Remedii naturale pentru vergeturi, cu ingrediente la indemana

Vergeturile nu sunt periculoase pentru sănătate, însă faptul că modifică aspectul pielii le face pe multe femei să nu se simtă confortabil cu ele din punct de vedere estetic și să își dorească să le trateze. Există mai multe potențiale remedii pentru vergeturi, ușor de aplicat acasă, folosind ingrediente naturale și la îndemână. Orice tratament pentru vergeturi se face în doi pași: gomaj (exfoliere) și apoi, hrănirea pielii, cu creme antivergeturi.

Vergeturile sunt cicatrici care apar atunci când pielea se întinde prea mult, așa cum se întâmplă în timpul sarcinii, de exemplu. Vergeturile roșii sunt cele mai recente și mai ușor de tratat, pe când cele de culoare albă sunt mai vechi și mai dificil de tratat, dar pot fi estompate, prin insistență, cu ajutorul gomajului, deci al exfolierii, și aplicării de remedii pentru vergeturi, care să hrănească pielea. Așadar, nu prea există dovezi cum că vreun tratament pentru vergeturi le-ar elimina complet, dar pot fi reduse.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cauze vergeturi

Vergeturile sunt adesea cauzate de creșterea prea rapidă la pubertate sau de creșterea în greutate, apărând și în timpul sarcinii, precum și la persoanele care iau prednison pe termen lung. În cazuri rare, vergeturile pot fi cauzate de o afecțiune numită sindrom Cushing (tulburare care apare atunci când corpul produce prea mult din hormonul cortizol pe o perioadă lungă de timp).

Când pielea se întinde sau se comprimă într-o perioadă scurtă, elastina și colagenul din piele se rup. Rolul principal al elastinei este de a permite pielii să se întindă. Rolul principal al colagenului este de a oferi structură, rezistență și sprijin pielii. Pe măsură ce pielea se vindecă după aceste rupturi, apar vergeturi.

Cum poți exfolia pielea cu vergeturi acasă?

Iată câteva idei de remedii pentru vergeturi, constând în exfoliere, care trebuie neapărat urmată de aplicarea unei creme nutritive, care hrănește pielea.

Gomaj natural pentru vergeturi

Ca tratament pentru vergeturi, poți recurge la gomajul cu zaț de cafea de 3-4 ori pe săptămână, urmat de aplicarea unei creme hrănitoare și hidratante, pe bază de uleiuri naturale (de migdale dulci, cocos, jojoba, argan) sau altă cremă gata preparată, de bună calitate.

Ingrediente pentru gomaj: o mână de zaț de cafea

Masează bine zațul în regiunile afectate de vergeturi, timp de câteva minute, până când pielea se înroșește, dar nu apar leziuni; spală, apoi, zona cu apă caldă, pentru a ajuta la deschiderea porilor și facilitarea acțiunii de hidratare cu crema nutritivă sau uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de migdale dulci, cu efect hidratant puternic, care ajută la împiedicarea formării de noi vergeturi.

Exfolierea pielii cu zahăr tos

Prin exfolierea cu zahăr, folosită zi de zi, se vor elimina celulele moarte și un strat subțire de piele, favorizând formarea unui nou strat, mai neted. Se poate face acest lucru la duș, prin amestecarea unei linguri de zahăr cu puțin ulei de migdale dulci și frecarea vergeturilor zi de zi. Se clătește și se poate aplica apoi crema cu ulei de migdale dulci, a cărei preparare este descrisă mai jos.

Exfolierea cu mălai, ovăz și germeni de grâu

Alte remedii pentru vergeturi sunt și mălaiul, ovăzul și germenii de grâu, care pot fi utilizați ca exfolianți care îndepărtează stratul cel mai superficial al pielii, ajutând la eliminarea vergeturilor și stimularea unui strat epidermic nou. Acest tratament pentru vergeturi facilitează și hidratarea pielii.

Ingrediente:

2 linguri de mălai
2 linguri de fulgi de ovăz naturali
2 linguri de germeni de grâu
½ cană de apă
Se amestecă bine toate ingredientele într-un vas și se aplică pe tot corpul, insistând asupra zonelor cu vergeturi, prin mișcări circulare. Se clătește cu apă caldă și se aplică prin auto-masaj o cremă hidratantă pentru vergeturi sau un ulei, cu mișcări energice pentru a activa circulația. 

Se recomandă consumul zilnic a aproximativ 2 litri de apă pe zi pentru a hidrata pielea și evitarea băilor îndelungate și cu apă foarte fierbinte care poate agrava vergeturile.

Cum prepari crema cu ulei de migdale dulci?

Ingrediente:

5 linguri din orice cremă sau loțiune de corp hidratantă pentru piele uscată
2 linguri de ulei de migdale dulci

Preparare: 

Se amestecă cele două ingrediente până când se omogenizează; se aplică pe corp, după baie, insistând în zonele cu vergeturi, cu mișcări circulare, până când crema este absorbită în piele.

Cum prepari o cremă cu vitamina A și ulei de migdale dulci?

Ingredientele acestei creme hidratează profund pielea și au proprietăți de regenerare, făcând pielea să arate mai frumoasă și mai hrănită. Îmbunătățirea aspectului vergeturilor este progresivă, dar acest tratament este întotdeauna mai eficient când e vorba de vergeturile roșii.

Crema poate fi aplicată din abundență pe sâni, abdomen, picioare și fese, mai ales în timpul sarcinii și în perioadele de pierdere în greutate, deoarece acestea sunt momente în care pielea este mai susceptibilă de a face vergeturi.

Ingrediente:

1 cutie de cremă de corp obișnuită
1 fiolă de vitamina A
1 sticlă de ulei de migdale (100 ml)

Preparare:

Se amestecă toate ingredientele până se omogenizează și se pun apoi într-un recipient curat, care se poate închide ermetic și care se va păstra în frigider. Această cremă ar trebui să fie utilizată zilnic pe toate zonele afectate de vergeturi.

Cremele pentru vergeturi pot fi prescrise și de medicul dermatolog; acestea ajută la menținerea unei pieli hidratate în mod corespunzător, întrucât de regulă conțin vitamine precum A, C, D și E, care stimulează regenerarea țesuturilor și reînnoirea tuturor celulelor pielii pentru a elimina vergeturile.

O altă opțiune sunt cremele pe bază de acid retinoic, de asemenea, prescrise de medicul dermatolog. Aceste tratamente pot fi foarte bune pentru vergeturile roșii sau violet, deci cele care sunt apărute mai recent, dar pot să nu dea niciun rezultat în ce privește vergeturile albe sidefii, vechi și mari.

Cum se elimină vergeturile albe?

Ca tratament pentru vergeturi, când acestea sunt albe, deci datează de multă vreme, există diferite metode, mai agresive, care pot fi alternate cu terapiile naturale descrise mai sus sau pot fi combinate între ele, personalizat, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Dermaroller-ul

Acesta este o rolă cu ace mici, care, atunci când alunecă pe piele, străpunge stratul exterior și favorizează formarea de noi fibre de colagen și elastină, eliminând cicatricele treptat, cu fiecare sesiune. Este de preferat ca dermoroller-ul să fie de uz individual, întrucât este dificil de sterilizat.

Carboxiterapia

Carboxiterapia este o procedură prin care se aplică mai multe injecții de CO2 direct în vergeturi, intensificând circulația sangvină în zona cu probleme și estompând sau eliminând treptat vergeturile.

Laser

Laserul îndepărtează foarte precis straturile pielii, stimulează creșterea de noi fibre de colagen pentru a crea o piele mai fină, diferența fiind observată imediat după tratament. Pielea poate continua să îți îmbunătățească până la un an, iar îmbunătățirea poate dura câțiva ani. Efectele secundare ale intervenției pot include apariția unor mici umflături albe pe piele (milia), zone întunecate ale pielii (hiperpigmentare) sau zone deschise ale pielii (hipopigmentare). Un studiu recent a arătat o îmbunătățire excelentă la 88% dintre pacienții care și-au tratat vergeturile cu laser și o îmbunătățire remarcabilă la restul de 12%.

Peeling acid retinoic

Un alt tratament pentru vergeturi este și peelingul chimic. Concentrația optimă stabilită de medic poate fi aplicată direct pe vergeturi, eliminând celulele moarte, stimulând producția de colagen și îmbunătățind aspectului pielii. Se va evita expunerea la soare în timpul procedurii.

Dermabraziunea

Dermabraziunea este un tip de intervenție chirurgicală, o formă de exfoliere mecanică în straturile superficiale ale pielii care oferă pielii un aspect mai uniform. E bine de știut că va dura cel puțin două săptămâni pentru ca pielea să se vindece, iar rezultatele finale se vor observa la câteva săptămâni sau chiar luni după procedură.

Galvanoterapia

Pentru această terapie se utilizează un dispozitiv de curent galvanic care, prin stimularea electrică, ajută la o penetrare mai adâncă a anumitor substanțe chimice, care favorizează formarea de colagen și elastină.

Microneedling

Utilizarea de micro-ace pentru a penetra o anumită regiune a pielii, cauzând roșeață și microleziuni stimulează în mod natural regenerarea pielii, colagenului, elastinei și acidului hialuronic. Majoritatea persoanelor necesită între trei și șase tratamente pentru a vedea rezultate.

Mezoterapia

Mezoterapia reprezintă aplicarea diferitelor substanțe chimice - acid hialuronic, vitamine, minerale, în special siliciu, vizând regenerarea țesutului cutanat, prin injecții de-a lungul întregii lungimi a vergeturii, caracterizată prin îmbunătățirea aspectului și descreșterea dimensiunilor cicatricelor.

Toate aceste tratamente ar trebui să fie efectuate de către medicul dermatolog sau de un estetician, care face o evaluare a tipului de piele și a vergeturilor, pentru a ști ce formă de tratament este mai potrivită. În general, cele mai bune rezultate sunt observate atunci când sunt utilizate mai multe forme de tratament pentru vergeturi, în același timp.

Cum se reduce riscul de vergeturi?

Nimic nu garantează că o persoană nu va dezvolta vergeturi, însă o combinație de hidratare adecvată (în funcție de greutatea pe care o are, de cât efort fizic face, dacă lucrează în căldură mare etc.), alimentație mai bogată în legume verzi, pește, citrice, linte, nuci și mai săracă în produse din făină albă combinată cu grăsimi, plus exerciții fizice regulate poate să ajute la reducerea riscului de a face vergeturi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology – Stretch Marks: Why they appear and how to get rid of them
https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
MDPI - Clinical Evaluation on the Performance and Safety of a Non-Ablative Fractional 1340 nm Laser for the Treatment of Stretch Marks in Adolescents and Young Adults: A Case Series
https://www.mdpi.com/2306-5354/9/4/139
Studiul „Clinical Evaluation on the Performance and Safety of a Non-Ablative Fractional 1340 nm Laser for the Treatment of Stretch Marks in Adolescents and Young Adults: A Case Series”, apărut în Bioengineering, 2022, 9(4), 139; https://doi.org/10.3390/bioengineering9040139, autori: Maria Teresa Viviano et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0