Uleiul din lemn de trandafir, calmant și relaxant

Uleiul din lemn de trandafir are proprietăți antidepresive și antiinflamatoare și ajută la stabilirea unei stări de calm și relaxare.

Lemnul de trandafir sau palisandrul și-a căpătat denumirea de la mirosul de trandafir pe care îl răspândește atunci când este tăiat. Lemnul acestui copac exotic este foarte prețios și, pentru că în trecut a fost exploatat până aproape de extincție, în prezent este protejat, iar tăierile se fac restrictiv. Extractul din lemn de trandafir este folosit în parfumuri și în alte produse cosmetice și de îngrijire, cum ar fi săculeții pentru baie, care se pun în cadă pentru efectele lor exfoliante, hidratante și relaxante.

Care sunt proprietățile și beneficiile uleiului din lemn de trandafir?

Uleiul din lemn de trandafir ușurează simptomele depresiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Depresia este o afecțiune foarte frecventă în toată lumea, asociată fiind de multe ori cu un serviciu difícil sau cu angajamente personale generatoare de stres. Folosind uleiul din lemn de trandafir în aromaterapie, îți poți îmbunătăți starea de spirit. Acesta calmează nervii inflamați de la nivelul creierului, care ar putea inhiba crearea sau utilizarea corectă a acelor hormoni de bunăstare pe care corpul tău îi creează ca răspuns la stres. 

De asemenea, unele cercetări pe animale arată că acest ulei are un efect ușor sedativ, astfel încât ajută organismul să elibereze tensiunile și să se recupereze în urma atacului substanțelor chimice asociate cu stresul din corp.

Pentru a te bucura de efectele benefice ale uleiului din lemn de trandafir, precum ușurarea simptomelor de anxietate, aprinde seara în dormitor o lampă de aromaterapie și diluează în apă două picături din acest ulei, plus două picături de ulei esențial de lămâie și încă două de ulei esențial de portocală. Această combinație este utilă și pentru a combate simptomele de oboseală care adesea însoțesc depresia. Lemnul de trandafir te va relaxa, iar aromele precum lămâia și portocala îți dau și ele o stare de bine, care să te facă să închei mai ușor o zi dificilă.

Uleiul din lemn trandafir contribuie la relaxare

Chiar dacă nu suferi de simptome depresive sau de stres, nu este exclus să fii tensionat și nervos din când în când. Uleiul din lemn de trandafir s-a dovedit a avea un efect calmant, ceea ce permite organismului să se recupereze în urma atacului hormonului de stres, cortizolul. Alte uleiuri relaxante, cum ar fi cel de lavandă, funcționează în tandem cu uleiul esențial din lemn de trandafir, deoarece parfumul lemnos de trandafir se îmbină foarte reușit cu cel de lavandă și efectele celor două sporesc. Adaugă un număr egal de picături din fiecare ulei esențial într-un tip de ulei purtător, cum ar fi cel de migdale dulci sau de cocos, și masează ușor mușchii tensionați, cum ar fi cei ai umerilor sau ai gâtului.

Uleiul din lemn de trandafir crește libidoul

Un stil de viață trepidant, în care grijile zilnice de la muncă sau de acasă ne ocupă acțiunile și gândurile, poate duce la o scădere a libidoului. Stresul cronic ne face să ne simțim obosiți până în punctul în care ne rămâne foarte puțină energie pentru noi înșine și pentru starea noastră de bine. Unele persoane pot suferi și de anxietate de performanță, ceea ce le împiedică să se relaxeze suficient încât să se poată bucura de timpul intim petrecut cu o altă persoană.

Difuzarea acestui ulei în dormitor, prin aromaterapie, înainte de culcare, îți permite să te destinzi și să te dezinhibi. De asemenea, câteva picături adăugate într-un ulei purtător pot fi folosite pentru un masaj relaxant reciproc, ajutând la stabilirea unei stări de spirit îmbunătățite. Uleiul esențial de lemn de trandafir se potrivește și în amestec cu alte uleiuri cu aromă florală, cum ar fi cel de iasomie, care și acesta ajută la relaxarea corpului și la creșterea fluxului de sânge, astfel încât să te poți bucura pe deplin de o seară energică.

Uleiul din lemn de trandafir tratează rănile

Când ne tăiem în ceva prin casă, primul lucru pe care îl utilizăm este o cremă antibacteriană pe care o avem la îndemână, de regulă plină cu substanțe chimice mai mult sau mai puțin nocive. Uleiurile esențiale au fost cercetate pentru capacitatea lor de eliminare a germenilor, ca suplimente sau alternative la tratamentele antibacteriene clasice. Unele cercetări arată că uleiul din lemn de trandafirul nu doar că elimină multe tipuri de bacterii și fungi, dar are și proprietăți analgezice. Într-un articol științific se arată că acest ulei poate reduce durerea cauzată de o rană, precum și timpul necesar pentru vindecare.

Uleiul din lemn de trandafir, util ca repelent pentru insecte

Insectele precum țânțarii reprezintă o problemă de sănătate, ca să nu mai vorbim că pot distruge ceea ce altfel ar putea fi o seară plăcută de vară. Responsabili de răspândirea unor boli precum malaria și H1N1, țânțarii sunt ținuți la distanță prin diverse metode. Uleiurile des folosite, cum ar fi cel de citronella și cel de lămâie, funcționează bine pentru a respinge țânțarii, iar asocierea acestora cu uleiul din lemn de trandafir le crește eficiența.
Uleiul din lemn de trandafir are proprietăți antiinflamatorii

Se pare că uleiul din lemn de trandafir are proprietăți antiinflamatorii puternice și de durată, dovedindu-și eficiența în tratarea unor problemelor articulare cum ar fi artrita. În plus, acest ulei poate îmbunătăți fluxul de sânge în zonele afectate și poate reduce tensiunea musculară. Pentru rezultate eficiente, se recomandă masarea pielii din jurul articulațiilor. Într-o cantitate mică de ulei purtător, adaugă câteva picături de ulei esențial din lemn de trandafir, amestecă-le bine și masează zona umflată. 

Uleiul din lemn de trandafir se găsește ca atare în magazinele naturiste sau îl poți identifica sub formă de ingredient pe etichetele produselor cosmetice. Când este folosit ca remediu, este extrem de important să nu uiți să îl diluezi într-un ulei purtător, deoarece dacă îl pui pe piele ca atare este prea puternic și poate provoca iritații. De asemenea, ține cont de faptul că, pentru aromaterapie, funcționează foarte bine când este combinat cu alte uleiuri, conform exemplelor de mai sus.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Linalool-rich essential oils from the Amazon display antidepressant-type effect in rodents
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874117322444
Research Gate - Antibacterial Activity of the Rosewood (Aniba rosaeodora and A. parviflora) Linalool-rich Oils from the Amazon
https://www.researchgate.net/profile/Rosa_Mourao2/publication/287507173_Antibacterial_Activity_of_the_Rosewood_Aniba_rosaeodora_and_A_parviflora_Linalool-rich_Oils_from_the_Amazon/links/56aa3a6908aef6e05df45509.pdf

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0