Triphala: un mix ayurvedic cu beneficii pentru digestie și curățarea colonului

Triphala a fost utilizat în medicina ayurvedică tradițională din cele mai vechi timpuri ca tratament multifuncțional pentru simptome care variază de la afecțiuni stomacale la cele ale cavității dentare. 

Triphala este un preparat pe bază de plante și este considerat un remediu poliherbal, ceea ce înseamnă că este format din mai multe plante medicinale diferite. În sanscrită, cuvântul Triphala se traduce prin „trei fructe” și în fapt, Triphala este o combinație de Emblica officinalis, Terminalia chebula și Terminalia belerica.

În medicina ayurvedică, corpul are trei tipuri de energie sau doshas (aer/cosmos, foc/apă și apă/pământ). Practicanții cred că vindecarea și echilibrarea celor trei doze pot ajuta o persoană să aibă o sănătate optimă, iar unii cred că ingredientele din Triphala susțin toate cele trei dosha.

Rezultatele multor cercetări științifice sugerează că beneficiile terapeutice ale preparatului provin din proprietățile sale antioxidante și capacitatea de a combate unele bacterii rezistente la medicamente.

Proprietăți antiinflamatorii Triphala

Triphala conține o serie de antioxidanți care îndeplinesc funcții de protecție în organism, precum vitamina C, flavonoide, polifenoli și saponine. Acești compuși ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, care sunt molecule ce pot deteriora celulele și pot contribui la boli cronice. S-a demonstrat că dietele bogate în antioxidanți reduc riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, diabet și îmbătrânire prematură.

Protecție împotriva anumitor tipuri de cancer

S-a demonstrat că Triphala inhibă creșterea limfomului, adică a cancerului ganglionilor limfatici, precum și a cancerelor de stomac și pancreatice, la șoareci. În plus, acest remediu pe bază de plante a indus, de asemenea, moartea celulelor cancerului de colon și de prostată, în anumite studii. Deși rezultate cercetărilor sunt promițătoare, sunt necesare studii suplimentare cu privire la potențialele proprietăți de combatere a cancerului pentru a evalua siguranța și eficacitatea.

Triphala în sănătatea gastrointestinală

Triphala este probabil cel mai bine cunoscut pentru utilizarea sa în sănătatea gastrointestinală, în general. Triphala este o formulă revigorantă și detoxifiantă ce poate curăța colonul și susține sănătatea întregului tract gastrointestinal. Această plantă poate să prevină constipația, poate susține absorbția nutrienților la nivelul intestinelor și contribui la îndepărtarea depozitelor de grăsime și a toxinelor din intestine. În medicina ayurvedică, Triphala este recomandat și pentru stimularea sistemului imunitar, combaterea balonării, având un efect carminativ.

Studiile efectuate pe animale au arătat că extractele de Triphala previn diareea. Triphala a exercitat un efect gastroprotector asupra ulcerului indus de stres, iar la pacienții cu tulburări gastrointestinale s-a raportat că tratamentul a redus constipația, durerile abdominale, hiperaciditatea și flatulența, îmbunătățind în același timp frecvența, randamentul și consistența scaunului. Triphala a redus, de asemenea, colita, iar efectul tratamentului a fost atribuit efectelor antioxidante și nivelurilor ridicate de flavonoide conținute în Triphala.

Descoperă soluțiile experților DOC

Triphala are potențialul de reducere a stresului 

Unele dovezi sugerează că Triphala ar putea ajuta la protejarea împotriva stresului. Studiile la animale au constatat că ajută la inversarea unor comportamente cauzate de stres. Aceste cercetări au arătat că Triphala a protejat împotriva stresului provocat de frig și a prevenit, de asemenea, stresul indus de zgomot. S-a constatat că Triphala are „activitate adaptogenă” la șobolanii expuși la stres, adică poate ajuta corpul să facă față unui răspuns la stres. Triphala a prevenit modificările metabolice induse de zgomot prin medierea răspunsului imun antioxidant și celular și s-a emis ipoteza că mecanismul biologic este legat de proprietățile sale antioxidante.

Triphala poate menține sănătății bucale

Unele cercetări indică faptul că clătirea gurii cu Triphala poate ajuta la probleme ale sănătății orală, cum ar fi:
•    gingivită;
•    placă bacteriană;
•    infecții fungice.

Triphala, o soluție pentru scăderea în greutate

De asemenea, unele studii au arătat că Triphala poate ajuta la pierderea de grăsime, în special în zona burții și la o reducere a greutății, a circumferinței taliei și șoldului.

Efecte Triphala în diabet de tip 2 

Unele cercetări sugerează că Triphala ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și colesterol la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Unele dintre ingredientele din Triphala precum Agrișa indiană și Terminalia bellirica au un potențial antidiabetic. Studiile arată că activitatea antioxidantă a Agrișei poate juca un rol în scăderea zahărului din sânge și în abordarea leziunilor nervoase care rezultă din diabet. Terminalia bellirica poate îmbunătăți rezistența la insulină, pentru că această plantă este bogată în acid galic și ajută celulele să absoarbă zahărul din sânge.  Cu toate aceste, un pacient diabetic trebuie să întrebe medicul înainte de a utiliza Triphala și totodată, nu trebuie să oprească niciun tratament fără aprobarea lui.

Triphala în accelerarea vindecării pielii

Triphala poate să fie folosit local, pe piele, având proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Triphala ajută la protejarea celulelor pielii, la reducerea bacteriilor de pe piele și la vindecarea rănilor. Descoperirile sugerează de asemenea, că această plantă poate ajuta la reconstrucția proteinelor pielii și la păstrarea umidității pielii, pe lângă combaterea inflamației și a leziunilor oxidative.

Ulcerul de stomac și Triphala

Unele cercetări limitate sugerează că Triphala poate ajuta la vindecarea ulcerelor de stomac, constatându-se că a scăzut severitatea acestor ulcere și a ajutat la refacerea enzimelor sănătoase din stomac.

Triphala, efect asupra sănătății digestive 

Unele dovezi indică faptul că Triphala ajută la îmbunătățirea peristaltismului sau a mișcării intestinelor și ca atare, poate ajuta la tratarea constipației. Triphala poate ajuta la inhibarea creșterii bacteriilor dăunătoare în intestin și de asemenea, poate sprijini dezvoltarea bacteriilor benefice. Un echilibru de bacterii poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate a intestinului. În plus, o altă analiză sugerează că administrarea Triphala ar putea ajuta la tratarea sindromului intestinului iritabil. 

Cum influențează Triphala artrita

Capacitatea antiinflamatoare a Triphala poate ajuta la tratarea simptomelor artritei, contribuind la reducerea inflamației cauzate de artrită. Unele cercetări au raportat că Triphala poate combate descompunerea oaselor și cartilajelor la șobolani cu artrită, precum și la reducerea inflamației.

Triphala, un laxativ natural

Triphala a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca tratament natural pentru probleme digestive precum constipația, fiind așadar, o alternativă la laxativele fără prescripție medicală.

Cum se administrează Triphala

Triphala poate fi administrată sub formă de capsule și comprimate sau pulbere în funcție de de ceea ce se tratează. Poți amesteca pudra de Triphala cu apă pentru a face apă de gură. Pentru a o folosi pe piele, poți amesteca o cantitate mică de pulbere cu o loțiune sau cremă.

Capsulele și comprimatele pot fi utile, dacă folosești Triphala pentru uz intern, pentru a trata ulcerele, artrita sau constipația, de exemplu. Suplimentele alimentare de Triphala pot fi administrate câte una-două capsule de 2 ori pe zi, în timpul meselor, pentru cel puțin 3 luni.

Riscuri și efecte secundare Triphala    

În timp ce Triphala este considerat în general sigur și are beneficii potențiale pentru sănătate, acesta poate provoca reacții adverse la unele persoane. Triphala poate avea efecte laxative, provocând diaree sau disconfort abdominal, în special dacă este administrat în doze mai mari.

Este indicat să nu iei o doză mai mare decât cea recomandată pe etichetă și ar trebui să încetezi utilizarea Triphala, dacă îți provoacă diaree sau alte efecte secundare. De asemenea, Triphala nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează și nu trebuie administrat copiilor, pentru că nu există studii științifice privind utilizarea Triphala la aceste populații. 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI: „Therapeutic Uses of  Triphala in Ayurvedic Medicine”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5567597/
Medical News Today: „What are the health benefits of triphala?”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326547

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0