Un vaccin universal împotriva coronavirusului, eficient în studiile pe animale

Pentru a preveni o viitoare pandemie, un grup de cercetători a dezvoltat recent un vaccin care să protejeze împotriva multor tulpini diferite de coronavirusuri. Vaccinul s-a dovedit a fi eficient la maimuțe, dar nu se știe încă dacă va conferi aceeași protecție oamenilor.

Deși nu se poate ști în avans ce anume va provoca următoarea pandemie, coronavirusurile sunt cu siguranță o amenințare, potrivit oamenilor de știință. Ei își bazează afirmația pe faptul că în ultimele câteva decenii, cam din opt în opt ani, a apărut câte un coronavirus care să provoace un focar mai redus sau mai extins.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

SARS-CoV-1, care a provocat un focar în 2003, alături de SARS-CoV-2, apărut în 2019, folosesc ambele ceea ce se numește o proteină Spike pentru a se lega de receptorul ECA2 de pe celulele umane și a le infecta. Aceste vârfuri se leagă de celulele umane într-o regiune virală specifică cunoscută sub numele de domeniul de legare a receptorilor. Se știe, însă, că și restul coronavirusurilor care utilizează ECA2 ca poartă către infecție circulă în prezent în unele animale (zibete, lilieci și pangolini).

Vaccinul care a oprit toate infecțiile cu SARS-CoV-2

Având în minte această amenințare a coronavirusurilor, o echipă americană de cercetare a conceput un vaccin¹ în speranța ca acesta să poată provoca un răspuns imun legat de diferite coronavirusuri. Astfel, cercetătorii au preluat un anticorp de la o persoană infectată cu SARS-CoV-1, care a inactivat mai multe coronavirusuri diferite. 

Ei au conceput un vaccin care utilizează nanoparticule cu bucăți din domeniul de legare a receptorilor atașate la suprafața sa, astfel încât să obțină o moleculă care să arate ca un virus, pe care sistemul imunitar îl poate recunoaște și la care poate răspunde. Cele mai multe vaccinuri actuale vizează proteina Spike pe toată lungimea, în timp ce acest vaccin vizează în mod specific domeniul de legare a receptorilor. Savanții au inclus în vaccin și un adjuvant, o substanță care stimulează răspunsul imunitar.

La maimuțe, vaccinul a oprit toate infecțiile cu SARS-CoV-2 și a stimulat mai mulți anticorpi neutralizanți decât vaccinurile actuale sau infecția naturală la om. Autorii studiului au precizat că patru din cinci maimuțe nu aveau nicio urmă de virus; o maimuță a avut un nivel foarte scăzut de virus care a putut fi detectat doar cu teste foarte sensibile și care a dispărut în două zile.

Mai mult, la maimuțe, vaccinul a stimulat, de asemenea, anticorpi neutralizanți împotriva unor coronavirusuri de lilieci, SARS-CoV-1 și variante comune ale SARS-CoV-2: B.1.1.7 care a fost găsit pentru prima dată în Regatul Unit, P.1 care a fost găsit pentru prima dată în Brazilia și B.1.351, care a fost găsit pentru prima dată în Africa de Sud. 

Vaccinurile ARNm actuale - dezvoltate de Moderna și Pfizer - provoacă, de asemenea, anticorpi care reacționează împotriva mai multor coronavirusuri diferite, dar la niveluri mai scăzute, spun cercetătorii. Un vaccin precum cel testat în acest studiu ar putea avea un răspuns și mai larg pentru a ajuta la combaterea coronavirusurilor care ar mai putea apărea.

Vaccinul este o platformă promițătoare pentru dezvoltarea vaccinurilor care vizează coronavirusuri multiple din mai multe motive. În primul rând, a indus imunitate aparentă de sterilizare în căile respiratorii superioare, care nu a fost realizată în mod obișnuit cu vaccinarea SARS-CoV-2. În al doilea rând, titrurile ridicate de neutralizare obținute prin vaccinare oferă speranțe pentru o durată extinsă de protecție. 

Apoi, în ciuda inducerii unor niveluri ridicate de anticorpi, nu s-a observat nicio dovadă de imunopatologie crescută, citokine inflamatorii sau replicare a virusului care să indice o sporire dependentă de anticorpi provocată de vaccin. Această lipsă de sporire a infecției in vivo este în concordanță cu studiile anterioare care au utilizat anticorpi monoclonali SARS-CoV-2.

În concluzie, deși aceste experimente au fost efectuate pe maimuțe, rezultatele sunt o dovadă extrem de importantă pentru generarea de cerectări viitoare pe această temă. Nu există încă date care să indice dacă un astfel de vaccin ar funcționa și la oameni, dar, mai spun cercetătorii, este încurajator că acesta se bazează pe un anticorp găsit la om. Mai departe, savanții intenționează să proiecteze un mic studiu clinic pentru a testa siguranța vaccinului la oameni.

Vaccinuri aprobate în prezent în Uniunea Europeană (UE)

În UE sunt aprobate în prezent patru vaccinuri împotriva COVID-19:

Comirnaty de la Pfizer-BioNTech, indicat pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoane peste 12 ani. Vaccinul conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) cu instrucțiuni pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19. Vaccinul nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19. Se administrează în două doze, în mușchiul brațului superior, la o distanță de 3 săptămâni. În prezent nu se știe cât durează protecția oferită de acest vaccin, dar voluntarii vaccinați în cadrul studiilor clinice sunt urmăriți timp de doi ani pentru a aduna mai multe informații despre durata protecției.

Vaccinul Spikevax de la Moderna, indicat pentru prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârste de 18 ani și peste. Vaccinul este tot pe bază de ARNm, nu conține coronavirusul și nu poate provoca boala. Se administrează în două doze, în mușchiul brațului superior, la o distanță de 28 de zile. Nu se știe cât durează protecția oferită de vaccin, dar participanții vaccinați în studiile clinice sunt urmăriți în continuare timp de doi ani.

Vaccinul Vaxzeveria de la AstraZeneca, indicat pentru prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârste de 18 ani și peste. Vaccinul este realizat dintr-un alt virus, din familia adenovirusurilor, care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2. Vaccinul nu conține virusul în sine și nu poate să provoace COVID-19. Nu se știe cât durează protecția, dar voluntarii din studii vor fi urmăriți timp de un an.

Vaccinul COVID-19 Janssen, indicat pentru prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârste de 18 ani și peste. Acest vaccin este alcătuit dintr-un alt virus, din familia adenovirusurilor, modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine găsite pe SARS-CoV-2. Vaccinul nu conține coronavirusul în sine și nu poate să provoace COVID-19. Se administrează în doză unică, în mușchiul brațului. Nu se știe cât durează protecția, dar voluntarii din studii vor fi urmăriți doi ani.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature - Neutralizing antibody vaccine for pandemic and pre-emergent coronaviruses
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03594-0
1. Studiul „Neutralizing antibody vaccine for pandemic and pre-emergent coronaviruses”, apărut în Nature 594, 553–559 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03594-0, autori Saunders, K.O., Lee, E., Parks, R. et al.
European Medicines Agency - COVID-19 vaccines: authorised
https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/vaccines-covid-19/covid-19-vaccines-authorised


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0