Strabismul sau “vederea crucis”: cauze, simptome si tratament

Strabismul sau “vederea crucis” apare in momentul in care unul dintre ochi deviaza de la axele paralele si ochiul “fuge” in interior (inspre nas) sau in exterior (inspre ureche).

Cand apare strabismul? Cand trebuie sa ajungem la medic?

Putem constata aparitia privirii incrucisate atat la varste foarte mici (nou nascuti) cat si la copiii mai mari (4-5 ani sau peste). Un caz particular o rezprezinta pacientii care dobandesc acest strabism in urma unei cazaturi sau lovituri si pentru care medicii neurologi si oftalmologi trebuie sa lucreze impreuna pentru gasirea si tratarea cauzelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La nastere si in primele 6 luni de viata este normal ca ochii sa devieze in afara sau inauntru deoarece motilitatea oculara nu este foarte bine dezvoltata. Totusi, exista un caz particular de strabism – cel congenital – in care unul dintre ochi deviaza foarte tare inspre nas, inca de la nastere. Acest tip de strabism trebuie evaluat imediat si, eventual, intervenit chirurgical pentru repozitionarea ochilor pe axa corecta. In lipsa acestui tratament de urgenta, ochiul se poate lenevi, iar tratamentul ulterior sa nu dea rezultate.

Strabismul mentinut dupa varsta de 6-7 luni trebuie investigat la medicul oftalmolog pediatru cat mai curand. Exista o parere gresita conform careia copilul trebuie lasat sa creasca pana la 3-4 ani pentru a colabora bine la aparate. Putem face controlul oftalmologic inca de la nastere, nu trebuie sa asteptam ca cel mic sa devina verbal. In plus, cu cat incepem mai repede tratamentul, cu atat ne asteptam ca recuperarea sa fie mai usoara si mai rapida.

Strabismul convergent   

Reprezinta strabismul in care ochii “fug” catre nas si apare mai la varstele foarte mici – 1-3 ani. Pentru ca semnele sunt evidente, parintii reusesc sa ajunga la medicul oftalmolog cat mai din timp, astfel ca rezultatele terapiei nu intarzie sa apara. Din totalul pacientilor cu strabism convergent, 85-90% se rezolva doar prin simpla purtare a ochelarilor. Abia restul, de 10-15%, sunt cazuri de operat, insa aici urmarirea initiala se face tot prin ochelari si abia catre varsta de 4 ani se intervine chirurgical.

De cele mai multe ori, parintii insista ca ochiul care deviaza sa fie operat, insa, chiar daca se va face acest lucru, ochiul va fugi in continuare. Practic, acest tip de strabism (acomodativ) apare din cauza unei suprasolicitari a acomodatiei (un mecanism natural din interiorul ochilor). Purtarea ochelarilor anuleaza acest efort si face ca ochii sa se indrepte. Atunci cand se indeparteaza ochelarii, este normal ca ochii sa devieze (poate chiar mai tare decat inainte).

 

 

Strabismul divergent

Reprezinta strabismul in care ochii deviaza inspre ureche, aparand frecvent la varste mai mari 2-5 ani. De cele mai multe ori, parintii observa devierea ochiului seara, cand copilul este obosit, sau pe timpul zilei, cand cel mic “cade pe ganduri” sau priveste la televizor.

Optiunile terapeutice sunt destul de limitate in acest caz – intr-o prima faza, strabismul se urmareste prin controale periodice (foarte putine cazuri necesita ochelari), ulterior se prescrie ochelari cu prisme (in cazuri limitate), iar unele cazuri medicii pot recomanda exercitii de convergenta. Totusi, cele mai multe cazuri de strabism divergent merg catre interventie chirurgicala la un moment dat.

Pseudostrabismul convergent

Reprezinta un fals aspect de strabism, aparut la copiii foarte mici (sugari) din cauza piramidei nazale inca nedezvoltate. In general, copiii au baza nasului foarte lata si pleoapele oblice inspre nas, astfel ca se creaza un fals aspect de “fuga” a ochiului in momentul in care copilul priveste intr-o parte. De cele mai multe ori, parintii vin cu cel mic la control pentru ca li se pare ca ii fug ochii, mai ales in fotografii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oricare ar fi tipul de strabism, trebuie sa stii ca este bine sa ceri un sfat medical personalizat imediat. Pentru ca musculatura oculara se dezvolta pana la 6 luni, orice strabism mentinut dupa aceasta varsta trebuie investigat cat mai curand. Chiar daca vi se pare ca un copil este prea mic pentru a purta ochelari, exista rame potrivite si pentru copiii foarte mici.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0