Cancerul laringian: factori de risc, simptome, tratament

Laringele este un organ fonator care face legatura dintre faringe si trahee. La nivelul laringelui se gasesc corzile vocale care reprezinta un reper anatomic ce imparte laringele in trei compartimente: compartimentul supraglotic, portiunea superioara corzilor vocale care contine si epiglota, compartimentul glotic propriu-zis reprezentat de corzile vocale si regiunea subglotica care porneste la aproximativ 1 cm sub corzile vocale si ajunge pana la nivelul primului cartilaj traheal.

Regiunea supraglotica este foarte bogata in vase limfatice iar drenajul limfatic al acestei zone intereseaza frecvent ariile ganglionare submandibulare si laterocervicale superioare. Mai mult de 25% dintre pacientii cu cancer laringian supraglotic prezinta metastaze la nivelul acestor ganglioni. Corzile vocale sunt foarte sarace in vase limfatice motiv pentru care cancerele dezvoltate la acest nivel se insotesc arareori de metastaze la nivelul ganglionilor regionali. In ceea ce priveste cancerele dezvoltate la nivel subglotic, foarte rare de altfel, drenajul limfatic intereseaza mai degraba ganglionii laterocervicali inferiori sau ganglionii mediastinali.

Factori de risc

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalii factori de risc sunt reprezentati de fumat si consumul de alcool. Fumatul este principalul factor incriminat, iar stoparea fumatului desi scade riscul aparitiei cancerului laringian, mentine un risc semnificativ crescut comparativ cu nefumatorii. De asemenea, continuarea fumatului si a consumului de alcool dupa diagnostic, scade sansele de raspuns terapeutic si in plus, creste riscul unui cancer secundar la nivelul cailor aerodigestive.

Tabloul clinic

Este polimorf si pacientul poate prezenta disfonie(raguseala), cu caracter trenant si care nu cedeaza la tratamentele locale recomandate de catre specialistul ORL, disfagie(dificultati la inghitit), odinofagie, hipersalivatie, dureri la masticatie, dureri la nivelul urechii unilateral sau bilateral sau marirea in volum a ganglionilor regionali(laterocervicali sau submandibulari).

Diagnostic

Diagnosticul de certitudine este intotdeauna bioptic, biopsie efectuata prin fibroscopie nazofaringolaringiana.

Diagnosticul de extensie al bolii este sugerat de examenul clinic care consta in laringoscopie fibroscopica insotita de examinarea si palparea ganglionilor locoregionali. Panendoscopia efectuata sub anestezie confera informatii legate de extensia locala a bolii. Investigatiile imagistice de inalta performanta, gen Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara sau PETCT contribuie la stabilirea stadiului bolii.

Tratament

Leziunile superficiale care afecteaza exclusiv laringele se trateaza fie prin radioterapie fie chirurgical, inclusiv prin tehnici laser. De foarte multe ori se prefera de prima intentie radioterapia, pastrand interventia chirurgicala ca terapie de salvare.

In cancerele localizate interventia chirurgicala ramane principala optiune terapeutica. Atitudinea chirurgicala este personalizata si depinde de localizarea anatomica a tumorii, statusul de performanta precum si de optiunile pacientului. In majoritatea situatiilor se recurge la amputatia laringelui(laringectomie) . In situatii particulare, interventia chirurgicala este limitata si consta in cordectomie, adica indepartarea doar a corzii vocale afectate de boala, laringectomie supraglotica, interventie care indeparteaza doar portiunea supraglotica, hemilaringectomie, indepartarea doar a jumatate din corzile vocale, cu prezervarea vocii sau laringectomie partiala.

 

 

In cancerele avansate locoregional principalele optiuni terapeutice sunt reprezentate de chimio-radioterapie in special atunci cand se urmareste prezervarea laringelui sau laringectomie totala de salvare pentru tumori voluminoase.

In alegerea terapeutica un element esential este reprezentat de localizarea anatomica a cancerului laringian. Riscul de diseminare limfatica la nivelul ganglionilor regionali in cancerele glotice in stadiul incipient este cuprins intre 0 si 2% in vreme ce in stadiile local avansate variaza intre 10 si 15 %. In aceste conditii, in cancerele glotice localizate nu se justifica limfadenectomie elecctiva laterocervicala bilaterala. Radioterapia curativa ramane principalul gest terapeutic in tumorile glotice local avansate ca si in tumorile supraglotice limitate sau local avansate.

Cancerul laringian recurent reprezinta o entitate separata care beneficiaza de interventie chirurgicala de salvare sau radioterapie de salvare, in functie de gestul terapeutic de prima intentie. In cancerul laringian metastatic principala optiune terapeutica ramane terapia sistemica de tipul chimioterapiei sau, in linia a 2-a, terapia biologica.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Catalin Costovici.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0