Ce trebuie sa stii despre varianta Delta Plus a SARS-CoV-2?

O nouă formă mutată de coronavirus numită „Delta Plus” pare că se poate răspândi mai ușor decât varianta Delta obișnuită, însă autoritățile de sănătate nu au plasat-o printre variantele de îngrijorare, deoarece nu provoacă forme grave de COVID-19.

Varianta modificată Delta Plus a fost confirmată în Marea Britanie în primăvara anului 2021, dar a fost găsită și în alte țări. Un studiu¹ preliminar al tulpinii Delta Plus sugerează că efectul vaccinului de Pfizer este bun împotriva noii tulpini, fiind doar puțin mai redus în comparație cu virusul SARS-CoV-2 original. 

În ceea ce privește transmisibilitatea, unii cercetători spun că varianta Delta Plus se poate răspândi mai ușor, dar alții precizează că nu este susceptibilă să provoace forme mai grave de COVID-19. În plus, foarte puține dintre cazurile de COVID-19 la nivel mondial sunt provocate de această tulpină.

Având în vedere că există mii de tulpini de SARS-CoV-2 care circulă în întreaga lume (pentru că virusurile, în general, suferă mutații tot timpul), nu este surprinzător să vedem că apar noi versiuni, subliniază cercetătorii. Nu există nicio sugestie că va fi necesară o nouă actualizare a vaccinurilor pentru a proteja împotriva oricăreia dintre variantele existente ale coronavirusului.

Ce este varianta Delta Plus?

Delta Plus se referă la sub-tulpina Delta care are o mutație pe ceea ce se numește K417N. Această mutație se găsește în două versiuni, Delta AY.1 și AY.2, care sunt ambele denumite Delta Plus. Mutația afectează o zonă a proteinei Spike numită domeniul de legare la receptor. Această zonă este cea care stabilește cât de eficient se poate atașa virusul la celule și se crede că K417N ajută virusul să creeze o legătură mai puternică între el și gazdă.

Varianta Delta Plus a avut un număr semnificativ mai mare de mutații cu prevalență ridicată decât varianta Delta, spun unii savanți: trei mutații au fost prezente exclusiv în varianta Delta Plus, în timp ce cinci mutații cheie au fost semnificativ mai răspândite în varianta Delta Plus decât în varianta Delta. Așadar, variantele Delta și Delta Plus au profiluri de mutație unice, iar varianta Delta Plus nu este doar o simplă adăugare a K417N la varianta Delta.

Ce simptome prezintă o persoană infectată cu varianta Delta Plus?

În prezent, nimic nu sugerează că simptomele infecției cu varianta Delta Plus sunt diferite de cele generate de infectarea cu alte tulpini ale SARS-CoV-2. Principalele simptome ale bolii COVID-19, care apar în majoritatea cazurilor după 5-6 zile de la infectare, rămân febra, tusea (persoana afectată poate tuși mult de-a lungul unei ore și poate avea mai multe episoade de tuse în 24 de ore) și pierderea sau modificarea simțului mirosului și/sau al gustului.

Vaccinurile anti-COVID-19 funcționează împotriva tulpinii Delta Plus?

Studiile inițiale sugerează că mutația K417N este puțin susceptibilă să aibă un impact mare asupra vaccinurilor. În studiul pre-print care a testat vaccinul Pfizer împotriva Delta Plus, oamenii de știință au spus că mutația nu a făcut ca virusul să scape de anticorpii neutralizanți generați de vaccin.

Unii cercetători sunt de părere că vaccinurile existente par să protejeze multe persoane de a face o formă gravă de COVID-19, dar că poate fi nevoie de niveluri mai mari de anticorpi pentru o protecție solidă împotriva tulpinilor Delta decât pentru tulpina originală de virus și, prin urmare, ar putea fi de folos crearea unor vaccinuri specifice pentru Delta.

Apariția de noi variante SARS-CoV-2 este normală, iar simptomele provocate sunt similare

Pe măsură ce SARS-CoV-2 se răspândește, are noi oportunități de a se schimba și poate deveni mai dificil de oprit. Aceste modificări pot fi monitorizate prin compararea diferențelor de trăsături fizice (cum ar fi rezistența la tratament) sau modificări ale codului genetic (mutații) de la o variantă la alta. Studiind fiecare variantă și înțelegând aceste diferențe, oamenii de știință pot monitoriza și adesea prezice dacă o variantă este mai periculoasă decât altele. 

Toate variantele provoacă simptome similare, dar unele variante, cum ar fi Delta, pot provoca forme mai grave de COVID-19 și pot duce la deces. Varianta Delta provoacă mai multe infecții și se răspândește mai repede decât formele anterioare ale virusului care provoacă COVID-19. Nu trebuie uitat, însă, că vaccinurile continuă să reducă riscul unei persoane de a se infecta cu SARS-CoV-2, inclusiv această variantă și să fie foarte eficiente împotriva formelor severe de boală.

Variantele de îngrijorare în prezent sunt Beta, Gamma și Delta

Potrivit Centrelor SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), o variantă pentru care există dovezi ale unei creșteri a transmisibilității, forme mai grave de boală (de exemplu, cu spitalizări sau decese în număr mare), reducere semnificativă a neutralizării prin anticorpii generați în timpul infecției sau vaccinării anterioare, eficacitate redusă a tratamentelor sau a vaccinurilor este numită variantă de îngrijorare.

La nivel de luna noiembrie 2021, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC)  precizează că variantele de îngrijorare rămân Beta, Gamma și Delta, primele două având transmitere comunitară, iar ultima fiind varianta dominantă. Variantele de interes rămân Miu și Lambda.

Variantele aflate în monitorizare sunt  C.36 +L452R, B.1.1.318,  P.1 +P681H, B.1.617.2 + K417N, C.1.2, B.1.617.2 + E484X (d), B.1.617.2 + Q613H, B.1.617.2 + Q677H și AY.4.2. Aceste variante au fost detectate ca semnale prin screening-ul variantelor genomice bazate pe reguli sau dovezi științifice preliminare. Există unele indicii că ar putea avea proprietăți similare cu cele ale unui CoV, dar dovezile sunt slabe sau nu au fost încă evaluate de ECDC.

Printre variantele care fie nu mai circulă, fie circulă de mult timp fără niciun impact asupra situației epidemiologică generale, fie s-a dovedit științific că nu sunt asociate cu nicio proprietate îngrijorătoare se numără Alfa, B.1.1.7 +E484K, Epsilon și B.1.616.

În prezent, sfatul autorităților de sănătate publică rămâne același pentru toate variantele actuale ale SARS-CoV-2 și anume vaccinarea completă pentru persoanele eligibile, inclusiv cu doza booster, vaccinul fiind cea mai bună metodă de prevenție a infectării și de împiedicare a dezvoltării unei forme grave de COVID-19. Alături de vaccin, este necesar să se respecte în continuare celelelate măsuri de prevenire, și anume purtarea corectă a măștii de protecție și spălarea corectă a mâinilor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
bioRxiv - BNT162b2-Elicited Neutralization of Delta Plus, Lambda, and Other Variants
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.09.13.460163v1.full
1. Studiul „BNT162b2-Elicited Neutralization of Delta Plus, Lambda, and Other Variants”, apărut în bioRxiv, septembrie 2021, doi: https://doi.org/10.1101/2021.09.13.460163, autori: Jianying Liu et al.
ECDC - SARS-CoV-2 variants of concern as of 4 November 2021
https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/variants-concern
CDC - SARS-CoV-2 Variant Classifications and Definitions
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html#anchor_1632158885160
Science Focus - Delta Plus: Everything you need to know about the new coronavirus variant
https://www.sciencefocus.com/news/delta-plus-variant/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0