Un nou tratament pentru glaucom ar putea înlocui intervențiile chirurgicale [studiu]

O echipă de cercetare¹ a dezvoltat un potențial nou tratament pentru glaucom, care ar putea înlocui picăturile oculare zilnice și intervențiile chirurgicale cu o injecție de două ori pe an, pentru a controla acumularea de presiune în ochi.

Oamenii de știință au dezvoltat un potențial tratament pentru glaucom, care presupune o injecție de două ori pe an. Această procedură ar putea fi executată la cabinetul medicului, ca parte a programărilor regulate ale pacientului.

Tratamentul pentru glaucom s-ar putea simplifica

Posibilul tratament, care ar putea deveni prima terapie non-medicamentoasă, nechirurgicală și cu acțiune îndelungată pentru glaucom, presupune o injecție care utilizează un material natural și biodegradabil pentru a crea un hidrogel vâscos. Acesta este o structură polimerică reticulată absorbantă de apă, care deschide o cale alternativă pentru ca lichidul în exces să părăsească ochiul.

Ceea ce se spera legat de tratarea acestei boli oculare, spun autorii studiului, era o modalitate eficientă de a reduce presiunea, care să nu se bazeze pe efortul pacientului de a-și pune picături în ochi în fiecare zi. De asemenea, se căuta o modalitate care să nu necesite o intervenție chirurgicală complicată, care poate avea efecte secundare. 

Astfel, această injecție pare să fie un potențial tratament eficient și fără consum mare din partea pacientului și, în plus, are și un profil de siguranță bun. Cercetarea a fost efectuată deocamdată pe animale și arată că această abordare terapeutică a scăzut semnificativ presiunea intraoculară.

Până la 75 de milioane de oameni din întreaga lume au glaucom, o boală care, de altfel, este principala cauză a orbirii ireversibile. Boala este cauzată de presiunea excesivă din ochi, care afectează nervul optic. Tratamentele actuale încearcă să reducă această presiune intraoculară prin aplicarea zilnică de picături oftalmice sau prin intervenții chirurgicale ori prin implantarea de dispozitive medicale, dar aceste tratamente sunt nu de puține ori sortite eșecului.

Pentru a oferi o alternativă la acest tratamente clasice, echipa de cercetare a utilizat un ac mic, gol pe dinăuntru, pentru a injecta un preparat de polimer într-o structură aflată chiar sub suprafața ochiului, numită spațiu supracoroidal. În interiorul ochiului, materialul se leagă chimic pentru a forma hidrogelul, care ține deschis un canal în acest spațiu, care permite astfel umorii apoase din interiorul ochiului să se scurgă din ochi pe o cale alternativă.

Procedura nu ar dura mult și ar fi sigură

În mod normal, există două căi prin care acest fluid poate părăsi ochiul. Calea dominantă este printr-o structură cunoscută sub numele de rețea trabeculară, care se află în partea din față a ochiului. Cealaltă cale este prin spațiul supracoroidal, care are în mod normal doar un decalaj foarte mic. În glaucom, calea dominantă este blocată, astfel încât, pentru a reduce presiunea, se creează tratamente pentru a deschide cealaltă cale, suficient cât să permită scurgerea umorii apoase.

În această cercetare, hidrogelul deschide calea prin spațiul supracoroidal. Pentru a injecta o picătură (aproximativ 50 microlitri) din materialul precursor al hidrogelului se folosește un micro ac gol pe dinăuntru (mai mic de un milimetru lungime). Această structură de gel poate menține deschisă calea prin spațiul supracoroidal pentru o perioadă lungă - luni întregi.

La cabinet, procedura ar dura doar câteva minute și ar implica amorțirea și curățarea locului, urmate de injectarea propriu-zisă. În cadrul studiului, cercetătorii nu au observat inflamații semnificative rezultate în urma acestei proceduri.

În urma injectării, reducerea presiunii s-a menținut timp de patru luni. Cercetătorii lucrează acum pentru a prelungi acest timp prin modificarea materialului polimeric - acidul hialuronic - cu scopul de a oferi beneficii de tratament timp de cel puțin șase luni. Acest lucru ar coincide cu programul de vizite la cabinet al multor pacienți.

Dacă s-ar putea ajunge la un tratament care să fie efectuat de două ori pe an, ar fi un pas înainte pentru pacienții cu glaucom. Ar fi chiar posibil ca aceștia să nu mai fie nevoiți să apeleze la alte tratamente pentru a-și trata boala până la următoarea vizită la cabinetul medicului. În afară de prelungirea timpului dintre tratamente, cercetătorii trebuie să demonstreze că injecția poate fi repetată fără a afecta ochiul. Procedura va trebui, de asemenea, să fie testată și pe alte animale înainte de a se trece la teste umane.

Cum se tratează glaucomul în prezent?

Tratamentul glaucomului presupune medicamente (picături oculare) sau intervenții chirurgicale.

Medicamente

Glaucomul este de obicei controlat cu picături oculare care conțin medicamente. Utilizate în fiecare zi, aceste picături oftalmice scad presiunea oculară. Deși pot ajuta pacientul să-și păstreze vederea, acestea pot avea și efecte secundare: o senzație de usturime sau de mâncărime, înroșirea ochilor sau a pielii din jur, modificări ale pulsului, schimbări în ceea ce privește nivelul de energie, modificări ale respirației (mai ales dacă persoana are astm sau alte probleme de respirație), gură uscată, vedere încețoșată, modificări ale culorii ochilor, a pielii din jur sau a aspectului pleoapelor.

Operație cu laser

Există două tipuri principale de chirurgie cu laser pentru tratarea glaucomului, care aută la scurgerea apoasă din ochi. Aceste proceduri se fac de obicei în cabinetul oftalmologului sau într-un centru de chirurgie ambulatorie.

Trabeculoplastie. Această intervenție chirurgicală este pentru persoanele care au glaucom cu unghi deschis. Chirurgul folosește un laser pentru a face unghiul de drenaj să funcționeze mai bine. În acest fel, fluidul curge corespunzător și presiunea ochilor este redusă.

Iridotomie. Aceasta este pentru persoanele care au glaucom cu unghi închis. Oftalmologul folosește un laser pentru a crea o mică gaură în iris, care ajută fluidul să curgă spre unghiul de drenaj.

E bine de reținut că tratarea cu succes a glaucomului este un efort de echipă între medic și pacient. Dacă pacientul nu este compliant, tratamentul se poate dovedi ineficient. Medicul oftalmolog prescrie tratamentul adecvat pentru glaucom, dar depinde de pacient să urmeze instrucțiunile și să folosească picăturile de ochi așa cum i-au fost recomandate.

De asemenea, pacientul cu glaucom va fi nevoit să meargă la consult în mod regulat, cam la 3-6 luni (perioada poate să varieze în funcție de nevoile de tratament ale pacientului); așadar, e important să se respecte programările la oftalmolog.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Wiley online library - Drug‐Free, Nonsurgical Reduction of Intraocular Pressure for Four Months after Suprachoroidal Injection of Hyaluronic Acid Hydrogel
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/advs.202001908
1. Studiul „Drug‐Free, Nonsurgical Reduction of Intraocular Pressure for Four Months after Suprachoroidal Injection of Hyaluronic Acid Hydrogel”, apărut în Advanced Science, 2020; 2001908 DOI: 10.1002/advs.202001908, autori: J. Jeremy Chae et al.
American Academy of Ophtalmology - Glaucoma Treatment
https://www.aao.org/eye-health/diseases/glaucoma-treatment


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0