Totul despre astigmatism

Astigmatismul este un viciu de refractie alaturi de hipermetropie si miopie, care se traduce intr-o tulburare a vederii atat la copii cat si la adulti, in vederea de distanta, dar si in cea de aproape.

Cum apare?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Corneea, suprafata anterioara a ochiului (tesut transparent) ar trebui sa fie ca o parte dintr-o minge rotunda. De cele mai multe ori, acest tesut capata o curbura anormala (ovalara), ca o minge de rugby. Astfel, informatia luminoasa, in loc sa ajunga pe retina intr-un singur punct, ajunge in mai multe puncte, iar imaginea formata este una neclara. Pentru ca se poate asocia cu miopia sau hipermetropia, astigmatismul poate fi miopic, hipermetropic sau mixt (dioptrii si cu “plus” si cu “minus”).

Notiunea de “astigmatism fiziologic” se refera la curbura usor ovalara a corneei, data de clipit care, prin apasarea constanta a pleoapelor deformeaza suprafata tesutului (ochiul este ca un ou culcat). Majoritatea persoanelor cu acest astigmatism reusesc sa stea fara ochelari, imaginea nefiind foarte neclara, valoarea lui fiind de pana in 0.75-1 dioptrie.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si pacientii care au astigmatism din cauza curburii anormale a cristalinului. Acesta este o lentila din interiorul ochiului, care isi modifica permanent raza de curbura, in functie de distanta la care privim (proces fiziologic denumit acomodatie).

Cum se manifesta?

Pacientii cu astigmatism au o vedere incetosata la toate distantele: ei confunda literele si cifrele care seamana intre ele (B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8 etc). Aceste persoane vor avea mereu dificultati de vedere, traduse in performante slabe la scoala, pot ramane in urma la copiat de pe tabla, pot avea un aspect incruntat permanent (isi strang ochii pentru a vedea mai clar).

Copiii pot sa se apropie de televizor sau de carte pentru a vedea mai clar, iar unii pacienti pot sa aiba pozitii anormale ale capului (foarte inclinat/aplecat). Daca dioptria este doar la unul dintre ochi, se poate ca pacientii (mai ales copii), sa nu remarce aceasta problema vizuala.

 

 

Cum se corecteaza?

De fapt, astigmatismul nu se corecteaza, ci doar se compenseaza prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. In cele mai multe cazuri, se prescriu ochelari cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice. Copiii vor primi si ei ochelari, inca de la varste mici, daca valoarea astigmatismului depaseste 1-1.5. Pentru ca pe la 4-5 ani, cei mici incep sa faca activitati de aproape mai intense, este musai ca la creier sa ajunga o informatie corecta.

La adulti, purtarea ochelarilor cu cilindru, poate duce initial la ameteala sa perceptia distorsionata a obiectelor (coala de hartie cu un colt mai in exterior, trapezoidal). Se poate ca medicul sa prescribe o dioptrie mai mica, ce va fi crescuta la 6-8 luni pentru o toleranta mai mare. La copii, in schimb, nu ne asteptam la astfel de perceptii deformate, astfel ca ei pot primi o dioptrie mare, complete, inca de la inceput.

Evolutia in timp si recomandari generale

Pentru ca tesutul anterior al ochiului (corneea) nu are o evolutie de-a lungul timpului, ne aspteptam ca astigmatismul sa stagneze de la o anumita varsta. Practic, putem intalni variatii mari ale puterii cilindrice doar la copii, unde, prin cresterea ochiului, curbura se poate deforma mai tare sau se poate rotunji (astfel, cilindrul creste sau scade).

Pentru copii, se recomanda evitarea expunerii excesive la telefon/tableta/calculator si pastrarea distantei de scris/citit. Pentru copiii care poarta ochelari, studiile arata o imbunatatire a performantelor scolare (fluenta la citire).  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 


 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0