COVID-19: Vaccinul de la Pfizer pare eficient împotriva unei noi tulpini de coronavirus

Potrivit unui nou studiu¹, vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech pare să fie eficient împotriva variantei britanice a noilor tulpini de coronavirus.

Oamenii de știință au identificat recent două noi tulpini de SARS-CoV-2, dintre care una a fost descoperită în Marea Britanie, iar cealaltă în Africa de Sud. Ambele tulpini, care par a fi mai contagioase, au mutații într-o proteină spike numită N501Y. 

Vaccinul de la Pfizer își păstrează eficiența împotriva mutațiilor SARS-CoV-2

Deoarece vaccinurile împotriva COVID-19 antrenează sistemul imunitar să răspundă la proteinele spike, multe persoane s-au întrebat dacă aceste vaccinuri vor fi eficiente împotriva noilor tulpini de coronavirus. 

În acest context, Pfizer împreună cu oamenii de știință de la Universitatea din Texas, filiala medicală din Galveston, au realizat studiul de față. Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 20 de persoane care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech în timpul studiilor clinice anterioare. 

Ei au demonstrat că anticorpii persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul au combătut cu succes mutația N501Y. Studiul are, însă, limitări. De exemplu, varianta identificată pentru prima dată în Africa de Sud are o mutație suplimentară cunoscută sub numele de E484K, pe care noul studiu nu a abordat-o. 

Foarte important, studiul nu a fost încă evaluat de alți oameni de știință. Între timp, șeful științific de la Pfizer, dr. Philip Dormitzer, a declarat că această constatare observată în micul studiu este liniștitoare - cel puțin una dintre cele două mutații nu pare să ridice probleme în fața vaccinului.

Autorii studiului concluzionează că evoluția SARS-CoV-2 necesită o monitorizare continuă a mutațiilor, pentru a se constata gradul de acoperire al vaccinului. Această monitorizare este însoțită de pregătiri pentru posibilitatea ca o viitoare mutație a noului coronavirus să necesite o modificare a vaccinului. O astfel de actualizare a vaccinului ar fi facilitată de flexibilitatea tehnologiei de vaccinare pe bază de ARNm.

Studiul a analizat doar vaccinul realizat de Pfizer-BioNTech, nu și pe celelalte două care au primit autorizație, realizate de Moderna și Oxford-AstraZeneca. Însă, în prezent, și aceste vaccinuri sunt supuse testelor pentru a se detecta dacă sunt eficiente împotriva noilor tulpini de coronavirus.

Și tulpina SARS-CoV-2 din Africa de Sud este foarte contagioasă

La fel ca noua tulpină de coronavirus descoperită în Marea Britanie în ultimele luni, și cea din Africa de Sud se dovedește a fi mult mai transmisibilă. 

Pe de o parte, deși cele două tulpini se răspândesc mai ușor, oamenii de știință nu consideră că sunt mai periculoase în sine. Prin urmare, prin ele însele, nu duc la dezvoltarea unor cazuri mai grave de COVID-19 și nu cresc rata mortalității. Pe de altă parte, faptul că sunt mai contagioase, înseamnă că mai mulți oameni se pot infecta, iar acest lucru ar putea însemna, în rândurile celor cu risc crescut, infecții mai grave și chiar decese.

Probabilitatea ca vaccinurile să funcționeze împotriva noilor tulpini este foarte mare 

Oamenii de știință afirmă cu fermitate că vaccinurile au fost testate pe multe tulpini ale coronavirusului, deci există o mare probabilitate ca acestea să funcționeze și împotriva noilor tulpini, deși trebuie să fie testate temeinic. De asemenea, pe măsură ce apar mai multe mutații, poate fi necesară modificarea vaccinurilor. Iar aceste modificări se pot face cu ușurință, spun cercetătorii.

Modificarea vaccinurilor nu este ceva neobișnuit, deoarece la fel se întâmplă și în cazul gripei. Virusurile gripale suferă anual mutații, astfel încât vaccinul antigripal este ajustat de fiecare dată. În plus, coronavirusurile nu suferă mutații la fel de repede ca virusul gripal. 

Cum decurge vaccinarea în Uniunea Europeană?

Până în prezent, Comisia Europeană a acordat autorizația condiționată de introducere pe piață pentru vaccinurile dezvoltate de BioNTech și Pfizer la 21 decembrie și pentru Moderna pe 6 ianuarie, în urma evaluării pozitive a siguranței și eficacității. În continuare, Agenția Europeană EMA a început să revizuiască vaccinurile produse de Johnson & Johnson și AstraZeneca.

Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate riguros, ca pentru toate medicamentele, prin intermediul sistemului de monitorizare al medicamentelor stabilit de Uniunea Europeană. Agenția Europeană a Medicamentului va institui o monitorizare suplimentară a siguranței pe scară largă, având în vedere numărul potențial foarte mare de persoane cărora li se vor administra vaccinurile.

Deocamdată, la nivel european, sunt vaccinate persoanele din grupurile prioritare, adică profesioniștii din domeniul sănătății și vârstnicii, dar în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru întreaga populație din UE. Odată ce vor fi vaccinați suficienți oameni, vom putea să ne întoarcem, treptat, la normalitate.

Cum decurge vaccinarea în România?

A patra tranșă de vaccin Pfizer-BioNTech, constând în 150.150 doze, a sosit în România pe 11 ianuarie, potrivit unui comunicat oficial al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și în cele din țară, dozele fiind distribuite astfel:

- Centrul Regional de Distribuție București: 39.975 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Brașov: 24.375 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Cluj: 21.450 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Constanța: 18.525 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Craiova: 13.650 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Iași: 20.475 doze;
- Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 11.700 doze.

În România, în acest moment, procesul de vaccinare se desfășoară, conform Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, pentru personalul prevăzut în Etapa I de vaccinare, adică cel din domeniile sănătății și social - sistem public și privat.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, până pe 10 ianuarie numărul total de persoane vaccinate în România împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) era de 108.294. 

Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, a fost de 388 comune și minore, dintre care 155 reacții locale cu durere la locul injectării și 233 reacții generale - febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
biRxiv - Neutralization of N501Y mutant SARS-CoV-2 by BNT162b2 vaccine-elicited sera
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.07.425740v1
1. Studiul „Neutralization of N501Y mutant SARS-CoV-2 by BNT162b2 vaccine-elicited sera”, apărut în bioRxiv doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.07.425740, autori: Xuping Xi et al.
European Comission - Safe COVID-19 vaccines for Europeans
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_en#information-about-vaccination-in-the-eu
Vaccinare COVID-19 - Actualizare zilnică (10/01) - evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19
https://vaccinare-covid.gov.ro/actualizare-zilnica-10-01-evidenta-persoanelor-vaccinate-impotriva-covid-19/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0