Sare Epsom: beneficii si intrebuintari

Sarea Epsom este un remediu popular, utilizat pentru gestionarea mai multor afecțiuni, dureri musculare sau artrozice, dar se crede că ar avea și efecte detoxifiante, în special în cazul îmbăierii. Derivată din descompunerea rocilor minerale, sarea Epsom este neutră ca valoare a pH-ului. Oamenii o folosesc pentru a ușura problemele de sănătate, cum ar fi durerile musculare și stresul, în special.

Medicina integrativă este o ramură a asistenței medicale care are o abordare holistică a pacientului concentrându-se pe tratarea atât a minții, cât și a corpului și pe explorarea modului în care acestea sunt conectate. Unele dintre tratamentele și practicile utilizate de abordarea holistică a medicinei integrative includ acupunctura și hipnoterapia, iar un alt instrument pe care specialiștii în medicina integrativă îl recomandă adesea pentru beneficiile sale pentru sănătatea fizică și mintală este sarea Epsom. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Nu există multe dovezi științifice despre efectele benefice ale sării Epsom

Deși nu există studii clinice care să fi confirmat beneficiile sării Epsom, mulți furnizori de servicii medicale o promovează pentru tratatea unor probleme de sănătate diverse, mai ales că se folosește ușor și are un preț rezonabil.

Sarea Epsom este de fapt sulfat de magneziu, un compus chimic format din magneziu, sulf și oxigen. Denumirea de sare Epsom provine de la orașul Epsom din Surrey, Anglia, unde a fost descoperită inițial in forma sa naturală, cu aproximativ 400 de ani în urmă. Nu toate sărurile Epsom din comerț sunt naturale, ci pot fi sintetizate chimic cu ușurință.

Sarea Epsom are un aspect asemănător cu sarea de masă și este adesea dizolvată în apa de baie, motiv pentru care este cunoscută și ca „sare de baie”. Deși arată asemănător cu sarea de masă, gustul ei este net diferit - sarea Epsom este destul de amară și neplăcută la gust.

De sute de ani, sarea Epsom a fost folosită pentru a trata afecțiuni, cum ar fi constipația, insomnia și fibromialgia. Din păcate, efectele sale asupra acestor afecțiuni nu sunt bine cercetate si nu sunt recomandate la ora actuală, fiind necesară precauția în cazul consumului intern, deoarece poate provoca diaree și deshidratare intensă, bătăi neregulate ale inimii și slăbiciune musculară.

Mod de acțiune sare Epsom

Cele mai multe dintre beneficiile raportate ale sării Epsom sunt atribuite magneziului din compoziția sa. Când sarea Epsom este dizolvată în apă, eliberează ioni de magneziu și sulf, iar aceste particule pot acționa superficial la nivelul pielii.

Deși nu există dovezi concludente că magneziul sau sulfații sunt absorbiți în organism prin piele, cea mai comună utilizare a sării Epsom este ca sare de baie, unde este, pur și simplu, dizolvată în apă. Cu toate acestea, poate fi aplicată și pe piele ca produs cosmetic, iar unii medici o pot recoamanda pe cale orală ca supliment de magneziu sau laxativ, deși nu reprezintă o variantă de elecție în acest scop.

Ce potențiale beneficii are sarea Epsom?

Mulți oameni susțin că sarea Epsom este terapeutică și o folosesc ca tratament alternativ pentru mai multe afecțiuni, desi magneziul nu este absorbit prin piele, cel puțin nu în cantități relevante din punct de vedere științific.

Cu toate acestea, cercetătorii continuă să exploreze posibilitatea absorbției magneziului prin piele, ca posibilă alternativă de adminstrare a magneziului, fiind cunoscut efectul puternic laxativ al acestuia pe cale orală, inclusiv așa cum se făcea tradițional cu sarea Epson. 

Cercetătorii au pornit de la importanța magneziului și efectele pozitive ale suplimentării cu magneziu în unele afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul zaharat și analizează dacă absorbția transdermică a magneziului în comparație cu aplicarea orală nu cumva este mai eficientă și generează mai puține efecte secundare, deoarece ocolește tractul gastrointestinal.

Ar putea ajuta somnul și reduce stresul

O baie caldă în care s-a dizolvat o anumită cantitate de sare Epson poate ajuta la relaxarea musculară, la îmbunătățirea stării de spirit și poate induce senzația de somn, susțin unele dovezi anecdotice. 

Poate trata constipația

Magneziul este adesea folosit pentru a trata constipația. De-a lungul timpului, când nu existau prea multe alternative la laxative, magneziul era administrat pe cale orală pentru ameliorarea constipației, în cantități mici, cu apă, conform instrucțiunilor medicului.

În caz de constipație, se pot administra cam 10 g de sare Epsom dizolvate într-un pahar cu apă, iar efectul laxativ poate apărea până la 6 ore de la administrare. Nu este, însă, cel mai indicat remediu, întrucât poate produce efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonarea, diareea și deshidratarea. Ar trebui să folosești sarea Epsom doar ocazional și nu ca tratament a la longue, ci să utilizezi mai degrabă alte variante precum citratul de magneziu sau hidroxidul de magneziu.

Ar putea stimula performanța fizică și recuperarea

Este posibil ca băile cu sare Epsom să reducă durerile musculare, să trateze crampele, ambii factori importanți pentru performanța exercițiului fizic și pentru recuperare. Este bine cunoscut faptul că nivelurile adecvate de magneziu sunt utile atunci cand efectuezi regulat exerciții fizice intense, deoarece magneziul contribuie la formarea acidului lactic.

Ar putea reduce durerea și umflăturile

O altă teorie susține că sarea Epsom ajută la reducerea durerii și a inflamației, iar administrarea de băi cu sare Epsom ar ameliora simptomele fibromialgiei și artrozei, mai ales în cazul gonartrozelor sau inflamarea articulațiilor picioarelor, fiind un remediu natural complementar la administrarea analgezicelor orale.

Unii cercetători cred, de asemenea, că magneziul în combinație cu sulful ar putea  reduce nivelul de inflamație sistemică a organismului, susținând o circulație mai bună la nivel periferic și central, și implicit reducerea riscului de boli cardiovasculare, îmbunătățirea digestiei sau mișcărilor peristaltice intestinale.

Deși secolele de mărturii ale utilizatorilor susțin beneficiile sării Epsom, cercetarea științifică nu a validat aceste dovezi anecdotice.

Poate fi de folos pentru creșterea plantelor

Poți folosi apa în care ți-ai îmbăiat picioarele cu sare Epsom pentru a uda unele plante din grădină precum trandafirii, roșiile și ardeii, care pot beneficia de nivelurile de magneziu conținute în sărurile Epsom.

Efectele secundare ale sării Epsom

În timp ce sarea Epsom este în general sigură pentru utilizare externă, există câteva efecte negative care pot apărea dacă o utilizezi incorect, mai ales pe cale orală.

În primul rând, așa cum am discutat deja, sulfatul de magneziu din sarea Epsom poate avea un efect laxativ. Consumul acestuia poate duce la diaree, balonare sau durere abdominală. Dacă utilizezi sarea Epsom ca laxativ, asigură-te că bei multă apă, ceea ce poate reduce disconfortul digestiv. În plus, nu lua niciodată mai mult decât doza recomandată fără a cere mai întâi sfatul medicului.

Au fost raportate unele situații de supradozaj cu magneziu, în care oamenii au luat prea multă sare Epsom. 

Simptomele în caz de supradozaj cu magneziu includ:

  • greață; 
  • dureri de cap; 
  • amețeală;
  • piele înroșită.
  • În cazuri extreme, supradozajul cu magneziu poate duce la:
  • probleme cardiace; 
  • comă; 
  • paralizie;
  • deces. 

Adresează-te medicului dacă prezinți semne de reacție alergică sau alte reacții adverse grave.

Cum să folosești sarea Epsom?

Iată câteva dintre cele mai comune întrebuințări pentru sarea Epsom:

Ca sare de baie

Pentru a folosi sarea Epsom ca sare de baie, adaugă aproximativ o cană (deci cam 300 de grame) de sare Epsom în apa din cadă și relaxează-te acolo timp de cel puțin 15 minute. Poți pune sarea Epsom sub jetul de apă fierbinte, dacă dorești să se dizolve mai repede. Această sare nu ar trebui pusă în cada de hidromasaj.

Sub formă de exfoliant

Sarea Epsom poate fi folosită ca produs de înfrumusețare pentru piele și păr. Pentru a folosi sarea Epsom ca exfoliant, pune-ți o cantitate mică în palmă, umezește-o și masează-o în piele. Sau, combină o jumătate de linguriță de sare Epsom cu produsul cu care îți speli de obicei fața și masează-o pe piele. Unii oameni susțin că ajută la curățarea mai adecvată a feței, deoarece contribuie și la curățarea porilor.

Ca ingredient care oferă volum părului

De asemenea, poți adăuga sarea Epsom în balsamul de păr, deoarece pare să ofere un plus de volum părului. Pentru acest efect, combină părți egale de balsam și de sare Epsom. Aplică amestecul în păr și lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, iar apoi clătește.

Cum alegi sarea Epsom? 

Atunci când consumi sare Epsom, asigură-te că utilizezi un produs pur, de calitate superioară, care nu are parfum sau colorant adăugat. Când cumperi sare Epsom, caută un produs care conține 100% sulfat de magneziu.

Contraindicații sare Epsom

Deși, în general, nu există riscuri atunci când faci o baie cu sare Epsom, sunt unele cazuri în care se recomandă prudență. Băile cu sare Epsom nu sunt recomandate persoanelor cu inflamație severă a pielii, infecții ale pielii, răni deschise sau arsuri severe.

Mai mult decât atât, consumul de sare Epsom, așa cum recomandă unele planuri de „detoxifiere” online, poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi diaree severă. Schimbările bruște și dramatice ale comportamentului intestinal pot fi foarte periculoase și pot provoca deshidratare și disconfort. Totodată, persoanele cu boli de rinichi sau boli de inimă, femeile însărcinate și copiii nu ar trebui să consume sare Epsom.

Dacă nu ai mai folosit sare Epsom niciodată, dar te gândești să încerci acest remediu fie intern, fie extern, îți recomandăm să ceri mai întâi sfatul medicului de familie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Should You Take an Epsom Salt Bath?
https://health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt/
Pub Med - Myth or Reality-Transdermal Magnesium?
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28788060/
Studiul „Myth or Reality-Transdermal Magnesium?”, apărut în Nutrients. 2017 Jul 28;9(8):813. doi: 10.3390/nu9080813, autori: Uwe Gröber et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0