Tumorile cardiace, o entitate extrem de rara

Tumorile cardiace sunt extrem de rar intalnite in practica clinica curenta, in general fiind descoperite intamplator in cadrul necropsiilor. Reprezinta sub 0, 1 % din totalul neoplaziilor. Explicatia raritatii acestor tumori ar putea deriva din lipsa de diviziune a celulelor miocardice, contrar oricaror altor tesuturi unde exista un turnover celular permanent.

Tipuri de tumori cardiace

Tumorile cardiace pot fi primitive, atunci cand originea acestora se afla la nivelul structurilor inimii si secundare, cand punctul de plecare se afla in cu totul alt tesut iar afectarea inimii este consecutiva fie evolutiei locoregionale a unui cancer dezvoltat intr-un organ adiacent inimii, fie ca urmare a procesului de metastazare sanguina a unui cancer localizat la distanta de aceasta. Cancerele metastatice ale inimii sunt de peste 20 de ori mai frecvente comparativ cu cele primitive. Principalul cancer care afecteaza inima ca urmare a vecinatatii este cancerul pulmonar. In schimb dintre diversele neoplazii care pot afecta inima in cadrul procesului de metastazare sanguina cel mai frecvent sunt incriminate cancerele mamare, renale, pulmonare, melanomul malign dar si hemopatiile maligne de genul leucemiilor si limfoamelor. O forma rara de cancer este reprezentata de tumorile carcinoide care pot afecta functia cardiaca fie direct, ca urmare a evolutiei locale a acestei tumori, fie indirect ca urmare a sintezei de catre acestea de diversi hormoni cu actiune asupra valve inimii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre tumorile cardiace primitive, peste 90% dintre ele sunt benigne. Cea mai frecventa tumora cardiaca primitiva este mixomul. Aceasta se dezvolta preponderent in atriul drept. Alte tumori benigne sunt reprezentate de fibroame, rabdomioame sau hamartoame. Dintre tumorile maligne, de departe cel mai frecvent intalnit este angiosarcomul urmat de rabdomiosarcom. Rabdomiosarcomul se dezvolta direct din miocard. Alte tumori maligne extrem de rare sunt reprezentate de catre liposarcoame, mezotelioame, fibrosarcoame sau schwanoame.

Cauzele aparitiei tumorilor maligne ale inimii

Sunt necunoscute. In anumite situatii era incriminata radioterapia toracica din antecedentele pacientului

Simptomatologie

In majoritatea cazurilor simptomatologia este multa vreme absenta. In schimb, odata cu cresterea in volum a tumorii pot apare simptome diverse de la tulburari de ritm cardiac fie tahicardie sau bradicardie, blocuri atrioventriculare sau insuficienta cardiaca instalata brusc ori agravata progresiv, in ciuda terapiei specifice. Nu de putine ori tumora este identificata intamplator la o examinare ecocardiografica de rutina. In anumite situatii cand tumora prezinta calcificari poate fi identificata in urma unui examen radiologic banal al toracelui.

 

 

Diagnosticul

De foarte multe ori este intamplator, si este sugerat de investigatii imagistice de genul ecocardiografiei sau rezonantei magnetice nucleare.

Tratament

Principalul tratament ramane cel chirurgical. Factorii care decid interventia chirurgicala sunt reprezentati de prezenta simptomatologiei, dimensiunile tumorii dar si starea generala de sanatate a pacientului. In general se recurge la chirurgie deschisa. In cazuri selectionate se utilizeaza chirurgie robotica sau tehnici minim invazive. Din pacate, in majoritatea cazurilor o interventie chirurgicala radicala este imposibila, motiv pentru care recidiva este regula.

Deoarece aceste tumori cresc riscul embolizarii, se recurge invariabil, in toate situatiile de tumori cardiace la terapie anticoagulanta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul angiosarcomului, alte proceduri terapeutice includ radioterapia si chimioterapia, dar cu onrata de raspuns terapeutic modesta. Din nefericire, angiosarcomul cardiac este in majoritatea cazurilor o tumora agresiva, cu crestere rapida si care in 8 din 10 pacienti este deja metastazata. Principala locatie de metastazare este reprezentata de plamani.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0