Totul despre lipoame - localizare, cauze, tratament

Lipomul este o tumoare benigna formata din tesut adipos, care poate sa apara pe anumite zone de pe corp.

O definitie mai ampla a lipoamelor arata ca acestea sunt o protuberanta (sau o umflatura) din grasime, cel mai adesea situata intre piele si stratul muscular situat sub piele. Un lipom (care se simte la atingere ca un aluat si care este o formatiune moale) se misca fara nicio greutate atunci cand este exercitata o usoara presiune cu degetele. Lipoamele sunt, de obicei, detectate la varsta a doua. Unii oameni au mai mult de un lipom pe corp.

Nu este cancer

Un lipom nu este o forma de cancer si, de obicei, este inofensiv. Tratamentul, in general, nu este necesar, dar daca simti ca lipoamele te deranjeaza, ai unul lipom dureros sau care creste, s-ar putea sa vrei sa il indepartezi.

Localizare lipoame

Lipoamele pot sa apara oriunde pe corp. In functie de zona pe care apar, lipoamele sunt localizate imediat sub piele. Acestea apar frecvent pe gat, umeri, spate, abdomen, brate si coapse. Lipoamele sunt clasificate ca fiind excrescente benigne sau tumori sau tesuturi de grasime. Asta inseamna ca un lipom nu este canceros si rareori este daunator.

Simptome lipoame

Ca simptome, specialistii spun ca lipoamele sunt moi la atingere si seamana cu textura unui aluat. De asemenea, ele se misca cu usurinta, la o usoara presiune a degetelor. In general, lipoamele sunt mici.

Lipoamele au, de regula, mai putin de 5 centimetri in diametru, dar pot creste in timp. Uneori, lipoamele pot fi dureroase. Aceste tumori benigne de grasime pot fi dureroase daca cresc si daca apasa pe nervii din apropiere sau daca au in structura lor multe vase de sange. Mai rar, exista unele lipoame care pot fi mai profunde, situate mai adanc in piele, si pot fi chiar mai mari decat lipoamele obisnuite.

Pe langa faptul ca sunt moi la atingere si ca se misca atunci cand sunt apasate cu degetul, lipoamele mai au cateva simptome: sunt de culoarea pielii (au o culoare spalacita); pot sa nu aiba nicio culoare; cresc lent.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauze lipoame

 
 

Specialistii spun ca, de fapt, cauza lipoamelor este necunoscuta. Lipoamele tind sa apara la membrii din aceeasi familie, asa ca factorii genetici cel mai probabil joaca un rol important in dezvoltarea acestor tumori benigne.

Tratament lipoame

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, daca lipomul te deranjeaza, este foarte dureros sau este in crestere, medicul tau iti poate recomanda sa il indepartezi.

 
 

Variantele de tratament pentru lipoame includ:

  • Indepartarea pe cale chirurgicala - majoritatea lipoamelor de pe corp sunt indepartate prin metode chirurgicale, iar medicul chirurg le taie. Recidiva dupa indepartarea lor nu este frecventa. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile si vanataile.
  • Injectiile cu steroizi - acest tratament micsoreaza lipoamele, dar de obicei nu le elimina. Folosirea injectiilor inainte de indepartarea chirurgicala a lipoamelor este inca studiata.
  • Liposuctia - in unele cazuri, liposuctia poate fi utilizata pentru a inlatura lipoamele. Acest tratament presupune folosirea unui ac si a unei seringi mari, pentru a indeparta tumora de grasime.

Factori de risc lipoame

Exista cativa factori care pot sa iti creasca riscul de a dezvolta un lipom pe corp:

  • daca ai intre 40 si 60 de ani;
  • daca ai anumite boli, cum ar fi neurolipomatoza (Adiposis dolorosa), sindromul Cowden, sindromul Gardner;
  • mostenirea genetica - pentru ca lipoamele sunt raspandite la membrii din aceeasi familie.

Diagnostic lipoame

Pentru a pune diagnosticul, medicul tau trebuie mai intai sa simta si sa se uite la lipomul tau. In cele mai multe cazuri, medicul poate recunoaste si poate diagnostica lipoamele cu usurinta. Uneori, insa, este nevoie ca medicul sa faca o ecografie (sa scaneze zona cu ajutorul ultrasonografiei), pentru a putea sa stabileasca un diagnostic.

Daca observi ca oricare dintre lipoamele de pe corpul tau isi modifica dimensiunea (lipomul devine mai mare) sau devine dureros, trebuie sa ii spui neaparat medicului tau curant, pentru ca acesta poate fi un semn ce indica faptul ca lipomul sufera modificari.

Rareori, este posibil ca medicii sa nu poata spune cu certitudine daca un nodul de pe corp este sau nu un lipom. Sunt situatii cand lipoamele pot fi confundate cu tumorile maligne (canceroase), numite si liposarcoame.

Medicul tau, cel mai probabil, iti va spune ca este cel mai bine sa se indeparteze lipomul sau sa se efectueze o biopsie (sa se ia o mostra din tesut), pentru a fi sigur ca este vorba de un lipom, asa ca in functie de fiecare pacient in parte, se va decide sau nu daca trebuie efectuata o biopsie, ca parte din diagnosticul lipomului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Cancer Research UK - https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/other-conditions/lipoma
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/lipoma/

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 8