Sindromul de ochi uscat predispune și la alte afecțiuni [studiu]

Un studiu realizat de Universitatea Southampton sugerează că persoanele care suferă de sindromul de ochi uscat nu doar că au o calitate a vieții mai scăzută, dar sunt mai predispuse și la a dezvolta alte afecțiuni.

Sindromul de ochi uscat este o problemă frecvent întâlnită în cabinetele medicilor, care poate afecta persoanele de orice vârstă, dar este cel mai răspândit la femei și la persoanele de peste 65 de ani.

Simptomele includ iritarea și roșeața ochilor, vederea încețoșată și o senzație de corp străin în ochi. S-a raportat că până la o treime dintre adulții cu vârste de peste 65 de ani au această afecțiune, deși numărul real este probabil să fie mai mare, deoarece nu există un test de diagnostic clar stabilit, iar persoanele cu simptome ușoare probabil că nici nu cer sfatul medicului legat de această problemă de sănătate.

Sindromul de ochi uscat scade calitatea vieții

Un studiu¹ din 2021 arată, însă, că pacienții care au sindromul de ochi uscat au și o calitate a vieții mai scăzută în comparație alte persoane. Constatările au arătat că pacienții cu această afecțiune au raportat efecte negative asupra funcției vizuale, capacitatea de a desfășura activități zilnice și productivitatea muncii.

Acest studiu, condus de o echipă de cercetare de la Universitatea din Southampton, și-a propus să exploreze modul în care boala ochilor uscați afectează viața adulților din Marea Britanie printr-un sondaj online care a inclus 1000 de pacienți cu această afecțiune și încă 1000 fără. Participanții au completat un chestionar de la Institutul Național al Ochilor cu privire la funcția lor vizuală și un chestionar EuroQol privind calitatea vieții asociată cu starea de sănătate. Cei care au declarat că au sindromul de ochi uscat au răspuns, de asemenea, la întrebări suplimentare pentru a li se evalua severitatea simptomelor.

Rezultatele, publicate în revista științifică BMJ Open, au arătat că o proporție mai mare de participanți cu sindromul de ochi uscat au avut probleme cu mobilitatea și au întâmpinat mai multe dificultăți în activitățile lor de zi cu zi decât pacienții fără această afecțiune. Sondajele au arătat, de asemenea, că persoanele respective sunt mai susceptibile de a suferi de anxietate și depresie.

Participanții cu cele mai severe simptome erau mai susceptibile să resimtă un impact negativ asupra funcționării lor emoționale și sociale, precum și asupra productivității muncii, inclusiv absenteism mai mare de la serviciu ca urmare a simptomelor bolii.

Autorii studiului consideră că această lucrare a furnizat câteva informații foarte utile cu privire la povara pe care o aduce sindromul de ochi uscat. Pe lângă confirmarea impactului asupra vieții profesionale și sociale, s-a arătat, de asemenea, că amploarea efectelor este în concordanță cu severitatea simptomelor. 

În plus, cercetătorii au constatat că participanții cu simptome ale sindromului de ochi uscat au fost mult mai predispuși să sufere de alte comorbidități - artrită, pierderea auzului sau intestin iritabil - în comparație cu cohorta fără simptome. Deși prin acest studiu nu se pot extrage asocieri cauzale, prezența sindromului de ochi uscat pare să aibă un impact asupra calității vieții  în ceea ce privește starea de sănătate generală.

Deși ambele grupuri au raportat niveluri similare de utilizare a ecranelor digitale, grupul cu simptome ale sindromului de ochi uscat a raportat o expunere mai mare la factori de mediu precum aerul condiționat, încălzirea forțată sau poluarea aerului. Echipa de cercetare consideră că acești factori ar putea fie să contribuie la apariția bolii, fie pur și simplu să fie luați în seamă mai mult de către bolnavi decât de oamenii sănătoși.

Oamenii tind să producă mai puține lacrimi pe măsură ce îmbătrânesc, din cauza modificărilor hormonale. Atât bărbații, cât și femeile pot constata că se confruntă cu uscăciunea oculară. Cu toate acestea, problema este mai frecventă la femei - în special la cele care au trecut prin menopauză.

Care sunt factorii de risc pentru sindromul de ochi uscat?

  • Anumite boli, cum ar fi poliartrita reumatoidă, sindromul Sjögren, boala tiroidiană și lupusul
  • Blefarita (când pleoapele sunt umflate sau roșii)
  • Entropionul (când pleoapele se întorc); ectropionul (pleoapele se întorc spre exterior)
  • Expunerea la fum, vânt, traiul într-un climat foarte uscat
  • Privitul excesiv în ecranul unui computer, cititul și alte activități care reduc clipitul
  • Folosirea lentilelor de contact mult timp
  • Unele operații oculare
  • Utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele pentru hipertensiune arterială, beta-blocantele pentru probleme cardiace sau hipertensiune arterială, antihistaminicele pentru alergii, somniferele, antidepresivele, medicamentele pentru arsuri la stomac.

Cum se tratează sindromul de ochi uscat?

Tratamentul pentru sindromul de ochi uscat este recomandat de medicul oftalmolog; acesta poate prescrie lacrimi artificiale și evitarea factorilor care agravează simptomatologia. Lacrimile artificiale sunt picături pentru ochi asemănătoare lacrimilor reale, care se pot cumpăra și fără prescripție medicală și pot fi folosite de câte ori este nevoie.

Dacă lacrimile artificiale se utilizează de peste șase ori pe zi sau pacientul este alergic la conservanți, ar trebui să caute de cumpărat un produs fără conservanți, deoarece aceștia irită ochii. Medicul poate recomanda și alte picături oftalmice sau unguente, comprese calde pe ochi, masarea pleoapelor sau anumite produse de curățare a pleoapelor.

Cum se poate preveni uscarea ochilor?

  • Evitarea staționării într-o cameră foarte caldă, cu aer uscat. Pentru a crea umiditatea necesară se poate folosi un umidificator sau pur și simplu se pune un vas cu apă pe calorifer;
  • Evitarea, pe cât posibil, a uscătorului de păr;
  • Protejarea ochilor la ieșirea din casă cu ochelari de soare cu filtru UV, mai ales dacă este o zi foarte însorită sau dacă suflă vântul foarte tare și ridică praful;
  • Aplicarea unor lacrimi artificiale înainte de culcare, mai ales dacă persoana lucrează mult cu ochii în ecrane de-a lungul zilei;
  • Introducerea în dietă a acizilor grași Omega 3. Aceștia se găsesc în mod natural în peștii grași (sardine, hering, ton, somon etc.), în semințe de in și de chia, în nuci românești, în uleiul de in, de soia și de rapiță. Sau, se poate cere sfatul medicului legat de un supliment alimentar cu Omega 3 - e important să fie un supliment certificat, de calitate, cu ulei de pește de mare adâncime sau cu ulei de alge.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
BMJ Journals - Patient-reported burden of dry eye disease in the UK: a cross-sectional web-based survey 
https://bmjopen.bmj.com/content/11/3/e039209 
1. Studiul „Patient-reported burden of dry eye disease in the UK: a cross-sectional web-based survey”, apărut în BMJ Open (2021). DOI: 10.1136/bmjopen-2020-039209, autori: Parwez Hossain et al.
American Academy of Ophtalmology - What Is Dry Eye? 
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-dry-eye


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0