Sunteti nelinistit? Stresat? Nu sunteti singurul

Potrivit unui nou studiu, un numar mai mare ca niciodata de oameni sunt stresati, depresivi si nelinistiti, iar multi nu reusesc sa beneficieze de ajutorul de care au nevoie.

O evaluare a datelor federale privind starea de sanatate a concluzionat ca aproximativ 8,3 milioane de oameni, in jur de 3,4% din populatia Statelor Unite, sufera de tulburari psihice grave. Oamenii de stiinta sustin ca potrivit estimarilor anterioare, numarul de oameni care sufereau de afectiuni psihologice grave se ridica la mai putin de 3%. „Bolile psihice sunt in crestere. Numarul de sinucideri este in crestere. Iar accesul la asistenta medicala al persoanelor cu tulburari psihice devine tot mai dificil” a spus liderul echipei de cercetare, Judith Weissman. Aceasta este directorul departamentului de medicina al Centrului Medical Langone din New York.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este posibil ca aceasta crestere sa fie consecinta pe termen lung a Marii Depresiuni care a inceput in 2007, o perioada foarte stresanta care i-a afectat emotional pe termen lung pe majoritatea oamenilor, a sugerat Weissman. Majoritatea persoanelor afectate din punct de vedere psihologic de Marea Depresiune nu au reusit sa primeasca ajutorul de care aveau nevoie, fie pentru ca nu aveau mijloacele financiare necesare, fie pentru ca afectiunea de care sufereau ii impiedica sa caute tratament, a spus aceasta.

Prin urmare, sute de mii de oameni sufera de tulburari psihice grave, termen care cuprinde atat starile de nervozitate si deznadejde generale, cat si afectiunile diagnosticabile, precum depresia si anxietatea, a explicat Weissman. „Se pare ca recesiunea le-a adus pe persoanele cu tulburari psihice intr-un stadiu din care nu si-au mai revenit” a spus aceasta. „Este o constatare ingrijoratoare avand in vedere impactul bolilor psihice asupra capacitatii de functionare si duratei de viata ale unei persoane”.

Studiul a inclus datele referitoare la starea de sanatate nationala dintr-un sondaj desfasurat de U. S. Centers for Disease Control and Prevention. La nivel national, peste 35.000 de familii participa anual la acest sondaj. Cercetatorii au aratat ca intre 2006 si 2014, accesul la serviciile de asistenta medicala s-a degradat in randul persoanelor care sufera de tulburari psihice grave, fata de persoanele fara suferinte emotionale.

Dupa ce au comparat simptomele tulburarilor psihice raportate de indivizi pe parcursul unei perioade de 9 ani, echipa de cercetare a estimat ca in 2014 aproximativ 1 din 10 oameni nu beneficia de asigurare de sanatate, care i-ar fi permis sa aiba acces la un psihiatru sau consilier psihologic. Potrivit studiului, in 2014, persoanele cu tulburari psihice grave erau de aproape trei ori mai predispuse sa beneficieze cu intarziere de asistenta medicala profesionista din cauza faptului ca asigurarile medicale nu acopera suficient de mult tratamentul pentru tulburarile psihice fata de persoanele care nu sufera de astfel de tulburari.

Aproximativ 10% din persoanele cu tulburari psihice grave nu-si permiteau sa plateasca serviciile de asistenta medicala in 2014, in crestere de la sub 9% in 2006.

Turbulentele economice provocate de Marea Depresiune au lovit din plin visul american, zguduindu-l din temelii, a mai adaugat Weissman. „Este din ce in ce mai greu, in special pentru barbati, sa-si castige traiul si sa mentina un anumit nivel de trai”, a precizat Weissman. „Pierderea locului de munca inseamna o pierdere pentru comunitate si pierderea rolului de persoana care aduce banii in casa”

Dr. Harsh Trivedi este presedinte si director executiv al Sheppard Pratt Health System, furnizor de servicii de sanatate mintala din Maryland. Acesta sustine ca internetul si retelele de socializare nu fac decat sa amplifice anxietatea si nervozitatea persoanelor. „In trecut, ieseam in oras cu prietenii si discutam, iar cand ajungeam acasa, ne culcam” a mai spus Trivedi. „In prezent, problema este ca nu putem niciodata sa ne relaxam cu adevarat. Nu prea avem perioade in care sa incetam lucrul, pentru a ne reincarca bateriile si a ne reveni”. Weissman a subliniat ca persoanele cu probleme psihologice fac deja eforturi pentru a face fata situatiei din sistemul de sanatate, in plus, exista un deficit de personal medical in domeniul sanatatii psihice la nivel national.

Trivedi a mai adaugat ca dezbaterile actuale privind Affordable Care Act nu le ajuta cu nimic pe persoanele care se confrunta cu astfel de probleme.„Daca va aflati intr-o astfel de dificultate, cat de usor va este, din punct de vedere pshihologic, sa apelati la asistenta medicala?" a spus Trivedi. „Daca piata in general este in schimbare si sunteti tot mai stresat din punct de vedere psihologic, cum veti reusi sa tineti pasul in ceea ce priveste accesul la asistenta medicala?”

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Weissman sustine ca societatile de asigurare trebuie sa acopere o suma mai mare pentru serviciile de sanatate psihica, care ar trebui sa fie complet integrate in asistenta medicala primara. „Trebuie sa largim accesul la asistenta medicala pentru persoanele cu tulburari psihice” a precizat aceasta. De asemenea, trebuie sa-i includem pe psihiatrii si furnizorii de servicii de sanatate psihica in schema de asistenta medicala primara. Daca exista o legatura cu asistenta medicala primara, pacientii cu tulburari psihice pot fi ajutati chiar daca s-au prezentat la medic din alt motiv.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0