Uleiul de șofrănel poate hidrata și netezi pielea

Deși nu există decât puține cercetări științifice legate de efectele uleiului de șofrănel asupra pielii, acestea indică faptul că uleiul respectiv are efect antioxidant și hidratant și oferă pielii un aspect mai neted.

Multe uleiuri apar în produsele cosmetice sau sunt recomandate pentru îngrijirea pielii, precum uleiul de cocos, de argan sau de lavandă. Din ce în ce mai des este folosit și uleiul de șofrănel, atât în produse de îngrijire sau tratament pentru piele, precum serumuri, creme antivergeturi sau loțiuni de corp, cât și sub formă de ulei esențial diluat. 

Planta de șofrănel (Carthamus tinctorius) este cunoscută pentru florile sale galbene și portocalii strălucitoare. Uleiul pur de șofrănel se face din semințele acestei plante. Deși dovezile anecdotice arată că uleiul de șofrănel are beneficii potențiale pentru piele, astfel de utilizări nu au fost studiate pe scară largă de către cercetători.

Uleiul de șofrănel vs uleiul esențial de șofrănel

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiul de șofrănel pentru gătit este versiunea comestibilă a semințelor presate ale plantei. Ca lichid gros, are o compoziție similară cu orice ulei vegetal. Este utilizat în mod obișnuit în gătit și ca remediu natural, deci poate fi folosit și pe piele. Uleiul de șofrănel este, de asemenea, utilizat ca ulei purtător pentru diluarea unor uleiuri esențiale.

Uleiul esențial de șofrănel este versiunea obținută prin distilarea sau presarea petalelor și părților înflorite ale plantei. În ciuda denumirii de ulei, acesta nu are textura uleioasă pe care o are versiunea pentru gătit. Uleiul esențial pur de șofran trebuie diluat înainte de a se aplica pe piele. De asemenea, acest tip de ulei nu trebuie ingerat.

Există o serie de potențiale beneficii ale uleiului de șofrănel pentru piele, dar cercetările științifice din spatele acestor afirmații nu sunt prea extinse. Câteva cercetări anecdotice indică faptul că uleiul de șofrănel poate avea efecte de atenuare a durerii, precum și beneficii antiinflamatorii și antioxidante. Uleiul de șofrănel poate fi utilizat și local în anumite produse de îngrijire a pielii cu probleme și în produse cosmetice datorită efectelor sale hidratante. De asemenea, poate oferi pielii un aspect mai fin și mai catifelat.

Cum poți folosi uleiul de șofrănel pentru piele

Produsele cosmetice gata preparate care conțin ulei de șofrănel se folosesc urmând pur și simplu instrucțiunile de pe etichetă. Versiunea pură de ulei de șofrănel poate fi aplicată direct pe piele, în timp ce versiunea de ulei esențial de șofrănel trebuie diluată într-un ulei purtător înainte de folosire - sau se pun câteva picături într-o cremă înainte de aplicare. Dacă intenționezi să obții o hidratare mai mare, diluează uleiul esențial de șofrănel în uleiuri purtătoare de nucă de cocos sau de migdale. Uleiurile de jojoba și de semințe de struguri sunt mai potrivite ca uleiuri purtătoare în caz de piele grasă.

Deoarece uleiul de șofrănel este considerat în general sigur pentru utilizare, poate fi aplicat zilnic. Uleiurile esențiale sunt mai puternice și sunt concepute doar pentru utilizare pe termen scurt. Întrerupe utilizarea dacă observi orice semne de iritație sau reacții adverse ale pielii, cum ar fi erupții cutanate sau urticarie.

Uleiul de șofrănel poate fi util împotriva acneei

Deși poate părea contraproductiv să aplici ulei pe o piele afectată de acnee, uleiul de șofrănel se dovedește a fi noncomedogenic, ceea ce înseamnă că nu îți va înfunda porii. Efectele sale antiinflamatorii pot fi, de asemenea, potențial utile în tratarea coșurilor și a urmelor lăsate de acnee. De asemenea, te poate ajuta să îți cureți porii atunci când este utilizat de câteva ori pe săptămână.

Poți utiliza uleiul de șofrănel ca atare în fiecare seară, înainte de culcare, lăsându-l să acționeze peste noapte. De asemenea, poți face o mască de față: amestecă ulei de șofrănel cu fulgi de ovăz și miere, aplică amestecul pe toată fața sau parțial, lasă-l să acționeze 10 minute, apoi spală-te cu apă călduță.

Uleiul de șofrănel poate trata eczemele

Eczema este o afecțiune des întâlnită a pielii, simptomele acestei probleme de sănătate fiind de fapt răspunsuri inflamatorii. În timp ce eczemele severe ar putea necesita un tratament cu medicamente, o dietă potrivită și masajul cu unguente topice ar putea fi de folos persoanelor cu eczeme în formă ușoară. Ca hidratant topic, se crede că acidul linoleic din uleiul de șofran contribuie la menținerea integrității stratului exterior al pielii, prevenind descuamarea.

Aplică ulei de șofrănel ca atare direct pe eczeme ori de câte ori simți nevoia. Dacă utilizezi ulei esențial de șofrănel, nu uita să-l diluezi și ține cont că, în acest caz, e bine să îl folosești doar o dată sau cel mult de două ori pe zi.

Care sunt riscurile utilizării uleiului de șofrănel pentru piele

Food and Drug Adminsitration din SUA consideră că uleiul de șofrănel este un „aditiv alimentar indirect”, utilizat pe scară largă pe piața alimentară. Nu există îngrijorări pe scară largă cu privire la utilizarea uleiului de șofrănel, atât intern cât și extern, pentru piele.

Totuși, la fel ca atunci când folosești orice ingredient nou pentru îngrijirea pielii, e bine să testezi înainte și uleiul de șofrănel, pe o suprafață mică de piele, cum ar fi în spatele urechii sau pe antebraț. Pune o cantitate mică de produs și așteaptă o perioadă de la 24 până la 48 de ore pentru a vedea dacă ai reacții adverse. Cu excepția cazului în care dezvolți o erupție sau o iritație, uleiul de șofrănel sau produsul care îl conține ar trebui să fie sigur de utilizat.

În concluzie, pe de o parte, uleiul de șofrănel este utilizat în produsele cosmetice comerciale ca aditiv hidratant. Pe de altă parte, utilizarea uleiului pur de șofrănel și a uleiului esențial de șofrănel nu este dovedită clinic pentru a vindeca problemele pielii. Deși în general este sigur de utilizat, există totuși un mic risc de iritare atunci când este aplicat local. Dacă ai folosit ulei de șofrănel și ai în continuare simptome de acnee, eczeme și alte afecțiuni inflamatorii ale pielii, e indicat să își faci o programare la medicul dermatolog.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PubMed - Phytochemistry, pharmacology and medicinal properties of Carthamus tinctorius L
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23371463/
1. Studiul „Phytochemistry, pharmacology and medicinal properties of Carthamus tinctorius L”, apărut în Chin J Integr Med. 2013 Feb;19(2):153-9. doi: 10.1007/s11655-013-1354-5. Epub 2013 Jan 31.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0