Teama, efectul secundar al supravietuitorilor de cancer

Cancerul poate fi o boala ingrozitoare si stresanta, iar de cele mai multe ori, medicina nu ia in considerare cat de mult ii afecteaza pe pacienti.

In prezent, trei noi studii arata ca trei programe de terapie ii pot ajuta pe pacienti sa treaca peste groaza si stresul de a avea cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unul dintre studii s-a concentrat asupra unei serii scurte de sesiuni, dezvoltata de cercetatorii canadieni, pentru a-i ajuta pe pacientii cu cancer in faza avansata sa gestioneze problemele de natura practica si emotionala cu care se confrunta. Programul, denumit CALM, consta in trei pana la sase sesiuni de 45-60 de minute realizate de profesionisti in domeniul sanatatii.

Sesiunile CALM se concentreaza pe cele mai bune modalitati de gestionare a deciziilor medicale, a relatiilor personale si a temerilor legate de moarte, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Gary Rodin, seful sectiei de ingrijiri in cadrul Centrului Oncologic Princess Margaret din Toronto. „E vorba de dificultati cu care se preconizeaza ca se vor confrunta familiile si pacientii, e posibil sa existe mult stres in jurul lor, multa anxietate, teama si tristete” a spus Rodin. „Totusi nu exista o abordare sistematica care sa-i ajute pe pacienti in acest sens.”

Pentru a testa eficienta CALM, Rodin si colegii sai au desfasurat un studiu clinic care a inclus 305 pacienti cu cancer in faza avansata. Dupa trei luni, terapia CALM a condus la o reducere semnificativa a simptomelor de depresie in cazul a 52% dintre pacienti, fata de 33% in randul celor care au primit ingrijirile obisnuite, au raportat cercetatorii. „Nu numai ca a condus la o reducere a simptomelor de depresie, dar cei care au beneficiat de tratament, au fost mai putin predispusi sa dezvolte depresie” a precizat Rodin.

Profesionistii din domeniul sanatatii din peste 20 de tari au fost instruiti cu privire la procedurile CALM, a mai spus Rodin, iar initiatorii sai organizeaza o retea mondiala de instruire.

Al doilea studiu se refera la terapia dezvoltata de cercetatorii australieni, conceputa pentru a-i ajuta pe supravietuitorii de cancer sa gestioneze teama de remisie a cancerului. Terapia, intitulata Conquer Fear, presupune cinci sesiuni individuale timp de 10 saptamani. Supravietuitorii de cancer invata tehnici prin care sa-si controleze grijile, sa accepte nesiguranta inerenta a recurentei cancerului si sa-si redirectioneze atentia spre ceea ce isi doresc de la viata. Cercetatorii au desfasurat un studiu clinic la care au participat 222 de supravietuitori de cancer mamar, cancer de colon sau melanom, care au raportat temeri mari legate de recurenta cancerului. Supravietuitorii au urmat, fiind repartizati aleatoriu, fie terapia Conquer Fear, fie antrenamentul de relaxare de baza.

Pacientii care au urmat terapia Conquer Fear au experimentat o reducere semnificativa a temerilor privind recurenta cancerului, spre deosebire de cei care au urmat antrenamentele de relaxare, au mai raportat cercetatorii. Efectul a continuat timp de sase luni. Rezultatele urmau sa fie prezentate vineri, in cadrul conferintei anuale a American Society for Clinical Oncology (Societatii Americane de Oncologie Clinica), la Chicago. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

Terapia pentru supravietuitorii de cancer a devenit tot mai importanta, pe masura ce medicii au dezvoltat tratamente mai bune, a spus Presedintele ales al ASCO (Societatii Americane de Oncologie Clinica), dr. Bruce Johnson. „Intre jumatate si doua treimi din pacientii cu cancer se vindeca. Slava Domnului, vorbim despre o proportie semnificativa a populatiei” a spus Johnson, seful sectiei de cercetare clinica in cadrul Institutului Oncologic Daba-Farber din Boston. „Acest lucru demonstreaza ca este posibil sa existe o interventie eficienta in cazul celor ale caror vieti sunt afectate de temerile legate de remisia cancerului”.

In timp ce aceste doua raporturi implica terapii face-to-face, cel de-al treilea studiu a recurs la un program de gestionare a stresului online pentru a-i ajuta pe pacientii recent diagnosticati. Acest program de opt saptamani, dezvoltat de oncologi si psihologi, foloseste concepte care isi au originea in terapia cognitiv comportamentala, un tip de terapie pe termen scurt, orientata spre atingerea obiectivelor. Denumita STREAM, ii ajuta pe pacienti sa recunoasca si sa gestioneze sursele de stres. In cadrul unui studiu clinic, 129 de pacienti care erau tratati pentru cancer, fie au urmat terapia STREAM, fie s-au descurcat fara ajutor.

Dupa doua luni, pacientii care au urmat terapia STREAM au inregistrat imbunatatiri mai mari in ceea ce priveste calitatea vietii, spre deosebire de ceilalti, au precizat cercetatorii elvetieni. De asemenea, au inregistrat si o scadere a suferintelor emotionale, in timp ce in randul pacientilor care nu au urmat terapia STREAM, acestea au ramas aceleasi. Pacientii au putin timp la dispozitie pentru sprijin psihologic la inceputul tratamentului, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Viviane Hess. Aceasta este medic oncolog in cadrul Spitalului Universitar din Basel, Elvetia. „Cu ajutorul acestei interventii online, intentionam sa reducem diferenta” a spus aceasta intr-un comunicat de presa al ASCO.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0