Toxoplasmoza oculară, o afecțiune foarte frecventă

Desi aduce a boală tropicală, toxoplasmoza este mai frecvent întâlnită decât vă așteptați. Ca medic oftalmolog, mi s-a întâmplat deseori să o descopăr întâmplător, la controale de rutină, fără ca pacienții să știe de existența ei.

Ce este toxoplasmoza?

Toxoplasmoza reprezintă o infecție cu un parazit – Toxoplasma gondii – care poate fi congenitală sau dobandită pe parcursul vieții. Ambele forme pot da manifestări la nivelul ochilor, însă forma congenitală este mai agresivă (distrugerea sistemului nervos central, dar și a organelor interne).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest protozoar are 3 forme: trofozoit (apare în timpul acutizărilor bolilor), chist (infecția latentă, persistentă în corp) și oochist (se întâlnește la pisică – animalul în care parazitul are un ciclu evolutiv complet).

Cine poate avea aceasta infecție?

Gazdele definitive sunt felinele (pisicile) care excretă în fecale oochiștii ce devin infecțioși în 5 zile (cu o capacitate de infectare mare și după luni de zile, în mediu umed).

Gazdele intermediare sunt mamiferele și păsările – la acestea, paraziții sunt închistați în țesuturi (mai ales în mușchi și creier).

Omul cu boala manifestă – transmitere transplacentară (de la mamă la făt) sau prin alte căi.

Cum se transmite?

Parazitul este sensibil la căldură (peste 50 grade Celsius), astfel că orice carne infectată cu chiști de toxoplasma, gătită insuficient, poate deveni sursă de infecție. Este vorba despre carnea de porc, oaie, bovine și păsări, provenită de la animale infectate prin oochiștii eliminați de pisică.

O cale foarte importantă este contaminarea mâinilor sau a aerului în casa unde există pisici, dacă cel care îngrijește animalul nu se spală corect pe mâini.

Cea mai de temut transmitere este cea transplacentară, dacă infecția apare în cursul sarcinii. De asemenea, trasplantul de țesuturi sau organe, precum și trasfuziile de sange sunt și ele surse de transmitere a bolii.

Cum se manifestă toxoplasmoza la nivel sistemic?

De cele mai multe ori, în cazul bolii dobândite, manifestările sunt ușoare, ca de “gripă” – ganglioni inflamați (în axilă, inghinal sau supraclavicular), febră, dureri articulare, cefalee și alte semne și simptome nespecifice. La persoanele cu imunitate compromisă, aceste manifestări pot deveni grave.

Dacă apare la o gravidă, în primul trimestru de sarcină, infecția poate duce la avort. În ultimele două trimestre, boala congenitală, la copil, poate lua forme grave – afectarea ochilor, creierului și atingere de multiple organe.

Manifestările toxoplasmozei oculare

Toxoplasmoza este una dintre cele mai frecvente cauze de uveită posterioară la pacienții aparent sănătoși. Afectarea fundului de ochi poate fi o descoperire întâmplătoare, la examinări de rutină, sau chiar primul semn în manifestarea bolii.

Copiii infectați congenital prezintă reducerea acuităţii vizuale (în funcție de localizarea cicatricilor la nivelul retinei, afectarea vederii poate să fie foarte gravă), strabism, nistagmus sau leucocorie (pupilă albă), simptome ce nu apar imediat după naștere, ci mai târziu.

Adulţii se prezintă la medicul oftalmolog pentru diminuarea câmpului vizual, scotoame (pete fixe în câmpul vizual), flotante în vitros (percepute ca „musculițe zburatoare”, respectiv niște pete negre mișcătoare), fotofobie (îl deranjează lumina), durere locală, hiperemie (înroșirea albului ochilor). Vindecarea după un puseu acut se face cu menținerea unei pete negre în campul vizual (pe care pacientul învață să o ignore, în timp), loc unde retina este distrusă iremediabil.

Diagnosticare

Izolarea parazitului din diverse fluide ale corpului duce la stadializarea bolii, iar izolarea chistilor din țesuturi (biopsie) înseamnă că persoana a avut o infecție mai veche, care acum este latentă.

Aceste teste se fac în serviciul de boli infecțioase, indiferent de localizarea bolii (nu există test diagnostic specific pentru toxoplasmoza la ochi, de exemplu).

La femeile însărcinate, pentru precizarea clară a riscului la care își supune viitorul copil, mama poate opta pentru detectarea antigenelor în lichidul amniotic.

Prevenirea contactării infecției

Evitarea contactului cu pisicile (mai ales în cazul femeilor însărcinate), cu solul murdar, prepararea corectă a cărnii, spălarea corectă a mâinilor, spălarea fructelor și legumelor. Pentru că parazitul nu pătrunde prin pielea intactă, apariția infecției presupune ingerarea, pe o cale sau alta, a chiștilor eliminați de pisică. Este foarte importantă și sursa de apă potabilă, dar și cea utilizată la spălat mâinile sau alimentele.

La gravidă, se recomandă avort terapeutic, dacă infecția apare în primele 3 luni de sarcină, iar dacă apare mai târziu, tratament și monitorizare atentă. Dacă viitoarea mamă a fost infectată înainte de concepție, fătul nu are riscuri.

Tratamentul toxoplasmozei

Nu există tratament pentru eliminarea parazitului din corp, astfel că se tratează doar episoadele acute de reactivare a bolii. Medicamentele și dozele lor se stabilesc de către medicul infecționist care conduce terapia și urmărește bolnavul pe termen lung. Sunt necesare controale periodice și la medicul oftalmolog care va efectua examen de fund de ochi cu dilatarea pupilei, pentru a observa gradul de atacare al retinei și coroidei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă este prezent un puseu activ de toxoplasmoză oculară, atunci se vor prescrie picături sau unguente oftalmice pentru grabirea vindecării (de fapt, a revenirii infecției în stare dormantă). Totuși, trebuie subliniat că fiecare nou episod de boală oculară poate să ducă la o recădere mai repede decât episodul anterior, așadar pacientii trebuie preveniți să revină la medic la apariția simptomelor descrise mai sus.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0