Semne, simptome si cauze de aparitie ale sindromului dureros regional complex

Sindromul complex de durere regionala este o afectiune ce apare la nivelul unei extremitati a membrului superior sau inferior, intalnita mai frecvent la persoanele cu varsta mai mare de 60 ani. Femeile sunt afectate de 3 ori mai frecvent decat barbatii. Membrul superior este afectat mai frecvent decat membrul inferior.

Care sunt cauzele cele mai frecvente pentru aparitia sindromului dureros regional complex?

- Interventiile chirurgicale la nivelul membrului superior, in special la nivelul umarului si antebratului distal

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Interventiile chirurgicale la nivelul membrului inferior ca urmare a fracturilor tibiale, interventii ce au necesitat si implantarea de suruburi, cuie intramedulare sau fixarea externa

- Interventiile chirurgicale ortopedice la nivelul gleznei sau piciorului

- Imobilizarea unei extremitati dupa o fractura, de exemplu, poate declansa boala

- Pacientii care au avut un accident vascular cerebral au risc de a dezvolta distrofie simpatica reflexa

Care sunt semnele, simptomele si fazele bolii?

Boala are 3 faze:

- Faza acuta, in care pacientul are durere la nivelul unei extremitati (mana sau picior sau intreg membrul superior sau membrul inferior). Durerea este constanta, este descrisa de pacient ca o durere arzatoare sau ca o presiune, se insoteste de tumefierea unei extremitati, roseata, hiperhidroza (transpiratia in exces la nivelul acesteia). Edemul extremitatii este unul important. Aceasta perioada dureaza aproximativ 3 luni. Daca nu se intervine la timp, pacientul trece intr-o a doua faza, cea sub-acuta.

- Faza sub-acuta, in care pacientul are in continuare durere si edem la nivelul unei extremitati, pielea este cianotica (vanata) sau palida si spre deosebire de faza anterioara, acum pielea este uscata. Pielea si tesuturile subcutanate incep un proces de atrofiere, de fibrozare. Acestea, impreuna cu articulatia afectata, incep sa-si piarda functionalitatea, se poate produce deformarea in flexie a degetelor. In plus osul trece printr-un proces de demineralizare accentuata. Aceasta faza dureaza aproximativ 9 luni.

- Faza cronica a bolii incepe la aproximativ 1 an de la debutul bolii si poate dura si ani de zile. Durerea este mai mica in intensitate decat in fazele precedente, pielea este uscata, palida, rece. Extremitatea afectata are functionalitate redusa, flexia si extensia sunt diminuate, osteporoza la nivelul osului din segmentul afectat este semnificativa. Daca aceasta afectiune apare la nivelul membrului superior, o parte din pacienti au ceea se cheama „umar inghetat” sau „mana in gheara”.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Cum este diagnosticat un pacient cu sindrom dureros regional complex?

Pentru diagnostic pacientul trebuie sa indeplineasca o parte din criteriile de mai jos. In acelasi timp, trebuie exclusa orice alta cauza ar putea sa explice semnele si simptomele pacientului:

  • Hiperestezia (sensibilitate cutanata crescuta) sau allodinia (o durere exagerat de mare in comparatie cu stimulul ce a produs-o).
  • Diferenta de temperatura intre extremitatea dreapta si stanga a corpului, modificari de culoare ale pielii cu asimetrie intre cele 2 extremitati
  • Edem si transpiratie a unei extremitati, asimetrice fata de extremitatea opusa
  • Slabiciune musculara, tremor al extremitatii, scaderea capacitatii de miscare a membrului afectat, modificari trofice ale pielii, unghiilor si pilozitatii

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0