Consumul de alcool si riscul de cancer

Desi unele studii tind sa incurajeze oarecum un consum, bineinteles, scazut, de vin rosu, bogat in resveratrol, pentru a diminua riscul de afectiuni cardiovasculare, se pare ca in ceea ce priveste riscul de a face cancer, recomandarile suna diferit: “Mai puțin alcool consumat, risc mai mic de cancer".

Pe de alta parte cercetatorii sustin ca studiile observationale e fectuate pe pacientii care au consumat alcool inainte de a dezvolta boala, privesc alcoolul în sine, nu tipul de bautura, care duce la deteriorare, indiferent dacă este în vin, bere sau băuturi spirtoase.

Legatura dintre alcool si cancer

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acum, nu este obligatoriu ca toți cei care consumă alcool sa dezvolte cancer. Dar, per ansamblu, oamenii de știință au descoperit că unele tipuri de cancer sunt mai frecvente la persoanele care beau mai mult alcool decât altele.

De asmenea, nu există nici o limită "sigura" pentru alcool, atunci când vine vorba de cancer, dar riscul este mai mic pentru persoanele care beau rar, ocazional si in cantitati foarte mici.

Cifrele arata ingrijorator in cadrul consumului in mod regulat chiar si in cantitati moderate. De exemplu, o jumătate de litru de bere de sau un pahar mare de vin pe zi pot crește riscul cancerului la nivelul gurii, gâtului, esofagului (din cauza refluxului), cancerul de san si cancer intestinal. Ambele exemple conțin aproximativ 3 unități de alcool.

Tipuri de cancer favorizate de alcool

Consumul de alcool etilic în mod regulat poate creste riscul de cel puțin 7 diferite tipuri de cancer. Este posibil ca diferitele tipuri de cancer sa fie conectate în diferite moduri.

  • cancer de gura
  • cancer faringian
  • cancerul esofagian
  • cancer laringian
  • Cancer mamar
  • Cancer intestinal
  • Cancer de ficat

Substantele chimice din bauturile alcoolice

Principala componenta raspunzatoare in geneza cancerului este acetaldehida, substanta chimică toxică in care este transformat in corpurile noastre, alcoolul (etanolul).

Aceasta poate cauza cancer prin deteriorarea ADN-ului si interferarea mecanismelor prin care celulele noastre se regenereaza. Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului a clasificat acetaldehida ca fiind o cauza de cancer, impreuna cu alcoolul in sine.

Acetaldehida determina si celulele hepatice sa creasca mai repede decat in mod normal. Aceste cellule cu ritm crescut de regenerare sunt mai susceptibile de a dezvolta schimbari in genele lor, care duc la cancer.

Etanolul este prelucrat în principal de către ficat, dar exista si o mulțime de alte tipuri de celule pot face acest lucru. Unele dintre bacteriile care traiesc in gura si tesuturile din intestin au, de asemenea, posibilitatea de a converti etanolul în acetaldehidă.

In plus, alcoolul poate crește nivelul unor hormoni, cum ar fi estrogenul. Hormonii acționează ca mesageri în organism, dând instrucțiuni celulelor noastre, precum divizarea celulara, asadar niveluri neobisnuit de ridicate de estrogen pot creste riscul de cancer mamar.

In plus, multi oameni asociaza fumatul cu consumul de alcool si si multiplica riscul de cancer, deoarece tutunul și alcoolul conlucrează pentru a distruge celulele corpului. De exemplu, alcoolul usureaza absorbtia toxinelor din tigara si tutun de la nivelul gurii și gâtului. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii care beau si fumeaza multiplica daunele acestor vicii și au riscuri deosebit de ridicate de cancer.

Excesul de alcool afecteaza celulele ficatului, cauzand ciroza, o conditie medicala care creste sansele de a dezvolta cancer la ficat.

Folatul reprezinta o vitamina importanta care ajuta celulele noastre sa produca ADN-ul nou in mod corect. Oamenii care beau alcool tind sa aiba niveluri mai scazute de acid folic in sange, iar unele studii au descoperit ca unele forme de cancer sunt mai frecvente la persoanele cu un nivel scazut de acid folic. Dar, în acest moment nu este clar dacă alcoolul cauzează cancerul în acest fel, sau dacă suplimnetarea de acid folic ar contracara pagubele generate de consumul de alcool si ar scadea riscul de cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu in ultimul rand, alcoolul poate provoca generarea de molecule foarte reactive, numite specii reactive de oxigen (ROS), care pot deteriora ADN-ul, ceea ce ar putea dezvoltarea cancerului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0