Un pansament cu biopolimer ar putea vindeca leziunile cronice

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Michigan dezvoltă un pansament practic, ieftin, cu biopolimeri, care ajută la vindecarea rănilor cronice.

Un număr extrem de mare de de pacienți din întreaga lume se confruntă cu răni persistente, care le pot pune viața în pericol. Aceste răni cronice, care sunt, de asemenea, o cauză principală de amputare, au tratamente disponibile, dar costul pansamentelor existente le poate împiedica să ajungă la persoanele care au nevoie.

Zeci de milioane de pacienți cu răni cronice au nevoie de tratamente funcționale

Pacienții cu răni cronice avansate, cei care nu răspund la terapiile tradiționale, sunt în număr mare, peste 45 de milioane la nivel global, ceea ce face ca tratarea lor să fie una dintre cele mai presante și urgente nevoi de îngrijire a sănătății din lume.

Ulcerele venoase ale picioarelor și ulcerele de presiune asociate cu imobilitatea la pacienții în vârstă și paralizați sunt cauze majore ale rănilor cronice, dar poate cele mai cunoscute exemple ale acestui tip de leziune sunt ulcerele piciorului diabetic. La nivel mondial, există peste 400 de milioane de oameni care trăiesc cu diabet zaharat, iar unele studii au estimat că până la un sfert dintre acești pacienți vor dezvolta picior diabetic în timpul vieții.

Chiar și cu un nivel ridicat de îngrijire disponibil în multe țări, mai mult de 30% dintre pacienții care dezvoltă un ulcer al piciorului diabetic vor deceda în cinci ani de la debutul bolii. Pentru referință, acest procent este mai mare decât în cazul cancerului de sân, cancerului de prostată și cancerului de colon.

Ulcerele piciorului diabetic ilustrează multe dintre motivele pentru care rănile cronice pot fi atât de dificil de tratat. Pacienții cu diabet zaharat pot avea flux sangvin restricționat și alți factori care încetinesc răspunsul lor imunitar, compromițând capacitatea organismului de a vindeca rana de la sine. 

De asemenea, pot avea leziuni nervoase care atenuează durerea rănii, ceea ce poate face ca pacienții să caute târziu tratament. Când rănile se vindecă mai lent și rămân deschise mai mult timp, există un risc mai marere ca bacteriile să provoace infecții și să ducă la complicații grave. Pe scurt, există multe probleme corelate cu o leziune cronică.

Astfel, o echipă de cercetare internațională s-a reunit pentru a dezvolta un pansament din biopolimer, care să fie atât practic, cât și ieftin, și să ajute la vindecarea acestor răni. Potrivit savanților, tehnologiile existente care sunt și eficiente sunt mult prea scumpe pentru majoritatea sistemelor de sănătate, limitând foarte mult utilizarea lor în timp util. De aceea, este nevoie de o tehnologie eficientă și accesibilă economic.

Pentru a dezvolta această nouă tehnologie, oamenii de știință au studiat materiale avansate pentru a vindeca țesutul inimii, a lupta împotriva infecțiilor și a susține sistemul imunitar. Echipa a urmărit în același timp și costurile, pentru a dezvolta un produs care ar putea fi pus la dispoziția cât mai multor pacienți, chiar și pe piețele cu resurse limitate.

Pansamentul la care lucrează cercetătorii a fost supus unui mic test pilot, fiind folosit pentru 13 pacienți cu răni cronice, rezultatul fiind că toate rănile s-au vindecat. 

Autorii studiului subliniază că rănile cronice sunt unele dintre cele mai complicate lucruri pe care medicii trebuie să le trateze. Astfel, fabricarea unui pansament care să funcționeze trebuie să ia în calcul mai mulți factori și, pentru a ajunge la majoritatea pacienților din lume, trebuie să fie ușor de găsit, ușor de utilizat și să aibă un cost redus.

Există multe tehnologii disponibile pentru a sprijini vindecarea rănilor cronice, dar cele care pot stimula regenerarea țesuturilor sunt de obicei derivate din țesuturile naturale recoltate. Acest lucru este complex și costisitor, rezultând produse care costă peste 1.000 de dolari, ceea ce înseamnă că nu sunt la îndemâna multor pacienți care ar eva nevoie de ele.

Pansamentul cu biopolimer, o alternativă nu doar funcțională, ci și mult mai ieftină

Bazându-se pe o bogată experiență în dezvoltarea de noi materiale pentru aplicații biomedicale, oamenii de știință implicați în studiul de față au constatat că, prin proiectarea unui produs care poate fi fabricat din biopolimeri ușor disponibili, costurile de producție pot fi menținute scăzute, iar ei ar putea adăuga în acest pansament diverse alte materiale pentru a duce la o vindecare îmbunătățită.

Fabricarea începe cu un cadru flexibil de nanofibre (adică fire extrem de subțiri) de polimeri naturali, inclusiv colagen, o proteină de susținere structurală care se găsește în pielea și cartilajele noastre. Cadrul oferă o schelă tridimensională care favorizează migrarea celulelor și dezvoltarea de noi vase de sânge, replicând în esență funcția matricei extracelulare, sistemul de suport natural care se găsește în țesutul sănătos și viu.

Este important ca proprietățile fizice și mecanice ale pansamentului să fie cât mai apropiate de cele ale pielii, afirmă cercetătorii; pentru a demara procesul de vindecare, noile celule trebuie să se simtă „ca acasă”, cum se spune. În acest cadru de nanofibre, echipa poate încorpora și alte elemente, cum ar fi proteine, peptide și nanoparticule, care nu numai că stimulează creșterea de noi celule și vase de sânge, ci și luptă împotriva bacteriilor, încurajând propriul sistem imunitar al pacientului să se alăture acestei acțiuni de vindecare.

De asemenea, pansamentul cu biopolimer creat de echipa de cercetare se degradează în timp, ceea ce înseamnă că nimeni nu ar trebui să-l schimbe sau să-l îndepărteze, riscând să agraveze locul rănii. Obținând un cost de aproximativ 20 de dolari per bucată, cercetătorii cred că acest pansament cu biopolimer, dacă va fi aprobat de agențiile de reglementare, va fi apoi accesibil chiar și sistemelor de îngrijire a sănătății cu resurse limitate care se confruntă zilnic cu tratarea acestor răni grave.

Deși, cum s-a stabilit deja, pe piață există multe produse de îngrijire a rănilor, autorii studiului sunt optimiști că noul pansament va reuși să iasă în evidență datorită costului redus și performanței ridicate. Când pe piață există deja foarte multe produse care fac același lucru, mai spun aceștia, e posibil ca multe dintre ele să nu funcționeze adecvat. Deocamdată, produsul lor are rezultate bune și perspective încurajatoare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACS Publications - Restoring Endogenous Repair Mechanisms to Heal Chronic Wounds with a Multifunctional Wound Dressing
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.molpharmaceut.1c00400
1. Studiul „Restoring Endogenous Repair Mechanisms to Heal Chronic Wounds with a Multifunctional Wound Dressing”, apărut în Molecular Pharmaceutics, 2021; DOI: 10.1021/acs.molpharmaceut.1c00400, autori: Morteza Mahmoudi et al.
NCBI - Wound dressings - a review 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4662938/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0