Totul despre colposcopie: cand se recomanda si ce probleme indica

1. Despre colposcopie

● Ce este colposcopia

● Factori ce influenteaza rezultatul colposcopiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Riscuri si efecte adverse colposcopie (posibile complicatii)

● Contraindicatii in realizarea unei colposcopii

● Durata unei colposcopii

● Analize si investigatii complementare colposcopiei

● Cand se recomanda realizarea unei colposcopii

2. Cum se realizeaza si cum se interpreteaza o colposcopie

● Etapele colposcopiei

● Ce poate fi detectat cu ajutorul colposcopiei

3. Care este rolul unei colposcopii

● Metoda de diagnosticare si preventie

● Metoda de monitorizare a evolutiei unei boli

colposcopie

Despre colposcopie

Medicul ginecolog poate recomanda o investigatie numita colposcopie daca rezultatul testului Babes-Papanicolau este anormal. Asa ca astazi ne indreptam atentia in directia acestei investigatii, iar din acest articol vei afla cand se recomanda o colposcopie si ce probleme indica.

Ce este colposcopia

Colposcopia este o procedura prin care medicul examineaza indeaproape cervixul (colul uterin), vaginul si vulva, pentru a depista semnele unei afectiuni. In timpul colposcopiei, medicul ginecolog foloseste un instrument special numit colposcop ori videocolposcop. Pe site-urile clinicilor si institutiilor medicale, este posibil sa gasesti aceasta investigatie si sub denumirea de videocolposcopie sau "colposcopie video".

Se foloseste o cantitate de acid acetic diluat, pentru a-l ajuta pe medic sa vada mai bine celulele epiteliale. Lichidul este aplicat pe tot colul uterin, iar acidul acetic face ca tesuturile anormale si o parte a tesuturilor normale sa devina albe la culoare. Sub lumina alba, colul uterin este vizualizat de medic, pentru ca asa poate vedea modificarile aparute. Se noteaza apoi localizarea leziunii descoperite, zona de transformare, vasele anormale si atipice si zonele care au devenit albe sub influenta aplicarii acidului acetic diluat.

Ce medic efectueaza colposcopia?

Un medic ginecolog ce are si aceasta specializare pozitioneaza aparatul (colposcopul) astfel incat sa poata examina colul uterin, vaginul si vulva si pentru a depista prezenta unor zone de tesut ce prezinta suspiciuni, care ar putea indica un cancer.

Ce este colposcopul?

Este vorba de un microscop cu o sursa de lumina (aparatul este numit colposcop), care este folosit pentru ca medicul ginecolog sa poata vedea cervixul sau colul uterin. Colposcopul este situat in exteriorul vaginului si permite medicului ginecolog sa vada celulele de pe cervix.

Factori ce influenteaza rezultatul colposcopiei

Exista unii factori de care pacienta trebuie sa tina cont inaintea efectuarii acestei investigatii, pentru ca ei pot influenta rezultatul colposcopiei. Astfel, se va evita programarea unei colposcopii in timpul menstruatiei, se va evita raportul sexual in ziua colposcopiei ori cu doua zile inainte, nu se vor folosi tampoane intravaginale in ziua investigatiei ori cu doua zile inainte de colposcopie si nu se vor administra intravaginal anumite medicamente (cu doua zile inaintea colposcopiei).

Riscuri si efecte adverse colposcopie (posibile complicatii)

Orice femeie trebuie sa stie ca o colposcopie reprezinta o procedura extrem de sigura, care nu cauzeaza niciun fel de probleme grave, insa cu toate acestea, unele paciente se pot confrunta cu efecte neplacute:

• Disconfort sau durere - spune-i medicului tau ginecolog daca procedura este dureroasa, astfel incat sa poata lua masurile necesare pentru ca tu sa te simti mai confortabil

Secretii sau scurgeri vaginale de culoare maro - acestea sunt cauzate de lichidele si substantele folosite pentru a scoate in evidenta celulele anormale de pe colul uterin, asa ca nu ar trebui sa dureze foarte mult;

• Sangerare usoara - aceasta se poate intampla daca pacienta este supusa unei biopsii si ar trebui sa treaca in decurs de 3-5 zile.

Contacteaza-ti medicul ginecolog daca sangerarile persista, daca sangerarea este mai abundenta decat fluxul menstrual normal in cazul tau, daca secretiile vaginale sunt urat mirositoare sau daca ai durere abdominala.

Complicatii colposcopie

Retine, deci, ca aceasta este o procedura sigura, care prezinta foarte putine riscuri. Rareori, complicatiile de pe urma bipsiilor efectuate in timpul colposcopiei pot sa apara, iar complicatiile pot fi: sangerari abundente, infectie, durere pelvina.

Potrivit specialistilor, complicatiile ce pot sa apara in urma unei investigatii precum colposcopia sunt rare si relativ minore si pot include sangerari, infectie si ratarea diagnosticului.

Sangerarile pot fi mai severe si mai dificil de controlat in timpul sarcinii, in cazul femeilor cu cervicita acuta si in cazul femeilor cu cancer de col uterin. Cu toate acestea, colposcopia poate fi efectuata in cazul oricarei femei si este o procedura sigura.

Cand este cazul sa suni medicul ginecolog

Semnele si simptomele care pot indica prezenta unor complicatii pot fi: sangerari mai abundente decat cele pe care le ai in timpul menstruatiei, frisoane, febra, durere abdominala severa. Suna-ti imediat medicul ginecolog daca ai oricare dintre aceste semne si simptome dupa o colposcopie.

Contraindicatii in realizarea unei colposcopii

Anxietatea si ingrijorarea pacientei sunt frecvente in cazul pacientelor, atat inainte, in timpul, cat si dupa o colposcopie. Inainte de procedura, medicul ginecolog ar trebui sa discute cu pacienta si sa o consilieze, sa ii explice care este motivul pentru care se efectueaza procedura aceasta, la ce sa se astepte, care sunt contraindicatiile relative ale procedurii de colposcopie (aici sunt incluse utilizarea medicamentelor anticoagulante, cervicita acuta, vaginita severa sau sangerarile abundente) si potentialele complicatii ce pot sa apara dupa o colposcopie ori biopsie.

Se poate efectua o colposcopie in sarcina?

Se poate face o colposcopie cand pacienta este insarcinata, pentru ca procedura este sigura. Cu toate acestea, efectuarea unei biopsii de col cat timp femeia este insarcinata prezinta riscuri scazute, insa medicul ginecolog cel mai probabil va dori sa amane biopsia dupa ce pacienta va naste.

Femeile gravide pot sa sangereze mai mult dupa o biopsie in comparatie cu pacientele care nu sunt insarcinate, iar explicatia are legatura cu faptul ca cervixul are un flux sangvin mai mare in timpul sarcinii. In plus, nu ai de ce sa te ingrijorezi: efectuarea unei colposcopii si a unei biopsii nu iti va afecta capacitatea de a avea copii, in viitor.

Durata unei colposcopii

O colposcopie este o procedura simpla, care ii permite medicului sa vada cat mai bine colul uterin. Examinarea dureaza intre 10 si 20 de minute, uneori poate dura putin mai mult, si este foarte asemanatoare cu un test Babes-Papanicolau. Una dintre cele mai mari diferentec dintre cele doua este, insa, ca medicul foloseste un instrument special pentru a mari imaginea, numit colposcop.

De regula, pacienta este supusa unei colposcopii daca a avut un rezultat anormal la testul Babes-Papanicolau, astfel incat medicul ginecolog sa poata diagnostica in timp util orice fel de probleme.

Analize si investigatii complementare colposcopiei

In anumite cazuri, medicul ginecolog poate efectua colposcopia ca procedura care acompaniaza o alta investigatie, asa cum este biopsia. Daca pacienta urmeaza sa aiba o biopsie, modul in care ea va percepe procedura va depinde de zona care este testata.

Biopsia de col uterin (biopsie cervicala)

Cand pacienta este supusa unei colposcopii, procedura este in general nedureroasa, dar daca femeia are o alta procedura, asa cum este biopsia cervicala, aceasta poate cauza crampe, disconfort, sangerare si durere in cazul anumitor paciente. Medicul poate sugera pacientei sa ia un calmant cu 30 de minute inainte de procedura. Totodata, medicul ginecolog va face o anestezie la nivelul colului uterin, inainte de biopsie.

Biopsia vaginala

Pacienta nu va simti durere in timpul unei biopsii de acest gen, pentru ca vaginul are o structura diferita, in functie de zona unde se efectueaza procedura. Partea inferioara a vaginului poate fi mai predispusa spre durere, asa ca este posibil ca medicul ginecolog sa foloseasca un anestezic local in acea zona, inainte de efectuarea biopsiei.

Cand se recomanda realizarea unei colposcopii

Colposcopia reprezinta examinarea cervixului (colului uterin), cu ajutorul unui aparat special, numit colposcop. Procedura este recomandata de medic daca rezultatul testului Babes-Papanicolau a fost anormal ori daca medicul ginecolog a vazut ceva neobisnuit sau daca un anumit lucru i-a trezit suspiciuni in timpul examinarii pelvine (acel examen fizic ce are in vedere organele pelvine).

In unele cazuri, pentru a putea stabili un diagnostic, medicul recomanda si efectuarea unei biopsii. In timpul biopsiei, mostre de tesut sunt prelevate si examinate de medicul anatomopatolog, fie din colul uterin, fie din vagin. Biopsiile sunt efectuate, de regula, in timpul unei colposcopii si se foloseste un anestezic local pentru a calma disconfortul si durerea.

Daca medicul ginecolog are motive sa creada ca ceva nu este in regula cu colul uterin, el poate recomanda o colposcopie. Unele dintre motivele care recomanda realizarea unei colposcopii pot fi:

• daca rezultatele testului Papanicolau sunt anormale;

• daca cervixul arata anormal in timpul examinarii pelvine;

• daca analizele arata ca pacienta are HPV, adica virusul papiloma uman;

• daca pacienta are sangerari inexplicabile (cum ar fi sangerari dupa raportul sexual) sau alte probleme in sfera aparatului reproducator.

Totodata, medicul poate folosi o colposcopie pentru a diagnostica un cancer de col uterin, negii genitali, cancerul vaginal, cat si cancerul vulvar. Odata ce medicul vede rezultatele colposcopiei, el va sti daca sunt necesare sau nu investigatii suplimentare in cazul pacientei.

Cum se realizeaza si cum se interpreteaza o colposcopie

Medicul ginecolog foloseste aceasta investigatie pentru a vedea intrarea in uter (numita si cervix sau col uterin) si vaginul. In timpul procedurii, se foloseste un instrument cu lentile speciale, care mareste imaginea, si o sursa de lumina, instrument numit colposcop. Cu ajutorul acestuia, medicul vede tesuturile de pe cervix si de pe peretii vaginului mult mai clar.

Etapele colposcopiei

O colposcopie este efectuata, de regula, intr-un spital sau intr-o clinica. Procedura dureaza aproximativ 15-20 de minute, iar pacienta poate merge acasa in aceeasi zi.

Pregatirea pacientei pentru colposcopie

Pacienta trebuie sa respecte anumite recomandari inainte ca medicul sa efectueze aceasta procedura:

• cu cel putin 24 de ore inaintea programarii, pacienta va evita sa faca sex si nu va folosi medicamente care se administreaza intravaginal (creme, ovule), nu va folosi lubrifianti, creme ori tampoane;

• este bine ca pacienta sa aiba la ea un absorbant zilnic ori un absorbant normal, pentru ca este posibil sa aiba o usoara sangerare sau sa aiba secretii vaginale ori scurgeri dupa procedura;

• pacienta poate sa manance si sa bea lichide, la fel ca intr-o zi normala.

Este bine sa suni la clinica ori la spital inainte de programarea pentru colposcopie:

• Daca crezi ca este posibil sa vina menstruatia in jurul zilei in care ai programata colposcopia - in unele cazuri, este posibil ca medicul sa te sfatuiasca sa amani procedura;

• Daca esti insarcinata - o colposcopie se poate efectua in siguranta in timpul sarcinii, dar o biopsie si orice fel de tratament in zona sistemului reproducator vor fi amanate pana dupa cateva luni dupa ce vei naste;

• Daca vrei ca procedura sa fie efectuata de un medic care este femeie ori de o asistenta medicala femeie.

Daca crezi ca te va ajuta sa te simti mai calma si mai putin stresata, poti veni insotita la spital sau la clinica de un prieten, de partenerul de cuplu ori de un membru al familiei.

Efectuarea colposcopiei

In timpul procedurii, exista mai multe etape:

• Pacienta se dezbraca de la talie in jos si se intinde pe un pat special, cu suporturi pe care isi va sprijini picioarele; • Un dispozitiv numit specul vaginal este introdus in vaginul pacientei si este deschis apoi cat mai usor;

• Un microscop ce are atasata o sursa de lumina (numit colposcop) este folosit pentru ca medicul sa se uite la colul uterin; acest microscop sta la aproximativ 30 de centimetri de vagin si ii permite medicului ginecolog sa vada in detaliu celulele de pe cervixul pacientei;

• Un lichid special (o solutie de acid acetic diluat) este aplicat pe cervix pentru a scoate in evidenta orice zone anormale; in acest caz, este posibil ca pacienta sa aiba o senzatie usoara de arsura sau intepatura, cand lichidul este aplicat pe colul uterin;

• In cazurile speciale, poate fi prelevata o mostra mica de tesut (biopsie), pentru ca acesta sa fie examinat la microscop, in laborator; aceasta procedura de biopsie nu ar trebui sa fie dureroasa, insa pacienta s-ar putea sa simta o usoara piscatura sau o senzatie de usturime.

Daca este evident ca pacienta are celule anormale in colul uterin, i se vor prezenta optiunile de tratament pentru indepartarea cat mai rapida a acestor celule, nu inainte ca medicul sa primeasca rezultatul biopsiei cervicale ori biopsiei vaginale.

Dupa colposcopie

Dupa efectuarea colposcopiei, pacienta va putea sa mearga acasa in functie de cat de repede se simte pregatita sa faca acest pas - de regula, imediat dupa procedura. Pacienta se poate intoarce la activitatile ei normale, inclusiv la serviciu, poate sa conduca masina imediat. Unele paciente prefera, insa, sa se odihneasca pana a doua zi.

Dupa colposcopie, este posibil ca unele paciente sa observe o scurgere sau secretie vaginala de culoare maronie sau o usoara sangerare daca au avut si procedura de biopsie; aceasta sangerare este normala si ar trebui sa se opreasca dupa 3-5 zile.

Este important ca pacienta sa astepte pana cand inceteaza sangerarea inainte de a putea face sex din nou sau inainte de a putea folosi tampoane intravaginale, medicamente intravaginale, lubrifianti ori creme care se administreaza pe cale vaginala.

Medicul ginecolog ori asistenta va putea, de regula, sa comunice imediat pacientei ceea ce s-a descoperit in urma colposcopiei, iar rezultatele sunt insotite si de cateva fotografii cu colul uterin. Daca s-a efectuat si o biopsie, tesutul va fi analizat in laborator si pacienta va astepta cateva saptamani pana cand va primi rezultatele.

Ce poate fi detectat cu ajutorul colposcopiei

Colposcopia este efectuata atunci cand rezultatele testelor de screening pentru cancerul de col uterin (asa cum este testul Papanicolau) arata rezultate anormale in celulele din cervix. Colposcopia este cea care ii ofera medicului mai multe informatii despre celulele anormale.

In plus, colposcopia poate fi folosita pentru a evalua si alte probleme de sanatate: negii genitali de pe cervix; cervicita (o inflamatie a colului uterin); formatiunile sau masele benigne (adica necanceroase), cum ar fi polipii; durerea; sangerarile fara o cauza clara.

Uneori, colposcopia poate fi recomandata in cazul unor paciente de mai multe ori, asa ca procedura poate fi repetata la intervalul de timp recomandat de medic. Totodata, colposcopia poate fi folosita pentru a verifica rezultatul unui tratament. Rezultatele colposcopiei vor determina daca pacienta va avea nevoie de alte investigatii si teste si daca va fi nevoie de tratament.

Rezultate normale colposcopie

Aproximativ 4 din 10 femei care au parte de o colposcopie au rezultate normale in urma acestei investigatii. Asta inseamna ca nu au fost descoperite celule anormale in colul uterin in timpul colposcopiei sau biopsiei si ca pacienta nu trebuie sa inceapa niciun fel de tratament imediat.

Pacienta va fi sfatuita sa continue sa isi faca analizele necesare pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, in mod regulat, in cazul in care celulele anormale se vor dezvolta mai tarziu. In functie de varsta pacientei, medicul ii va spune la ce interval de timp trebuie sa isi faca testul Babes-Papanicolau.

Rezultate anormale colposcopie

Aproape 6 din 10 femei au celule anormale pe colul uterin, lucru cunoscut sub denumirea de neoplazie cervicala intraepiteliala (CIN) sau ca neoplazie intraepiteliala glandulara cervicala (CGIN). Acesta nu este cancer, dar exista riscul ca celulele sa devina canceroase daca nu sunt tratate.

Celulele anormale pot fi detectate in timpul efectuarii unei colposcopii, dar va fi necesara o biopsie, pentru a se determina care este riscul ca aceste celule sa devina canceroase si pentru a se determina si daca este necesar tratamentul. In cazuri rare, o colposcopie si o biopsie vor descoperi un cancer de col uterin. Daca se intampla acest lucru, pacienta va fi pusa in legatura cu o echipa de specialisti, pentru a discuta optiunile de tratament.

Care este rolul unei colposcopii

Daca pacienta are anumite simptome care sunt sugestive pentru o forma de cancer ori daca rezultatele testului Babes-Papanicolau arata ca exista celule anormale, pacienta va trebui sa fie supusa unei investigatii, iar aceasta este colposcopia.

Procedura in sine nu este mai neplacuta decat orice alta examinare cu specul vaginal. Ea poate fi efectuata in siguranta chiar daca pacienta este insarcinata. La fel ca in cazul testului Papanicolau, este mai bine ca procedura de colposcopie sa nu se efectueze in zilele in care pacienta este la menstruatie. Este important ca orice femeie sa stie ca procedura de colposcopie poate avea mai multe roluri.

Metoda de diagnosticare si preventie pentru anumite boli

Medicul ginecolog poate recomanda o colposcopie daca testul Papanicolau sau examinarea pelvina scoate la iveala unele aspecte anormale.

Astfel, colposcopia poate fi utilizata pentru a diagnostica:

• negii genitali

• inflamatia colului uterin (cervicita)

• modificarile precanceroase din tesuturile colului uterin

• modificarile precanceroase din tesuturile vaginului

• modificarile precanceroase ale vulvei.

Totodata, se poate spune ca o procedura de tipul colposcopiei poate fi utilizata in acelasi timp cu testul Babes-Papanicolau pentru a se putea efectua un screening, adica depistarea precoce a cancerului cervixului.

Metoda de monitorizare a evolutiei unei boli

Pe langa faptul ca procedura ajuta la diagnosticarea a numeroase afectiuni si conditii, colposcopia poate fi o metoda utila si pentru a monitoriza evolutia unor boli din sfera aparatului reproducator. De exemplu, se poate recomanda o colposcopie pentru a monitoriza evolutia celulelor de la nivelul cervixului.

Medicul poate recomanda o colposcopie in decurs de cateva saptamani de la screeningul colului uterin, pentru a monitoriza daca celulele prelevate de la pacienta sunt anormale ori sufera modificari. In plus, metoda mai poate fi folosita pentru ca medicul sa poata descoperi cauza unor probleme cum ar fi sangerarile vaginale neobisnuite.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/cervical-cancer/detection-diagnosis-staging/how-diagnosed.html
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036
  • WebMD - https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/do-i-need-colposcopy-and-cervical-biopsy#1
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/colposcopy/results/
  • American College of Obstetricians and Gynecologists - https://www.acog.org/Patients/FAQs/Colposcopy?IsMobileSet=false

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0