Vaccinurile Pfizer și Moderna, 90% eficiente în prevenirea infecției simptomatice cu SARS-CoV-2

Dacă până acum se știa doar că vaccinurile anti-COVID-19 reduc riscul de boală gravă, studii randomizate de fază III controlate cu placebo au dovedit că vaccinurile pe bază de ARN mesager (ARNm) sunt eficiente și în prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, potrivit unui raport al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din 29 martie 2021.

Datele cercetărilor de până acum arătau că vaccinurile ARNm BNT162b2 (cel de la Pfizer-BioNTech) și ARNm-1273 (cel de la Moderna) sunt eficiente în prevenirea bolii COVID-19 simptomatică. Însă nu se știa dacă aceste vaccinuri sunt eficiente și în prevenirea infecției asimptomatice și simptomatice cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19.

Cum ambele vaccinuri sunt concepute pe tehnologia ARN-ului mesager, acest lucru înseamnă că, prin intermediul vaccinului, corpul învață să creeze anticorpii necesari împotriva virusului SARS-CoV-2, anticorpi care se activează în momentul în care individul vaccinat este expus la virus. ARN-ul mesager nu afectează în niciun fel ADN-ul celular, deoarece nu pătrunde în nucleul celulelor.

Vaccinurile ARNm au eficiență mare și în prevenirea infectării cu coronavirus, nu doar în scăderea riscului de boală gravă

Folosind cohorte alcătuite din personal medical, primi respondenți și alți lucrători esențiali în opt centre din SUA în perioada 14 decembrie 2020 - 13 martie 2021, CDC a testat participanții pentru SARS-CoV-2 în fiecare săptămână, indiferent de starea simptomelor acestora.

Cei mai mulți dintre participanți au fost femei (62,1%), cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani (71,9%), persoane albe (86,3%) și non-hispanice (82,9%) și majoritatea nu au avut afecțiuni cronice (68,9%).

Dintre 3.950 de participanți fără documentație anterioară de laborator a infecției cu SARS-CoV-2, 2.479 (adică 62,8%) primiseră ambele doze recomandate de vaccin ARNm și 477 (adică 12,1%) primiseră o singură doză de vaccin ARNm. Dintre participanții nevaccinați, 1,38 infecții cu SARS-CoV-2 au fost confirmate prin teste RT-PCR la 1.000 de persoane în perioada de studiu. 

În schimb, la persoanele complet imunizate, aflate la 14 zile sau mai mult după a doua doză, s-au raportat 0,04 infecții la 1000 persoane. La participanții parțial imunizați (trecuseră mai mult de 14 zile după ce li se administrase prima doză, dar încă nu făcuseră și rapelul), au fost raportate 0,19 infecții la 1000 persoane. 

Astfel, eficacitatea estimată a vaccinurilor ARNm pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus a fost de 90% pentru cei care făcuseră ambele doze de vaccin (imunizare completă) și 80% pentru cei care făcuseră doar prima doză (imunizare parțială). 

Aceste descoperiri indică, deci, faptul că vaccinurile ARNm anti-COVID-19 autorizate (Moderna și Pfizer-BioNTech) sunt eficiente pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul populației active, în condiții reale. Reducerea riscului de infecție transmisibilă, care poate apărea în rândul persoanelor cu infecție asimptomatică sau aflate cu câteva zile înainte de apariția simptomelor este deosebit de importantă mai ales în rândul personalului medical și al altor lucrători esențiali, având în vedere potențialul lor de a transmite coronavirusul prin contact strâns frecvent cu pacienții și cu populația.

Rigurozitatea științifică a acestor descoperiri este sporită de aderența foarte mare a participanților la colectarea săptămânală a mostrelor. Având în vedere că aceste rezultate sunt parțiale, pe măsură ce studiul progresează, virusurile vor fi caracterizate genetic pentru a examina trăsăturile virale ale infecțiilor descoperite. 

Având în vedere că nu se știe precis care este numărul necesar de zile pentru ca o persoană să dezvolte imunitate după vaccinare, sunt justificate viitoare cercetări care examinează eficacitatea vaccinurilor la intervale diferite.

Aceste constatări intermediare legate de eficacitatea ambelor vaccinuri ARNm, Moderna și Pfizer-BioNTech, în condiții reale, se extind asupra estimărilor de eficacitate obținute și în alte studii recente și demonstrează că eforturile actuale de vaccinare au ca rezultate beneficii de prevenire substanțiale pentru adulții apți de muncă, deci populația activă. 

Practic, aceste descoperiri întăresc recomandarea CDC de imunizare completă cu ambele doze de vaccin ARNm. Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată în continuare tuturor persoanelor eligibile, care nu au contraindicații.

Cui nu trebuie să i se administreze un vaccin ARNm?

Deși pentru majoritatea oamenilor vaccinurile sunt bine tolerate, potrivit CDC, dacă ai avut o reacție alergică severă (anafilaxie) sau o reacție alergică imediată, chiar dacă nu a fost severă, la orice ingredient dintr-un vaccin ARNm anti-COVID-19 (cum ar fi polietilenglicol), nu trebuie să ți se adminsitreze un astfel de vaccin.

De asemenea, dacă ai avut o reacție alergică severă sau o reacție alergică imediată după prima doză de vaccin, nu trebuie să faci a doua doză cu niciunul dintre vaccinurile ARNm împotriva COVID-19. 

O reacție alergică este considerată severă atunci când o persoană trebuie tratată cu epinefrină sau EpiPen © sau dacă trebuie să meargă la spital. O reacție alergică imediată înseamnă o reacție în decurs de patru ore de la vaccinare, incluzând simptome precum urticarie, umflături sau respirație șuierătoare.

Dacă nu poți face un vaccin ARNm împotriva COVID-19, ți se poate recomanda un alt tip de vaccin anti-COVID-19.

Pe platforma de vaccinare pentru România se găsesc în continuare informații actualizate despre vaccinurile autorizate, statistici despre numărul vaccinaților și reacțiile adverse, precum și detalii despre toate centrele de vaccinare din România, cu numărul de locuri libere, numărul de persoane aflate pe listele de așteptare și tipul de vaccin care se administrează în fiecare centru.

Compania Pfizer lucrează și la dezvoltarea unui antiviral oral împotriva SARS-CoV-2

Pfizer a anunțat pe 23 martie 2021 că face progrese în evaluarea siguranței și a tolerabilității unui nou antiviral împotriva SARS-CoV-2. Candidatul clinic antiviral oral PF-07321332, un inhibitor al proteazei SARS-CoV2-3CL, a demonstrat o activitate antivirală in vitro puternică împotriva noului coronavirus, precum și activitate împotriva altor coronavirusuri, sugerând potențialul său de utilizare în tratamentul bolii COVID-19, precum și utilizarea potențială pentru a aborda amenințările viitoare ale coronavirusului.

„Abordarea pandemiei de COVID-19 necesită atât prevenire prin vaccin, cât și tratament specific pentru cei care contractează virusul. Având în vedere modul în care SARS-CoV-2 suferă mutații și impactul global continuu al COVID-19, pare că va fi esențial să existe acces la opțiuni terapeutice atât acum, cât și după pandemie”, a declarat dr. Mikael Dolsten, șef științific și președinte al departamentului de Cercetare, Dezvoltare și Medicină la nivel mondial al companiei Pfizer.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Interim Estimates of Vaccine Effectiveness of BNT162b2 and mRNA-1273 COVID-19 Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection Among Health Care Personnel, First Responders, and Other Essential and Frontline Workers - Eight U.S. Locations, December 2020-March 2021
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7013e3.htm?s_cid=mm7013e3_w
Guvernul României - RoVaccinare - Actualizare zilnică (30/03) - evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19
https://vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-30-03-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/
Pfizer - Pfizer initiates phase 1 study of novel oral antiviral therapeutic agent against SARS-CoV-2
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-initiates-phase-1-study-novel-oral-antiviral


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0