Top 10 riscuri ale obezităţii: de la o inimă frântă la depresie şi izolare

Obezitatea nu înseamnă doar un număr de kilograme în exces, ci şi calea sigură spre boli cronice, adesea fatale. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate. Bolile cardiovasculare, atacul cerebral, tulburările de respiraţie, diabetul şi cancerul sunt principalele „efecte secundare“ ale obezităţii.

În România, datele OMS arată că una din două persoane adulte este supraponderală, iar una din patru este obeză. Da, este o epidemie ... şi nu, nu e vorba de dramatizare, în tot mai multe ţări din lume obezitatea reprezintă deja o problemă de sănătate naţională. 

Îţi vom prezenta cele mai importante 10 riscuri pentru sănătate (mai sunt şi altele!), ştiinţific dovedite, pe care le prezintă persoanele obeze. Singura soluţie pentru a evita aceste complicaţii, dintre care unele fatale, este să piardă kilogramele în exces! 

Ce este obezitatea?

Obezitatea este definită ştiinţific ca o afecțiune în care indicele de masă corporală (raportul dintre masa corporală şi pătratul înălţimii) este peste 30. Practic, obezitatea se vede cu ochiul liber. Astfel, obezitatea este o problemă complexă de sănătate care rezultă dintr-o combinație de cauze și factori individuali, cum ar fi comportamentul și genetica. Comportamentele pot include activitatea fizică, modelele alimentare, utilizarea medicamentelor și altele. 

Obezitatea crește riscul de deces

Obezitatea este o problemă gravă, deoarece este asociată cu efecte grave asupra sănătății mintale și cu o calitate redusă a vieții. Obezitatea este, de asemenea, asociată cu principalele cauze de deces în Statele Unite și în întreaga lume, inclusiv diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și unele tipuri de cancer. Multă vreme, oamenii de ştiinţă au crezut că grăsimea este un ţesut inert. Din păcate, cercetări bine documentate continuă să dovedească din ce în ce mai clar faptul că grăsimea, în special cea abdominală („burta mare“), adică cea depusă în jurul organelor interne, are un impact semnificativ bunei funcţionări a organismului uman în general.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Multe boli cronice sunt legate de obezitate

Țesutul adipos nu este pur și simplu un depozit pasiv de grăsime. Este clar dovedit că depozitele de grăsime, mai ales cele intraabdominale funcţionează ca un organ de sine stătător care eliberează în sânge o mare varietate de compuși nocivi proinflamatori şi procancerigeni, ce intră în circulaţie şi afectează toate organele, declanşând astfel cele mai grave boli cronice.

Consecințele obezității asupra sănătății sunt dramatice

Persoanele care suferă de obezitate, în comparație cu cele cu o greutate sănătoasă, prezintă un risc crescut pentru multe boli grave și afecțiuni de sănătate, printre care: 

  • Risc mare de deces (mortalitate)
  • Hipertensiune arterială
  • Colesterol LDL ridicat, colesterol HDL scăzut sau niveluri ridicate de trigliceride (Dislipidemie)
  • Diabet de tip 2
  • Boală coronariană
  • Accident vascular cerebral
  • Afecțiuni ale vezicii biliare
  • Osteoartrită (o defalcare a cartilajului și a osului într-o articulație)
  • Apneea în somn și probleme de respirație
  • Multe tipuri de cancer
  • Calitate scăzută a vieții
  • Boli mintale, cum ar fi depresia clinică, anxietatea și alte tulburări mintale
  • Dureri corporale și dificultăți de funcționare fizică

1. Obezitatea îţi îmbolnăvește inima

Deşi „bolile cardiovasculare” cuprind un spectru larg de boli ale inimii şi ale vaselor de sânge, cea mai  mai frecventă formă de boală cardiovasculară este boala coronariană sau cardiacă ischemică – criminalul în serie nr. 1 la nivel mondial (fumatul e abia pe locul 2!), cu milioane de victime anual, circa 150.000 numai la noi în ţară (în 2014, eram pe „onorabilul“ loc 3 la nivel european). Arma mortală a bolii coronarine este infarctul miocardic, determinat de îngustarea până la blocare a arterelor coronare, vasele care asigură oxigenarea muşchiului inimii.Chiar şi o pierdere modestă în greutate poate scădea riscul de infarct.

Depozitele de grăsime blochează arterele

Ce îngustează şi blochează arterele unei persoane obeze? Depozitele de grăsime construite în artere, care poartă numele de ateroame – care sunt de 10 ori mai frecvente la persoanele obeze comparativ cu persoanele care au o greutate normală. Astfel, pentru fiecare creştere în greutate cu 10%, incidenţa afecţiunilor arterelor coronare şi, implicit, a riscului de a face infarct, creşte cu 20%. În plus, obezitatea este asociată cu un risc crescut de mortalitate şi cu reducerea speranței de viață. Trist, dar adevărat - obezitatea scurtează viaţa.

Obezitatea produce de asemenea o creștere a volumului total de sânge totale şi a debitului cardiac, adică inima obezilor munceşte mai mult. În timp, se poate produce dilatarea inimii, adică o creștere în volum a inimii. Deşi „o inimă mare“ înseamnă, la figurat, generozitate, la propriu înseamnă un risc crescut să cedeze... Ţi se rupe inima, ad literam! 

2. Obezitatea îţi creşte tensiunea 

Majoritatea pacienților cu hipertensiune arterială sunt supraponderali, iar hipertensiunea este mai frecventă la pacienții obezi. O greutate corporală cu 10 kg mai mare decât cea normală este asociată cu tensiune mai mare decât normalul. Aceste creșteri se traduc într-un risc estimat cu 12% mai mare pentru boli de inimă și 24% risc crescut de accident vascular cerebral. Această creștere a tensiunii arteriale este mai mare atunci când obezitatea este distribuită preponderent abdominal. Vestea bună este că pierderea în greutate este asociată cu o scădere a tensiunii arteriale. La peste 50% din persoanele obeze, scăderea medie a tensiunii arteriale se face progresiv, pe măsură ce se pierd kilogramele în plus. 

3. Obezitatea îţi atacă creierul

Numeroase studii au asociat IMC și raportul între dimensiunile taliei şi şoldurilor cu accidentul vascular cerebral. Cu alte cuvinte, pe măsură ce creşte burta, creşte şi riscul de a face accident vascuklar cerebral. Fiecare creștere de o unitate IMC a fost asociată cu o creștere de 4% a riscului de accident vascular cerebral ischemic și cu 6% pentru accident vascular cerebral hemoragic. Mai mult, greutatea corporală este un factor de risc pentru Alzheimer şi demenţă – flageluri ale populațiilor care se bucură de o durată lungă de viață (peste 7,5 milioane de bolnavi în SUA). O meta-analiză a 10 studii, care a inclus aproape 42.000 subiecți urmăriți timp de trei până la 36 ani, a demonstrat o asociere puternică între Indicele de Masă Corporală și boala Alzheimer, persoanele obeze prezentând un risc mai mare cu 42%. 

4. Obezitatea îţi declanşează sindromul metabolic

O combinație de glicemie mare, hipertensiune, trigliceride ridicate şi colesterol mare. Fiecare dintre cele enumerate sunt riscante, însă împreună sunt şi mai periculoase, ca o ameninţare cu moartea. Din nou, cei mai afectaţi sunt cei cu grăsimea dispusă preponderent abdominal.

5. Obezitatea îţi provoacă diverse tipuri de cancer

Printre acestea, se numără cancer uterin, endometrial, ovarian, mamar, la colon, rect, esofag, ficat, vezica biliară, pancreas, rinichi şi prostată. Grăsimea din organism are  efecte dăunătoare, precum hormonii care afectează modul în care funcţionează fiecare celulă. O amplă trecere în revistă a 37 de studii a arătat o legătură evidentă între obezitate și incidența cancerului per ansamblu, dar mai ales pentru tipurile de cancer menţionate. Din fericire, studiile mai arată o incidenţă redusă a cancerului şi a mortalităţii în rândul persoanelor care pierd în greutate şi îşi menţin o greutate normală. Cu alte cuvinte, pierderea în greutate la persoanele obeze ar putea preveni cancerul. 

6. Obezitatea te îmbolnăveşte de diabet de tip 2 

La femei, chiar şi o greutate puţin peste cea normală creşte de 5 ori riscul de a face diabet, iar obezitatea – de 60 de ori. Nici bărbaţii nu stau mai bine, deoarece obezitatea este în cazul lor preponderent abdominală 

7. Obezitatea te poate sufoca în somn

Obezitatea provoacă tulburări de respiraţie, inclusiv apneea de somn, o tulburare gravă în care respiraţia se opreşte în mod repetat în timpul somnului, ceea ce prejudiciază oxigenarea şi buna funcţionare a întregului organism. Prevalența tulburărilor de respirație și de somn crește dramatic la persoanele obeze. Numeroase tratamente sunt disponibile pentru apneea de somn şi insomnii, însă pierderea în greutate este cel mai eficient tratament, mai ales pe termen lung.

Obezitatea poate crea probleme grave de sanatate

8. Obezitatea te lasă fără urmaşi şi fără viaţă intimă

Infertilitatea, disfuncţiile erectile, precum şi alte probleme ginecologice şi sexuale sunt specifice persoanelor obeze de ambe sexe. La femei, există o puternică asociere între obezitate şi infertilitate. În mai multe studii, infertilitatea are cea mai scăzută incidenţă la femeile cu un IMC între 20 şi 24 (normal) şi este cea mai ridicată în rândul femeilor cu IMC sub 19 (subponderale) şi peste 30 (obeze). La bărbaţi, cel mai frecvent este afectată funcţia sexuală. Şansele de a dezvolta disfuncţie erectilă cresc direct proporţional cu creşterea IMC-ului. 

9. Obezitatea te poate imobiliza 

O constatare comună în obezitate este prevalenţa picioarelor umflate şi a varicelor, care scad mobilitatea persoanelor obeze. Acestea vor prefera activităţile sedentare, pentru că mişcarea fizică cere mult efort şi creează disconfort. 

10. Obezitatea te impinge spre depresie şi izolare

În lumea obezilor, doar Moş Crăciun este fericit şi iubit de toată lumea. Realitatea este că persoanele obeze au o calitate scăzută a vieţii. Şi nu e vorba neapărat de ironiile celorlalţi, ci de propriile sentimente de ruşine şi vină, combinate nefericit cu o stimă de sine scăzută şi tendinţa spre singurătate. Persoanele obeze tind să evite activităţile sociale, să evite relaţiile intime şi locurile publice populate şi se pot confrunta cu diverse forme de discriminare (mai ales în plan profesional) sau excludere. De aici până la izolare şi depresie nu mai este decât un pas. Mai mult, depresia şi obezitatea se asociază în ambele sensuri. O analiză a 15 studii care au implicat 58.000 de participanţi pe o durată de până la 28 ani a descoperit că persoanele obeze la începutul studiului prezentau un risc de 55% mai mare de a dezvolta depresie până la sfârșitul perioadei, iar cei care sufereau de depresie la începutul studiului prezentau un risc cu 58% mai mare de a deveni obezi. 

Ce poți face dacă ai fost diagnosticat cu obezitate? 

Dacă ai fost diagnosticat cu supraponderalitate și obezitate, este important să te tratatezi. Citește despre sfaturi care te ajută să atingi o greutate sănătoasă, beneficiul de a găsi și de a continua un program comportamental de slăbire și modurile în care medicul tău îți poate monitoriza starea, pentru a vedea dacă este stabilă, se înrăutățește sau se îmbunătățește și să îți evalueze riscul de complicații.

Schimbarea obiceiurilor de viață necesită timp și răbdare. Urmează  aceste sfaturi care te vor ajuta să menții schimbările în stilul de viață sănătos pe care medicul tău ți le-a recomandat pentru a avea o greutate sănătoasă.

  • Ține un jurnal zilnic ! Un jurnal zilnic de alimente și activități, fie că folosești o agendă sau ai o aplicație pe telefon sau un smartphone, te ajută, atât pe tine, dar și pe medicul tău, să monitorizați progresul.
  • Stabilește obiective concrete ! Un exemplu de obiectiv specific este să „mergi 30 de minute, 5 zile pe săptămână”. Fii realist în ceea ce privește timpul și abilitățile tale!
  • Stabilește-ți obiective realizabile care să nu se schimbe prea mult într-un termen prea scurt. Obiectivele realiste care te pot duce înainte cu pași mici, sunt cea mai bună modalitate de a ajunge la un punct îndepărtat. Când începi un nou stil de viață, încearcă să eviți să schimbi prea multe deodată. Schimbările lente duc la succes. Amintește-ți, metodele de slăbire rapidă nu oferă rezultate de durată.
  • Învață din greșeli! Toată lumea are scăpări, mai ales când învață ceva nou. Nu îți faceți griji dacă munca, vremea sau familia te determină să ai un derapaj ocazional. Reține că schimbarea stilului de viață este un proces pe termen lung. Identifică ce a declanșat abaterea și reia rapid planul de alimentație și activitate fizică.
  • Sărbătorește-ți succesul! Recompensează-te pe parcurs, pe măsură ce îți atingi obiectivele. În loc să iei masa în oraș pentru a  sărbători succesul, încearcă o seară la film, mergi la cumpărături pentru haine de antrenament, mergi la o biblioteca sau o librărie pentru cărți de nutriție sau mergi într-o excursie.
  • Identifică tentațiile! Stabilește ce medii sau activități sociale, cum ar fi vizionarea unui serial la televizor sau ieșirile cu prietenii, te pot împiedica să îți îndeplinești obiectivele. Odată ce le-ai identificat, creează strategii creative care să te ajute să rămâi pe drumul cel bun.
  • Planifică o activitate fizică regulată cu un prieten. Găsește o activitate distractivă care vă place amândurora, cum ar fi Zumba, jogging, ciclism sau înot. Este mai probabil să te ții de activitate dacă tu și un prieten v-ați angajat în ea.

Reține! 

Obezitatea îţi scurtează viaţa, scade calitatea acesteia şi este un factor major de risc pentru cele mai grave boli cronice cunoscute, în special la persoanele care au o cantitate mare de grăsime depusă la nivelul abdomenului.  De la scurtarea şanselor de viaţă și apariţia unor afecţiuni cronice precum diabetul, cancerul şi bolile cardiovasculare până la disfuncţia sexuală, probleme de respirație, stare de spirit depresivă și interacțiuni sociale disfuncţionale, obezitatea influenţează negativ aproape fiecare aspect al vieţii. 

Nu uita că obezitatea nu este neapărat o condiție permanentă! Soluţia este una singură şi la îndemâna tuturor: adoptarea unui stil de viaţă care favorizează pierderea kilogramelor în plus prin dietă echilbrată şi mişcare. Cu fiecare kilogram pierdut, viaţa unei persoane obeze se poate nu doar prelungi, ci şi îmbunătăţi. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Adult Obesity Causes & Consequences - https://www.cdc.gov/obesity/adult/causes.html

The Health Effects of Overweight and Obesity - https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html

Overweight and Obesity - https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/overweight-and-obesity


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0