o durere in gat sunt, de obicei, primele simptome ale bolii mana-gura-picior. Eruptiile si basicutele caracteristice apar mai tarziu, de obicei la o zi sau doua dupa debutul febrei.

Cauzele bolii mana-gura-picior

Boala mana-gura-picior este, de obicei, cauzata de o tulpina de virus Coxsackie, cel mai frecvent fiind cauzata de virusul Coxsackie A16. Acest virus Coxsackie face parte dintr-un grup de virusuri numite enterovirusuri. In unele cazuri, alte tipuri de enterovirus pot cauza boala mana-gura-picior.

Virusurile pot fi cu usurinta transmise de la o persoana la alta. Copilul tau poate sa ia boala mana-gura-picior prin contactul cu saliva, lichidul din basicute, materiile fecale si picaturile respiratorii (raspandite in aer dupa stranut sau tuse) ale unei persoane infectate.

Boala mana-gura-picior poate fi, de asemenea, transmisa prin contactul direct cu mainile nespalate sau cu suprafetele care au urme ale virusului Coxsackie A16.

Tratamentul in boala mana-gura-picior

In cele mai multe cazuri, infectia va trece de la sine fara tratament in 7 sau chiar 10 zile. Chiar si asa, medicul iti poate recomanda anumite medicamente pentru cel mic, pentru a calma simptomele pana cand boala si-a continuat parcursul. Aceste tratamente pot include:

  • unguente locale (cu sau fara prescriptie medicala) pentru a calma eruptiile cutanate;
  • medicamente pentru durere, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a calma durerile de cap;
  • siropurile medicinale sau comprimate de supt, pentru a calma durerea de gat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copilul tau va incepe sa se simta mai bine in decurs de 5 sau 7 zile dupa debutul simptomelor. Reinfectarea este putin probabila. Organismul de obicei isi construieste o imunitate la virusurile care cauzeaza boala mana-gura-picior. Suna imediat medicul daca simptomele se agraveaza sau daca nu dispar dupa 10 zile. In cazurile rare, virusul Coxsackie poate determina o urgenta medicala.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0