Ulei esențial de tămâie: ce beneficii are și când este contraindicat

Uleiul esențial de tămâie este unul dintre cele peste 90 de tipuri de uleiuri esențiale în domeniul aromoterapiei, deoarece are un miros dulce, picant și lemnos. Printre multe medicamente tradiționale naturale, rășinile de tămâie și smirna s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul inflamației și cancerului. În Occident, tămâia și smirna au fost folosite ca tămâie în ceremoniile religioase și culturale încă din cele mai vechi timpuri; în medicina tradițională chineză și ayurvedică, acestea sunt utilizate în principal pentru tratamentul bolilor cronice.

Principalii constituenți chimici ai tămâiei și smirnei sunt terpenoidele și uleiurile esențiale. Efectele lor farmacologice comune sunt antiinflamatorii și anticancerigene. Mai interesant, în medicina tradițională chineză, tămâia și smirna au fost combinate ca perechi de medicamente în aceeași rețetă de mii de ani, iar combinația lor are un efect terapeutic mai bun asupra bolilor decât un singur medicament.

Cand combinația dintre tămâie și smirnă formează un amestec, au loc o serie de modificări în compoziția lor chimică, precum creșterea sau scăderea principalelor ingrediente active, dispariția componentelor chimice native și apariția de noi componente chimice. În același timp, efectele farmacologice ale combinației par magic puternice, cum ar fi antiinflamația sinergică, anticancerul sinergic, analgezicul sinergic, antibacterianul sinergic, activarea sinergică a sângelui și așa mai departe.

Smirna este o substanță uleioasă, gelatinoasă, emanată din scoarța de Commiphora myrrha Engl. sau diverse alte specii de Commiphora.În tarile occidentale, tămâia și smirna sunt adesea folosite ca tămâie pentru ocazii religioase, în timp ce în medicina traditionala chineza și medicina indiană ayurvedică, sunt folosite ca tratamente naturiste pentru boli cronice.

Ce sunt uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale sunt făcute din părți de flori, ierburi și copaci, cum ar fi petale, rădăcini, coji și scoarță.

Uleiurile esențiale poartă această denumire, pentru că îi dau plantei „esența” sau parfumul, iar fiecare are propriul miros și beneficii pentru sănătate.

Uleiurile esențiale pot fi inhalate sau diluate și aplicate pe piele. 

Cum se face uleiul esențial de tămâie

Uleiul esențial de tămâie este preparat prin distilarea cu abur a rășinii arborelui Boswellia care se găsește în Africa și Orientul Mijlociu.

Uleiul esențial de tămâie este extras din seva arborelui Boswelia atunci când scoarța este tăiată. Rășina este lăsată să se întărească și apoi este răzuită de pe copac. Deși poate fi folosită fără apă, rășina este fiartă la abur pentru a face ulei esențial de tămâie.

 

Beneficii ulei esențial de tămâie

Uleiul esențial de tămâie nu este unul dintre cele mai utilizate, dar are potențiale beneficii pentru sănătate. 

1. Poate lupta împotriva anumitor tipuri de cancer 

Cercetările au demonstrat că acidul boswellic ar putea împiedica răspândirea celulelor canceroase.

Conform studiilor efectuate în eprubetă, tămâia poate ajuta la combaterea și reprimarea:

•    tumorile cerebrale;
•    cancerului de sân;
•    cancerului de prostată;
•    cancerului pancreatic;
•    cancerului de colon;
•    cancerului de piele.

Uleiul esențial de tămâie poate distinge celulele canceroase de celulele normale și poate suprima viabilitatea celulelor canceroase. Într-un studiu1 asupra cancerului de sân, cercetătorii au descoperit că tămâia suprimă progresia tumorii.

2.  Poate reduce simptomele în caz de artrită 

Tămâia este benefică pentru afecțiuni dureroase, cum ar fi artrita. 

Tămâia este o substanță antiinflamatoare, care poate ajuta la ameliorarea durerii și a simptomelor artritei. Tămâia nu doar ameliorează durerea, ci poate viza însăși inflamația.

Cercetările2 au arătat că tămâia a fost mai eficientă decât placebo atunci când a fost vorba de gestionarea umflăturilor, durerii și mișcărilor articulațiilor asociate cu artrita. 

Alt studiu3 a concluzionat că uleiul esențial de tămâie poate fi benefic pentru a ameliora rigiditatea articulară de dimineață și poate chiar ajuta la reducerea dependenței de antiinflamatoare nesteroidiene.

Uleiul esențial de tămâie poate fi utilizat local pe mușchii și articulațiile inflamate, precum și pe cale orală.

3. Poate acționa ca un analgezic

Un studiu4 a constatat că tămâia a crescut pragul de durere și toleranța la durere la participanți. Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficiența acestui tratament ca tratament al durerii și dacă este o alternativă potențială la antiinflamatoare nesteroidiene.

4. Poate îmbunătăți funcția intestinală

Uleiul esențial de tămâie poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale, a digestiei și la ameliorarea tulburărilor digestive, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.

Un mic studiu5 a constatat că tămâia a fost la fel de eficientă ca Mesalazina, care este un medicament prescris pentru a trata simptomele lui Crohn.

Un alt studiu6 în care participanții cu colită ulcerativă au primit o doză zilnică de tămâie timp de șase săptămâni a constatat că este la fel de eficientă ca medicamentele farmaceutice prescrise pentru gestionarea afecțiunii.

5.  Poate ameliora astmul

Uleiul esențial de tămâie poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor și la gestionarea astmului și a bronșitei.

Într-un studiu7 de 6 săptămâni, 70% dintre participanții cu astm bronșic cărora li s-a administrat tămâie în detrimentul unui placebo au prezentat mai puține crize de astm, precum și mai puține situații de respirație șuierătoare și dificultăți de respirație.

6. Menține sănătatea orală

Tămâia poate ajuta chiar și la menținerea unei sănătăți orale bune, datorită proprietăților sale antibacteriene. Poate ajuta la prevenirea bolilor gingiilor și a durerilor de dinți.

Un studiu8 efectuat cu pacienți cu gingivită indusă de placa bacteriană a arătat că tămâia a fost mai eficientă decât placebo în gestionarea afecțiunii. 

Un alt studiu9 în eprubetă a constatat că extractul de tămâie a fost eficient împotriva bacteriei care provoacă boala gingiilor.

Totodată, deoarece tămâia are proprietăți astringente, poate ajuta la vindecarea rănilor bucale asociate cu sănătatea orală precară.

7.  Are proprietăți anti-aging

Tămâia este un antioxidant puternic, motiv pentru care are proprietăți anti-îmbătrânire. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi, la încetinirea și stoparea daunelor cauzate de aceștia. 

8.  Are proprietăți hidratante

Uleiul esențial de tămâie a devenit un ingredient popular în îngrijirea pielii, utilizat în produse precum loțiuni sau creme hidratante. 

Uleiul esențial de tămâie împiedică uscarea pielii, însă pentru tratamentele faciale făcute acasă, toate uleiurile esențiale trebuie diluate cu un alt ulei, cum ar fi uleiurile de citrice sau uleiul de măsline, de cocos sau de jojoba, înainte de aplicarea pe piele.

9.  Are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene

Unul dintre motivele pentru care tămâia poate ajuta la tratarea astmului și a artritei se datorează proprietăților sale antiinflamatorii.

Uleiul esențial de tămâie poate ajuta la îngrijirea pielii, în gestionarea acneei, deoarece calmează inflamația. Totodată, acizii boswellici pot ucide bacteriile care cauzează acnee pentru a preveni erupțiile ulterioare.

10.  Are proprietăți antiseptice și astringente

Uleiul esențial de tămâie a fost folosit de secole pentru curățare, dezinfectare și aromoterapie, ajutând, de asemenea, la prevenirea apariției infecțiilor.

În plus, uleiul esențial de tămâie este bun pentru îngrijirea tenului, deoarece poate ajuta la vindecarea imperfecțiunilor pielii și a afecțiunilor precum acneea și rănile. Totodată, uleiul esențial de tămâie este util pentru reducerea aspectului vergeturilor și cicatricilor.

Uleiul esențial de tămâie ajută și la prevenirea porilor înfundați și a petelor, prin reducerea producției de sebum la persoanele cu pielea grasă.

Cum să întrebuințezi tămâia, uleiul esențial de tămâie

Poți folosi tămâia sub formă de:

•    ulei de masaj;
•    ulei facial - aplicat direct pe față, ca parte a rutinei tale de îngrijire a pielii.;
•    tratament pentru îngrijirea părului - uleiul esențial de tămâie poate ajuta la menținerea părului strălucitor și hidratat, poate chiar preveni mătreața, dar poate și ajuta la facilitarea creșterii părului la rădăcină;
•    tratament topic pentru artrită, se aplică pe o zonă articulară sau inflamată;
•    aromaterapie;
•    suplimente alimentare.

Riscuri ulei esențial de tămâie

Efectele secundare care pot să apară în cazul utilizării uleiurilor esențiale pot include:

•    reacțiile alergice - Tămâia conține multe substanțe chimice care ar putea face corpul să reacționeze negativ. Un posibil efect secundar este o reacție alergică, ce poate fi identificată prin simptome, precum dificultăți de respirație, urticarie și mâncărimi ale pielii. 
•    sensibilitatea pielii - Persoanele care folosesc ulei esențial de tămâie se pot confrunta cu disconfort sau sensibilitate la nivelul pielii. 
•    interacțiunea cu medicamente -  Tămâia poate interacționa cu unele medicamente prescrise pentru diverse afecțiuni. Uleiul esențial de tămâie poate interfera cu medicamentele antiinflamatorii sau utilizate pentru scăderea colesterolului, diluarea de sânge etc.

Recomandări ulei esențial de tămâie 

În privința cantității și dozajului, se recomandă să nu exagerezi atunci când utilizezi uleiul esențial de tămâie și discută mereu cu medicul care îți poate indica cât de mult ar trebui să utilizezi.

Rareori, uleiul de tămâie poate provoca anumite reacții pentru unele persoane, inclusiv erupții cutanate minore și probleme digestive, cum ar fi greață, dureri de stomac, disconfort și diaree.

Dacă te confrunți cu disconfort, durere, piele uscată, pete roșii sau mâncărimi ale pielii după ce ai folosit ulei esențial de tămâie, solicită sfatul medicului!

De asemenea, se știe că tămâia are efecte de subțiere a sângelui, așa că oricine are probleme legate de coagularea sângelui nu ar trebui să folosească ulei esențial de tămâie sau ar trebui să discute mai întâi cu un medic, pentru că poate reacționa negativ cu anumite medicamente anticoagulante.

În plus, consultă-ți medicul dacă te gândești să utilizezi uleiul esențial de tămâie în timpul sarcinii! 

Mai mult decât atât, dacă cauți uleiuri esențiale de cea mai bună calitate, alege produsele pe care scrie „ulei esențial pur” sau „ulei esențial 100%”!

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:
1. Studiul "Frankincense, pine needle and geranium essential oils suppress tumor progression through the regulation of the AMPK/mTOR pathway in breast cancer.", publicat în Oncology reports 39.1 (2018): 129-137, autori: Ren, Peng, et al.
2. Studiul "Efficacy and tolerability of Boswellia serrata extract in treatment of osteoarthritis of knee–a randomized double blind placebo controlled trial.", publicat în Phytomedicine 10.1 (2003): 3-7, autori: Kimmatkar, N., et al.
3.Studiul "Special extract of Boswellia serrata (H 15) in the treatment of rheumatoid arthritis.", publicat în Phytomedicine 3.1 (1996): 91-94, autori: Etzel, R.
4. Studiul "A randomized, double blind, placebo controlled, cross over study to evaluate the analgesic activity of Boswellia serrata in healthy volunteers using mechanical pain model.", publicat în Indian journal of pharmacology 46.5 (2014): 47, autori: Prabhavathi, K., et al.
5. Studiul "Therapy of active Crohn disease with Boswellia serrata extract H 15.", publicat în Zeitschrift fur Gastroenterologie 39.1 (2001): 11-17, autori: Gerhardt, H., et al.
6. Studiul "Boswellia serrata extract for the treatment of collagenous colitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial.", publicat în International journal of colorectal disease 22.12 (2007): 1445-1451, autori: Madisch, Ahmed, et al.
7. Studiul "Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study.", publicat în European journal of medical research 3.11 (1998): 511-514, autori: Gupta, I., et al.
8. Studiul "The effect of Frankincense in the treatment of moderate plaque-induced gingivitis: a double blinded randomized clinical trial." (2011): 288-294, autori: Khosravi, Samani M., et al.
9. Studiul "Traditionally used herbal medicines with antibacterial effect on Aggegatibacter actinomycetemcomitans: Boswellia serrata and Nigella sativa.", publicat în Journal of Indian Society of Periodontology 20.6 (2016): 603, autori: Maraghehpour, Bita, et al.
WebMD: „Health Benefits of Frankincense Essential Oil”, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-frankincense-essential-oil##1 
Dr. Axe: „8 Frankincense Essential Oil Uses and Benefits for Healing”, https://draxe.com/essential-oils/what-is-frankincense/ 
Ilavahemp: „15 Uses and Benefits of Frankincense Essential Oil and Side Effects”, https://ilavahemp.com/frankincense-essential-oil/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0