Varianta Omicron: mai contagioasa, dar neutralizata de doza booster a vaccinurilor anti-COVID-19

Omicron, variantă de îngrijorare a SARS-CoV-2, este cercetată îndeaproape de lumea științifică pentru a se afla cât de contagioasă este, dacă poate provoca forme grave de COVID-19 și dacă poate fi combătută cu vaccinurile existente. La ora actuala exista deja rezultate preliminare ale efectelor vaccinurilor existente asupra infectarii si oamrneii de stiinta incep sa prefigureze rezultatelor studiilor ce urmaresc daca schema completa sau booster-ul pot fi o arma reala in cazul raspndirii acestei variante contagioase.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 a fost detectată pentru prima dată în probe colectate pe 11 noiembrie 2021 în Botswana și pe 14 noiembrie 2021 în Africa de Sud. Fiind cea mai divergentă variantă până în prezent, aceasta a ridicat îngrijorarea că poate fi asociată cu o transmisibilitate crescută, o reducere a eficienței vaccinurilor anti-COVID-19 și un risc crescut de reinfectare. Datele timpurii sugerează că Omicron are un timp de dublare de două zile, ceea ce înseamnă că este mai transmisibil decât Delta. Conform unui studiu recent, cazurile Delta raportate în Regatul Unit se dublau aproximativ la fiecare 11 zile.5

O cercetare întreprinsă de oamenii de știință de la Facultatea de Medicină LKS de la Universitatea din Hong Kong oferă primele informații despre modul în care acționează varianta Omicron. Aceștia au anunțat în decembrie 2021 că au descoperit că tulpina Omicron infectează bronhiile umane și se înmulțește de 70 de ori mai repede decât varianta Delta a SARS-CoV-2 și decât varianta originală a coronavirusului, ceea ce ar putea explica de ce se poate transmite mai repede de la o persoană la alta decât variantele anterioare. 

Studiul a mai arătat, însă, că infecția cu varianta Omicron în plămâni este semnificativ mai mică decât cea cu varianta originală a SARS-CoV-2, ceea ce poate fi un indicator al severității mai scăzute a bolii. Această cercetare este în prezent în curs de evaluare inter pares pentru publicare.

Varianta Omicron are o viteză mai mare de replicare, dar poate fi mai puțin dăunătoare

Metoda aplicată de oamenii de știință în studiul de față a utilizat țesut pulmonar îndepărtat pentru tratamentul plămânilor (care este în mod normal aruncat), pentru investigarea bolilor virale ale tractului respirator. Echipa a izolat cu succes varianta Omicron a SARS-CoV-2 și a folosit acest model experimental pentru a compara infecțiile cu varianta originală a SARS-CoV-2, cu varianta Delta și cu varianta recentă Omicron.

Ei au descoperit astfel că Omicron se reproduce mai repede decât virusul original SARS-CoV-2 și decât varianta Delta în bronhia umană. La 24 de ore de la infectare, varianta Omicron s-a replicat de aproximativ 70 de ori mai mult decât Delta și decât coronavirusul original SARS-CoV-2. În schimb, Omicron s-a replicat mai puțin eficient (de peste 10 ori mai lent) în țesutul pulmonar uman decât varianta originală a coronavirusului, ceea ce poate sugera o severitate mai scăzută a bolii COVID-19.

Potrivit autorilor studiului, este important de precizat că gravitatea bolii nu este corelată doar cu replicarea virusului, ci și cu răspunsul imun al gazdei la infecție, care poate duce la dereglarea sistemului imunitar înnăscut, adică la apariția a ceea ce se numește „furtună de citokine”. 

În plus, mai spun cercetătorii, se remarcă faptul că, prin infectarea a mult mai mulți oameni, un virus foarte infecțios poate provoca forme mai severe de boală și chiar deces, chiar dacă virusul în sine poate fi mai puțin patogen. Prin urmare, dacă este analizat împreună cu rezultatele altor cercetări care sugerează că varianta Omicron poate ocoli parțial imunitatea oferită de vaccinuri și de infecțiile trecute, și acest studiu subliniază că amenințarea generală a variantei Omicron poate fi una semnificativă.

Omicron se leagă mai strâns de celule și rezistă în fața atacului unor anticorpi

Potrivit altui studiu¹, un model structural al modului în care varianta Omicron se atașează la celule și anticorpi clarifică oarecum comportamentul său și poate ajuta la proiectarea anticorpilor neutralizanți. 

Folosind modele computerizate ale proteinei Spike de pe suprafața tulpinii Omicron, o echipă de cercetare a analizat interacțiunile moleculare care apar atunci când proteina Spike se leagă de o proteină de suprafață celulară numită ECA2 (enzima de conversie a angiotensinei 2), poarta de intrare a virusului în celulă.

Metaforic vorbind, varianta originală a SARS-CoV-2 avea un fel de „strângere de mână” ușoară cu ECA2, în timp ce Omicron are o strângere de mână mai puternică. Anatomia moleculară poate ajuta la explicarea modului în care mutațiile variantei Omicron cooperează pentru a o ajuta să infecteze mai bine celulele gazdei.

În studiu, cercetătorii au atacat proteina Spike cu diferite clase de anticorpi. Având în vedere că anticorpii atacă din unghiuri diferite, unii sunt „scuturați” de țintă, în timp ce alții rămân fixați pe ea și, deci, eficienți. 

Investigatorii subliniază că descoperirile din acest studiu trebuie verificate. Deși predicțiile privind structura moleculară nu reprezintă în niciun caz o concluzie clară privind potențialul pericol al variantei Omicron, acestea contribuie la cercetările globale privind această tulpină.

Vaccinurile rămân cea mai bună opțiune în lupta cu SARS-CoV-2

Doza booster a vaccinurilor anti-COVID-19 crește nivelurile de anticorpi, ceea ce înseamnă că aceștia pot ataca mai bine orice tulpină virală.

În ceea ce privește varianta Omicron, compania Pfizer a anunțat în decembrie 2021 rezultatele unui studiu inițial de laborator care demonstrează că anticorpii serici induși de vaccinul Comirnaty neutralizează varianta Omicron după trei doze. Mostrele de ser obținute de la persoanele vaccinate la o lună după doza booster au neutralizat varianta Omicron la niveluri comparabile cu cele observate pentru proteina Spike de tip sălbatic a SARS-CoV-2 după două doze

.Cercetările recente au indicat, de asemenea, că două doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer au arătat o scădere de 25 de ori a anticorpilor împotriva Omicron. O a treia doză de vaccin pare să mărească anticorpii până la un nivel de protecție.

La fel, un mic studiu arată că persoanele vaccinate cu doza booster de vaccin Spikevax de la Moderna produc anticorpi foarte eficienți în blocarea variantei Omicron. Astfel, dacă tulpina Omicron va deveni dominantă, administrarea dozei booster va fi extrem de importantă. 

Cercetătorii de la Universitatea Duke și de la Institutul Național de Sănătate au creat un „pseudovirus” – un virus conceput într-un laborator pentru a imita mutațiile găsite în varianta Omicron. Pseudovirusul Omicron a infectat probe de sânge de la 30 de persoane care au primit două injecții Moderna.

Anticorpii din aceste probe au fost de cel puțin 50 de ori mai puțin eficienți la neutralizarea Omicron.

Dar injecțiile de rapel par să ajute. Alți 17 participanți au primit o a treia injecție de vaccin Moderna. Anticorpii din sângele lor au fost aproape la fel de eficienți în blocarea Omicron precum au fost în protejarea împotriva Delta.

Patru din 10 persoane infectate pot răspândi SARS-CoV-2 fără să știe

Persoanele infectate care nu prezintă simptome ar putea contribui semnificativ la transmiterea virusului care cauzează boala COVID-19, având în vedere că reprezintă 40,5% dintre infecțiile confirmate la nivel mondial, potrivit unui studiu² publicat în jurnalul științific JAMA. 

Cercetătorii au reunit date din 77 de studii anterioare care au implicat un total de 19.884 de persoane cu infecții confirmate cu SARS-CoV-2. Aceștia au descoperit că, printre persoanele infectate din comunitatea generală, aproximativ 40% erau asimptomatice, la fel ca 54% dintre femeile însărcinate infectate, 53% dintre călătorii infectați care foloseau avionul sau erau în croazieră, 48% dintre rezidenții sau personalul infectat din azilurile de bătrâni și 30% dintre lucrătorii infectați din asistența medicală.

Procentul cumulat de infecții asimptomatice a fost de aproximativ 46% în America de Nord, 44% în Europa și 28% în Asia. După spusele autorilor studiului, procentul mare de infecții asimptomatice evidențiază riscul potențial de transmitere al infecțiilor asimptomatice în comunități. 

Aceștia sugerează ca autoritățile de sănătate din fiecare țară să verifice cu atenție infecțiile asimptomatice (deci persoanele care au testat pozitiv pentru SARS-CoV-2 dar nu au simptome de COVID-19), iar aceste persoane infectate să fie gestionate similar cu bolnavii, inclusiv prin izolare și urmărirea contactelor.

Cum te poți proteja

Având în vedere creșterea contagiozității virusului SARS-CoV-2 și transmiterea rapida, predominant aerogenă, pe lângă vaccinarea cu schema completă și booster, purtarea măștii devine esențială în protejarea îmbolnavirii. Se impune purtarea unor măști superioare calitativ, de filtrare avansată și cu eventual efect virucid, în spațiile publice interioare, în zonele cu transmitere comunitară substanțială sau ridicată.

Tehnologia dezvoltată de BioSerenity în colaborare cu Universitatea din Lille și INSERM constă în dubla acțiune: filtrare și decontaminare. Acțiunea de filtrare captează contaminanții și inactivează agenții patogeni prezenți în picături și particulele mai fine prezente în fluxurile respiratorii, care pot rămâne ore sau zile suspendate în aer.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
HKU Med - HKUMed finds Omicron SARS-CoV-2 can infect faster and better than Delta in human bronchus but with less severe infection in lung
https://www.med.hku.hk/en/news/press/20211215-omicron-sars-cov-2-infection
bioRxiv - Structural models of SARS-CoV-2 Omicron variant in complex with ACE2 receptor or antibodies suggest altered binding interfaces
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.12.12.472313v1
1. Studiul „Structural models of SARS-CoV-2 Omicron variant in complex with ACE2 receptor or antibodies suggest altered binding interfaces”, apărut în bioRxiv, 2021.12.12.472313; doi: https://doi.org/10.1101/2021.12.12.472313, autori: Joseph H. Lubin et al.
JAMA Network - Global Percentage of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infections Among the Tested Population and Individuals With Confirmed COVID-19 Diagnosis. A Systematic Review and Meta-analysis
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787098
2. Studiul „Global Percentage of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infections Among the Tested Population and Individuals With Confirmed COVID-19 Diagnosis. A Systematic Review and Meta-analysis”, apărut în JAMA Netw Open. 2021;4(12):e2137257. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.37257, autori: Qiuyue Ma et al.
Pfizer - Pfizer and BioNTech Provide Update on Omicron Variant
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-omicron-variant
NPR - Omicron evades Moderna vaccine too, study suggests, but boosters help 
https://www.npr.org/sections/health-shots/2021/12/15/1064202754/omicron-evades-moderna-vaccine-too-study-suggests-but-boosters-help

3. Montefiori DC, Doria-Rose N, Shen X, et al. Booster of mRNA-1273 Vaccine Reduces SARS-CoV-2 Omicron Escape from Neutralizing Antibodies. medRxiv. December 15, 2021. DOI: 10.1101/2021.12.15.21267805.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0