Somnambulismul și boala Parkinson: care este legătura dintre ele?

Bărbații care suferă de somnambulism pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson, sugerează un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania.

Ce este somnambulismul și de ce apare?

Somnambulismul este acea afecțiune în care o persoană merge sau desfășoară alte activități în timp ce doarme, fără ca a doua zi să-și amintească. Somnambulismul poate începe la orice vârstă, dar este mai frecvent la copii, cam 1 din 5 copii va avea măcar un episod de somnambulism. Majoritatea scapă de această problemă până ajung la  pubertate, dar uneori poate persista până la maturitate.

DOC EXPERT INSIGHTS

Cauza somnambulismului nu se cunoaște exact, însă se pare că trece de la o generație la alta într-o familie. Situațiile care pot declanșa somnambulismul sunt somnul insuficient, stresul și anxietatea, febra (mai ales la copii), consumul prea mare de alcool, anumite medicamente (cum ar fi unele sedative) sau trezirea bruscă din somnul profund.

Unele episoade de somnambulism fac ca persoana să se ridice din pat în poziție șezând și să privească în jur, ușor confuză, în timp ce alteori oamenii pot să se ridice complet din pat și să se plimbe, să deschidă dulapuri, să se îmbrace sau să mănânce. În cazuri extreme, persoana poate ieși din casă și poate desfășura activități complexe, cum ar fi șofatul.

Ochii sunt de obicei deschiși în timpul unui episod de somnambulism, deși persoana respectivă va privi drept prin oameni și nu îi va recunoaște. Dacă se încearcă o discuție cu persoana somnambulă, aceasta poate răspunde parțial sau poate spune lucruri care nu au sens. Majoritatea episoadelor de somnambulism durează mai puțin de 10 minute, dar pot fi mai lungi. La sfârșitul fiecărui episod, persoana se poate trezi sau se poate întoarce la culcare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum este, însă, conectată această tulburare de somn cu boala Parkinson? O echipă de cercetare de la Universitatea Pennsylvania a găsit o conexiune.

Bărbații somnambuli au un risc mai mare de a dezvolta boala Parkinson

Într-un studiu¹ care a analizat 26.000 de bărbați, cu vârsta medie de 76 de ani, cercetatorii au descoperit că aceia care sufereau de somnambulism sau de tulburare de somn REM aveau un risc de cel puțin patru ori mai mare de a dezvolta boala Parkinson, comparativ cu cei care nu aveau aceste probleme. Dintre acești bărbați, mai puțin de 1% erau somnambuli, aproape 11% aveau tulburare de somn REM și 1% aveau boala Parkinson.

După ajustarea în funcție de vârstă, fumat, aport de cofeină, boli cronice și alte tulburări de somn, cercetătorii au concluzionat că somnambulismul este legat de un risc de patru ori mai mare de a dezvolta boala Parkinson, tulburarea de somn REM a fost asociată cu o creștere de șase ori a riscului, iar a avea ambele tulburări a fost legat de un risc de opt ori mai mare. Cercetătorii nu știu dacă femeile prezintă un risc similar, dar acesta ar putea fi subiectul unui alt studiu.

Potrivit cercetătorilor, prezența parasomniei, cum ar fi somnambulismul și tulburarea de somn REM, poate fi un marker al neurodegenerării. Acest studiu nu poate dovedi că respectivele probleme de somn cauzează boala Parkinson, doar că ar putea exista o legătură în cazul anumitor oameni.

Este important de precizat că, atunci când se analizează totalitatea datelor, există o mulțime de oameni care, deși suferă de somnambulism sau de tulburare de somn REM, nu sunt, totuși, bolnavi de Parkinson. Așadar, deși există în mod evident un risc crescut, nu este sigur că o persoană cu aceste tulburări va dezvolta Parkinson.

Oamenii de știință spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a întelege mai bine această corelație, mai ales pentru a afla dacă somnambulismul are loc la bărbați înainte de debutul bolii Parkinson și pentru a afla numărul de persoane cu somnambulism care în cele din urmă dezvolta Parkinson și alte boli neurodegenerative. Nu se știe nici dacă pacienții cu boala Parkinson sunt mai predispuși să aibă aceste tulburări de somn.

Autorii studiului cred că incapacitatea creierului de a se deconecta de la activitatea fizică, așa cum se întâmplă de obicei în timpul somnului, duce la aceste tulburări de somn și poate ajuta la explicarea legăturilor cu boala Parkinson. Această situație ar putea face parte din ceea ce se știe despre boala Parkinson în general, ceea ce înseamnă că o mulțime de oameni cu Parkinson au probleme cu somnul. 

Într-o anumită măsură, acest lucru se poate întâmpla la un nivel mic pentru mulți oameni cu Parkinson - pur și simplu nu dorm bine - și apoi pentru un subset se observă schimbări profunde care se produc și care pot duce la aceste probleme de somn, concluzionează cercetătorii.

Care sunt factorii de risc pentru boala Parkinson?

Cauzele bolii Parkinson sunt probabil un amestec de genetică și factori de mediu sau alți factori necunoscuți. Aproximativ 10-20% dintre cazuri sunt legate de o cauză genetică. Tipurile sunt fie autozomale dominante (în care se primește o copie a unei gene mutante de la un părinte), fie autozomale recesive (în care se primește o copie a unei gene mutante de la fiecare părinte).

Majoritatea cazurilor Parkinson au, deci, cauze idiopatice, adică necunoscute. Specialiștii consideră că este vorba de o combinație între expunerea la mediul înconjurător (toxine, pesticide) și alcătuirea genetică a unei persoane.

  • Cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea bolii Parkinson este înaintarea în vârstă (vârsta medie de debut este de 60 de ani)
  • Un alt factor de risc este genul: bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala Parkinson decât femeile.
  • Persoanele cu un părinte sau un frate afectat de Parkinson au un risc de aproximativ două ori mai mari de a dezvolta boala.
  • Și factorii de mediu pot ajuta la declanșarea bolii Parkinson (expunerea la substanțe chimice agricole, cum ar fi pesticide și erbicide, lucrul cu metale grele, detergenți și solvenți etc.)
  • Loviturile repetate la cap, cum este în cazul boxerilor, cresc riscul de a dezvolta Parkinson, însă nu toți cei care suferă de traumatisme craniene vor dezvolta boala; specialiștii nu pot spune cu siguranță că o anumită gravitate sau frecvență a traumatismelor craniane cresc în mod clar riscul de Parkinson.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Sleepwalking
https://www.nhs.uk/conditions/sleepwalking/
JAMA Network - Association of Sleepwalking and REM Sleep Behavior Disorder With Parkinson Disease in Men
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2778518
1. Studiul „Association of Sleepwalking and REM Sleep Behavior Disorder With Parkinson Disease in Men”, apărut JAMA Netw Open. 2021;4(4):e215713. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.5713, autori: Xinyuan Zhang et al.
Parkinson's Disease Risk Factors and Causes
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/parkinsons-disease/parkinsons-disease-risk-factors-and-causes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0