Tulburarea de personalitate borderline: ce este & tratament

Tulburarea de personalitate borderline este caracterizata de instabilitatea emotionala, dificultati in mentinerea relatiilor interpersonale, automutilare, precum si comportament suicidal.

Denumirea acestei tulburari de personalitate – borderline – se traduce prin “la limita”, “la granita”. Asta pentru ca pacientul se afla la granita dintre psihoza si nevroza. Borderline este o tulburare psihica serioasa, care se manifesta prin instabilitatea emotionala, imagine de sine distorsionata, probleme in relatiile cu cei din jur si tulburari comportamentale grave. In general, manifestarile acestei afectiuni provoaca probleme pacientului, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional.

Cauze tulburare de personalitate borderline

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu se cunoaste cauza declansarii acestei tulburari de personalitate, insa oamenii de stiinta banuiesc ca de vina ar putea fi anumiti factori genetici, structura creierului, precum si factorii sociali, culturali si de mediu.

Printre factorii care cresc riscul de tulburare borderline se numara:

 • Istoricul familial – persoanele care au o ruda apropiata diagnosticata cu aceasta tulburare prezinta risc crescut sa dezvolte, la randul lor, aceasta problema psihica.
 • Structura creierului – studiile au aratat ca exista anumite schimbari structurale si functionale la nivelul creierului pacientilor care sufera de tulburare borderline. Modificarile sunt concentrate mai ales in zona care controleaza impulsurile si regleaza emotiile. Nu se stie, insa, daca aceste modificari sunt cele care cauzeaza boala ori daca tulburarea borderline determina aparitia acestor modificari.
 • Factorii culturali, sociali si de mediu – in general, pacientii cu tulburare borderline au experimentat evenimente traumatice, precum abandonul ori abuzul. De asemenea, unii pacienti au fost expusi unor relatii disfunctionale ori unor conflicte majore.


Exista insa si situatii in care persoane care nu se afla in aceste categorii de risc ajung sa dezvolte tulburarea de personalitate borderline.

Simptome tulburare de personalitate borderline

Persoanele cu tulburare de personalitate borderline manifesta unele dintre simptomele de mai jos:

 • Modificari bruste de dispozitie
 • Modificarea rapida si nemotivata a perceptiei asupra propriei persoane ori a celor din jur – pacientul poate considera ca o persoana ii este prieten devotat, pentru ca mai tarziu sa isi schimbe brusc opinia si sa considere persoana respectiva ca fiind dusman
 • Furie, anxietate si depresie intense, ce pot persista cateva ore, dar si cateva zile
 • Comportament agresiv, automutilare si abuz de substante
 • Senzatie de gol, de plictiseala
 • Mania persecutiei
 • Teama de abandon
 • Ganduri suicidale
 • Lipsa increderii in cei din jur, adesea acompaniata de o frica irationala
 • Senzatia de disociere, de desprindere de corp, de irealitate.


Pacientul care sufera de tulburare de personalitate borderline poate avea cateva dintre aceste simptome, dar le poate experimenta si pe toate. Simptomele nu sunt permanente, ci apar si dispar. In general, acestea sunt declansate de anumite evenimente. De pilda, separarea de cei dragi declanseaza acutizarea tulburarii borderline.

Cand e cazul sa mergi la medic

Daca esti constient de faptul ca ai o problema ori cei din jur iti sugereaza acest lucru, apeleaza la ajutorul unui psiholog, care te poate ajuta sa descoperi ce problema ai. In cazul in care experimentezi simptomele de mai sus, e indicat un consult de specialitate.

Pe de alta parte, daca te automutilezi sau ai ganduri suicidale, este obligatoriu sa apelezi la ajutor de specialitate cat mai curand. Mergi la psiholog, la psihiatru si discuta cu oamenii apropiati tie despre ceea ce ti se intampla. Cere ajutorul si vei reusi sa depasesti momentul.

 

 

Diagnosticare si tratament in cazul tulburarii de personalitate borderline

Un psiholog sau un medic psihiatru poate stabili diagnosticul de tulburare de personalitate borderline.

In urma unei discutii cu pacientul, dar si a unei evaluari psihiatrice pe baza de chestionare, medicul poate identifica aceasta tulburare. Este important ca pacientul sa fie deschis si sincer, astfel incat sa nu existe confuzii. Uneori, tulburarea de personalitate borderline apare in asociere cu tulburarea bipolara, cu anxietatea ori cu depresia, ceea ce face diagnosticarea mai dificila.

Psihoterapia reprezinta principala modalitate de tratament a tulburarii de personalitate borderline, insa tratamentul medicamentos este si el folosit in paralel, daca este necesar. In caz de ganduri suicidale, medicul poate recomanda internarea pentru protejarea pacientului.

Terapia cognitiv comportamentala va ajuta pacientul sa isi invete boala si sa faca fata manifestarilor acesteia.

Nu exista un tratament medicamentos special pentru tulburarea borderline, insa medicul poate folosi medicamentele antidepresive, antipsihotice ori anxiolitice pentru stabilizarea pacientului.

Cum afecteaza tulburarea de personalitate borderline calitatea vietii pacientului

Aceasta tulburare poate afecta pacientul atat pe plan personal, cat si pe plan profesional, afectand relatiile cu cei din jur. Cele mai frecvente consecinte ale acestei tulburari sunt:

 • Pierderea locului de munca
 • Renuntarea la studii
 • Abuzul de substante
 • Automutilarea – taierea pielii, arderea acesteia
 • Implicarea in relatii abuzive
 • Problemele cu legea
 • Contractarea unei boli cu transmitere sexuala
 • Suicidul.


Pe fondul tulburarii de personalitate borderline, pacientul poate dezvolta alte tulburari psihice precum depresia, alcoolismul, anxietatea, tulburarile de alimentatie, sindromul de stres posttraumatic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0