Sunteti nelinistit? Stresat? Nu sunteti singurul

Un nou sondaj realizat de The Harris Poll în numele Asociației Americane de Psihologie a constatat că nivelul de stres se menține constant în ultimii ani și, în ciuda acestuia, adulții din SUA păstrează o perspectivă pozitivă. Cei mai mulți (70%) au fost încrezători că totul va funcționa după încheierea pandemiei de coronavirus și mai mult de trei sferturi (77%) au spus, per total, că se descurcă bine în timpul pandemiei de coronavirus.


Cu toate acestea, în spatele acestui optimism declarat cu privire la viitor, luptele de zi cu zi îi copleșesc pe mulți. Efectele prelungite ale stresului și ale schimbărilor comportamentale nesănătoase sunt frecvente. Sarcinile zilnice și luarea deciziilor au devenit mai dificile în timpul pandemiei, în special pentru adulții mai tineri și părinții. Deoarece fiecare zi poate aduce un nou set de decizii cu privire la siguranță, securitate, creștere, călătorie, muncă și alte cerințe de viață, oamenii din Statele Unite par să fie din ce în ce mai afectați de incertitudine.

Pentru mulți, pandemia a impus necesitatea unei evaluări constante a riscurilor, cu rutinele schimbate și cu sarcini obisnuite reformate în urma pandemiei. Mulți oameni întreabă: „Care este transmisia comunității în zona mea astăzi și cum îmi va afecta acest lucru alegerile? Care este rata de vaccinare? Se impune purtarea de  mască aici? De ce nu toata lumea poarta masca? ” Când factorii care influențează deciziile unei persoane se schimbă constant, nicio decizie nu este de rutină. Și acest lucru se dovedește a fi epuizant.
Potrivit sondajului, aproape o treime dintre adulți (32%) au spus uneori că sunt atât de stresați de pandemia de coronavirus încât se chinuie să ia decizii de bază, cum ar fi ce să poarte sau ce să mănânce. Milenialii (48%) au avut o probabilitate deosebită să se lupte cu acest lucru în comparație cu alte grupuri (adulți din generația Z: 37%, generația X: 32%, boomers: 14%, adulții în vârstă: 3%).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oboseala de luare a deciziilor are un impact disproporționat asupra părinților, având în vedere schimbările la locul de muncă, la școală și rutinele de zi cu zi în timpul pandemiei. Mulți se luptă să gestioneze gospodăriile împărțite în funcție de statutul de vaccinare, cu un set de reguli pentru adulții vaccinați și copiii de peste 12 ani și un altul pentru copiii mai mici nevaccinați – ca să nu mai vorbim despre diferitele condiții de sănătate care pot exista.
Incertitudinea și schimbările continue par să agraveze problemele  pentru părinți, în special pentru cei cu copii mai mici. De exemplu, părinții cu copii sub 18 ani au avut mai multe șanse decât cei fără copii să spună că atât deciziile de zi cu zi, cât și deciziile majore de viață sunt mai stresante decât erau înainte de pandemie (zilnic: 47% vs. 30%; major : 44% față de 31%), 54% dintre cei cu copii mici de la zero la patru ani raportând că deciziile de zi cu zi au devenit mai stresante.
Mai mult decât atât, aproape jumătate dintre părinți au raportat că uneori sunt atât de stresați de pandemia de coronavirus încât se chinuie să ia decizii de bază (de exemplu, ce să poarte, ce să mănânce) (47% față de 24% dintre cei care nu sunt părinți). Între timp, majoritatea a luat cel puțin o decizie majoră de viață în timpul pandemiei de coronavirus (62% față de 35% dintre cei care nu sunt părinți), ilustrând un paradox de luare a deciziilor care pare să fi apărut: în ciuda incertitudinii și a dificultăților de decizie, viața se schimbă în continuare. apar.
Toate acestea se repercuteaza asupra părinților pe măsură ce pandemia persistă. Și în timp ce majoritatea părinților au spus că se descurcă bine în timpul pandemiei de coronavirus, au fost mai puțin probabil să spună acest lucru decât cei care nu sunt părinți (71% față de 80%). În plus, comparativ cu 2020, părinții au fost:

  • Mai probabil să spună că responsabilitățile familiale (75% față de 70% dintre părinți în 2020) și relațiile (68% față de 64%) sunt surse semnificative de stres în viața lor.
  • Mai probabil să simtă că ar fi putut folosi mai mult sprijin emoțional decât ei. primite în ultimul an (79% față de 71%).
  • Mai puțin probabil să simtă că fac suficient pentru a-și gestiona stresul (58% față de 67%).
  • Mai probabil să tragă un pui de somn (35% față de 30%) pentru a-și gestiona stres, dar mai puțin probabil să petreacă timp cu prietenii sau familia (35% față de 42%).
  • Mai puțin probabil să spună că sănătatea lor mintală este foarte bună sau excelentă (47% față de 52%).

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ca urmare a stresului, aproape trei sferturi dintre adulții din SUA (74%) au experimentat diferite efecte în ultima lună, cum ar fi

  • dureri de cap (34%),
  • senzație de copleșire (34%),
  • oboseală (32%)
  •  modificări ale obiceiuri de somn (32%).

Din nou, adulții mai tineri și părinții au fost mai predispuși să raporteze acest lucru, 86% dintre mileniali raportând impactul stresului, urmați îndeaproape de adulții din generația Z (84%) și generația X (77%); doar 59% dintre boomers și 57% dintre adulții în vârstă au spus același lucru. Părinții au avut, de asemenea, mai mult risc  decât non-părinții să raporteze că au experimentat efectele stresului în ultima lună (83% față de 69%).
În plus, majoritatea adulților (59%) au declarat că au experimentat schimbări de comportament ca urmare a stresului în ultima lună. Cel mai frecvent, schimbările au fost

  • evitarea situațiilor sociale (24%),
  • modificarea obiceiurilor alimentare (23%),
  • amânarea sau neglijarea responsabilităților (22%)
  •  modificarea nivelului de activitate fizică (22%).

În legătură cu schimbările în obiceiurile alimentare și activitatea fizică, mai mult de o treime au spus că mănâncă pentru a-și gestiona stresul, care rămâne crescut după ce a crescut în primul an de pandemie (25% în 2019, 37% în 2020 și 35% în 2021).

 

Sursa foto: Shutterstock

The August/COVID Resilience Survey was conducted online within the United States by The Harris Poll on behalf of the American Psychological Association between August 11 and August 23, 2021, among 3,035 adults age 18+ who reside in the United States.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0