8 motive pentru care copilul nu trebuie sa aiba acces la tableta

Din ce in ce mai multi copii au propria tableta si propriul smartphone inainte de a incepe scoala. Specialistii ne previn cu privire la acest subiect, oferindu-ne o sumedenie de argumente contra acestei tendinte.

Telefoanele inteligente si tabletele, precum si alte gadgeturi, fac parte din vietile noastre asa ca nu e de mirare ca au ajuns sa faca parte si din vietile copiilor nostri. Cu toate ca tehnologia are o multime de beneficii, impactul negativ asupra dezvoltarii copilului este mai mare decat efectele benefice pe care tehnologia le aduce celui mic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tehnologia nu modeleaza numai gandirea copiilor, ci chiar si legaturile neuronale din creier, schimband complet structura acestuia, Spre exemplu, daca cititul, o activitate preferata a copiilor din generatiile trecute, sporea capacitatea de concentrare si avea efecte pozitive asupra imaginatiei, folosirea internetului de la varste mici mareste capacitatea de a scana informatii in mod rapid si eficient.

8 motive pentru care copilul nu ar trebui sa aiba acces la tableta

Sporeste agresivitatea – nu este usor sa controlezi informatiile la care copilul tau are acces, mai ales daca tableta sau telefonul sunt conectate in permanenta la internet. Vizionarea unor videoclipuri violente precum si jucarea unor jocuri care promoveaza violenta sunt asociate de catre psihologi cu tendintele antisociale, gandurile si actiunile agresive.

Creste predispozitia pentru dependente – partea din creier responsabila cu dependenta de droguri si cu tulburarile comportamentale este, de asemenea, activata si de anumite tipuri de informatii video. Asadar, cu cat copilul are mai mult acces la gadgeturi, cu atat sansele ca acea parte din creier sa fie activata sunt mai mari.

Deficit de atentie – fara atentie, perceptia, memoria, capacitatea de invatare, creativitatea si capacitatea de a lua decizii devin nule. Atentia este extrem de maleabila si influentata de factorii externi. Expunerea la stimuli vizuali puternici a copilului ii altereaza acestuia atentia.Tehnologia conditioneaza creierul sa ofere  atentie totala dispozitivului pe care il ai in fata, atentia distributiva fiind din ce in ce mai estompata.

Oferindu-i unui copil un smartphone sau o tableta ii oferi acces la mai multe forme de entertainment asa ca acestuia ii va fi foarte greu sa se concentreze apoi asupra unui lucru, fiind foarte usor de distras.

Odata cu deficitul de atentie apar si problemele de memorie si lipsa imaginatiei.

 

 

Ii predispune la anxietate – copiii isi petrec foarte mult timp in mediul virtual asa ca dezvolta tulburari sociale, chiar si anxietate, cu mai mare usurinta.

Expunerea la radiatii – capul unui copil are capacitatea de a absorbi radiatiile de doua ori mai mare decat capul unui adult. De asemenea, oasele craniului unui copil absorb de 10 ori mai multe radiatii comparativ cu cele ale unui adult. Stim deja ca expunerea la radiatiile emise de telefon ne predispune la tumori pe creier si cancer asa ca ar fi bine sa iti feresti copilul de asemenea pericole, in masura in care acest lucru este posibil.

Creste riscul de obezitate -  o serie de studii facute recent au dovedit ca exista o legatura intre obezitate si folosirea excesiva a tehnologiei. Cu cat copiii petrec mai mult timp folosind gadgeturile, cu atat mai mult timp petrec stand pe scaun si avand un stil de viata sedentar, deloc potrivit varstei fragede.

Postura inadecvata a corpului – intrucat folosesc foarte multe ore in sir tableta, telefonul si laptopul, postura copiilor este deteriorata si acestia capata o “cocoasa” inestetica de la varste foarte mici.

Suprasolicitarea ochilor – expunerea indelungata la ecroanele luminoase ale telefoanelor si tabletelor poate fi daunatoare atat pentru copii, cat si pentru adulti. Durerile de cap, ochii uscati si iritati sunt simptome din ce in ce mai intalnite in randul celor care folosesc gadgeturile ore in sir.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0