Aftele la copii: de ce apar, dar si cum se trateaza

Aftele bucale sunt leziuni minore, necontagioase, care apar la nivelul cavității bucale (fie pe obraji, fie pe interiorul buzelor ori sub limbă) și care se vindecă de la sine în câteva zile.
 
Cu toate că acesta sunt inofensive, cauzează totuși disconfort la nivelul cavității bucale, iar copilul poate refuza chiar să mănânce din cauza acestor afte. 
 
Mâncărurile sărate, cu aciditate crescută, precum și cele crocante pot cauza disconfort sporit, de aceea e bine să se evite în această perioadă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 


Cauze afte bucale la copii

Nu se cunosc cauzele exacte ale apariției aftelor bucale la copii, însă o serie de factori pot contribui la apariția acestora:

  • Sistem imunitar slăbit
  • Rănirea cavității bucale cu alimente/ obiecte sau prin mușcare
  • Alergii alimentare
  • Stres
  • Anumite infecții virale sau bacteriene
  • Anumite medicamente
  • Deficit de vitamine/ minerale (în special deficit de acid folic, fier ori vitamina B12).

În plus, aftele bucale pot să apară și din cauza unor leziuni la nivelul gurii (cum ar fi mușcarea din interiorul buzei sau chiar periajul prea tare și deteriorarea mucoasei delicate din interiorul gurii). Laurilsulfatul de sodiu (SLS), un ingredient care se găsește în multe paste de dinți și apă de gură, a fost asociat cu apariția aftelor, iar uneori, rănile pot fi un semn al unei probleme ale sistemului imunitar. Chiar și stresul emoțional ar putea fi un factor pentru apariția acestora, atrag atenția specialiștii.


Simptome afte bucale la copii

Aftele apar de obicei ca leziuni rotunde, dureroase, albicioase, care au o  „aureolă” roșie în jurul lor. Cele mai multe sunt mici (au în jur de 6 milimetri diametru). Cel mai adesea, aftele apar singure, dar pot apărea în grupuri mici. Uneori, o zonă va furnica înainte ca o aftă să se dezvolte. Aceste afte pot apărea pe limbă, gingie, cerul gurii, în interiorul buzei sau sub limbă.  
 
Există două tipuri de afte:

  • Afte simple: acestea pot apărea de trei sau patru ori pe an și pot dura până la o săptămână.
  • Afte complexe: acestea sunt mai puțin frecvente și apar mai des la persoanele care le-au avut anterior. Pot dura până la o lună și pot lăsa o cicatrice. Aftele complexe apar adesea din cauza unei afecțiuni subiacente, cum ar fi un sistem imunitar compromis, boala Crohn sau deficiența de vitamine.

 În general, aftele bucale se manifestă astfel la copii:

  • Leziuni de culoare albă în cavitatea bucală
  • Leziuni de culoare galbenă, cu o bază roșie, la nivelul cavității bucale
  • Disconfort la mestecat din cauza leziunilor
  • Refuzul copilului de a mânca.

 
Diagnosticare afte bucale la copii

Doar pentru că aftele sunt destul de frecvente nu înseamnă că ar trebui ignorate. Dacă copilul are afte care nu se vindecă în cel mult două săptămâni sau nu poate mânca sau bea din cauza durerii, mergi la medic. Consultă medicul și dacă rănile apar de mai mult de două sau trei ori pe an.
 
De obicei, nu sunt necesare teste pentru a diagnostica aftele, deoarece medicii le pot identifica numai pe baza istoricului medical și a examenului fizic.
 
Dacă copilul are afte foarte multe sau sunt severe, medicul poate dori să facă teste pentru a identifica posibile deficiențe nutriționale (care pot fi corectate cu modificări ale dietei sau suplimente de vitamine prescrise), deficiențe ale sistemului imunitar și alergii alimentare sau alte alergii
 
Medicul pediatru va examina cavitatea bucală a copilului și va constata prezența aftelor bucale. Acesta poate recomanda analize de sânge, dar și biopsie (recoltarea de țesut este necesară doar în cazuri foarte severe, atunci când dimensiunile aftelor sunt extrem de mari și medicul suspectează o problemă mai gravă).


Tratament afte bucale la copii


În general, nu e nevoie de tratament pentru că aftele se vindecă de la sine în câteva zile, însă există și situații în care vindecarea poate dura până la două săptămâni. Se recomandă atenție sporită la spălatul pe dinți, dar și folosirea unui pai pentru consumul de băuturi ori alegerea unor alimente cu textură cremoasă, pentru a nu se agresa suplimentar leziunile. Se vor evita alimentele picante, sărate și cele cu aciditate crescută, care sporesc disconfortul resimțit.
 
E important ca micuțul tău să se hidrateze corespunzător, pentru că deshidratarea poate agrava simptomele cauzate de aftele bucale.
 
Glicerina boraxată, aplicată direct pe afte, poate ameliora simptomele cauzate de aceste leziuni, însă totodată poate să accelereze și vindecarea acestora.
 
Dacă micuțul tău acuză dureri, îi poți administra un antiinflamator, precum acesta.  


Când e cazul să apelezi la medic din cauza aftelor copilului


În unele situații, este necesar să apelezi la ajutor medical de urgență. Acest lucru se întâmplă dacă apar semne ale unei infecții la nivelul aftelor. Mergi la medicul pediatru de urgență dacă micuțul are de-a face cu următoarele simptome din cauza aftelor bucale:

  • Dureri mari
  • Umflarea aftelor și înroșirea acestora 
  • Aftele supurează
  • Apare febra.

 
Cum îți poți ajuta copilul să se simtă mai bine

Pentru a face ca aftele să fie mai puțin dureroase și pentru a împiedica recidiva, încurajează copilul:
 

  • Să evite să consume alimente abrazive, cum ar fi chipsurile de cartofi și nucile, care pot irita gingiile și alte țesuturi delicate ale gurii;
  • Să folosească numai periuțe de dinți cu peri moi și să aibă grijă să nu perieze prea tare;
  • Să evite orice alimente la care este alergic;
  • Să evite alimentele picante, sărate și acide (cum ar fi lămâile și roșiile), care pot irita zonele sensibile ale gurii.

 
Remedii naturale afte la copii

Pentru ameliorarea simptomelor cauzate de afte, dar și pentru accelerarea procesului de vindecare a acestora, poți folosi și remedii la îndemână.

Comprese cu gheață

Aplică pe afta dureroasă un cub de gheață, astfel încât să calmezi durerea resimțită de cel mic.

Folosește frunzele de fenicul în mâncare 

Adaugă în mâncarea preparată pentru cel mic și frunze de fenicul. Acestea sunt adesea folosite pentru tratarea aftelor bucale, cu toate că nu există dovezi științifice care să confirme eficiența lor.

Clătește gura cu apă și bicarbonat de sodiu 

Dizolvă puțin bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și pune-ți copilul să își clătească gura cu acest amestec. Bicarbonatul este de natură alcalină, ceea ce înseamnă că poate neutraliza aciditatea de la nivelul cavității bucale, care favorizează aftele bucale.


Oferă-i celui mic iaurt 

Îndeamnă-ți copilul să consume iaurt daca are afte bucale. Bacteriile benefice din iaurt vor îmbunătăți sănătatea cavității bucale, în timp ce efectul de răcorire pe care consumul de iaurt îl are va ameliora durerea.


Folosește ceai de mușețel 

Mușețelul conține substanțe cu proprietăți antiseptice, extrem de benefice în tratarea aftelor bucale. De asemenea, acesta are și proprietăți calmante și accelerează vindecarea.

Afte vs. herpes

 Deși aceste leziuni sunt adesea confundate între ele, ele nu sunt la fel.
 
Pe de o parte, herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) sau tip 2 (HSV-2). Deoarece herpesul bucal este cauzat de virusuri, ele sunt foarte contagioase și se pot răspândi prin contact personal apropiat, cum ar fi sărutul. Herpesul bucal reprezintă vezicule pline de lichid și pot apărea în grupuri pe gură.
 
Aftele, pe de altă parte, nu sunt cauzate de o infecție și nu sunt contagioase.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Oral Medicine - Canker sores
https://www.aaom.com/index.php?option=com_content&view=article&id=82:canker-sores&catid=22:patient-condition-information&Itemid=120
National Library of Medicine - Canker sores (mouth ulcers): Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0