Sare Epsom: beneficii&intrebuintari

Sarea Epsom este un remediu popular utilizat pentru gestionarea mai multe afectiuni, dureri musculare sau artrozice, dar se crede ca ar avea si efecte detoxifiante, in special in cazul imbaierii. Derivată din descompunerea rocilor minerale, sarea Epsom este neutră ca valoare a pH-ului, Oamenii o folosesc pentru a ușura problemele de sănătate, cum ar fi durerile musculare și stresul, in special.

Sarea Epsom este de fapt sulfat de magneziu, un compus chimic format din magneziu, sulf și oxigen. Denumirea de sare Epsom provinde de la orașul Epsom din Surrey, Anglia, unde a fost descoperită inițial in forma sa naturala. Nu toate sarurile Epsom din comert sunt naturale, ci pot fi sintetizate chimic cu usurinta.

Sarea Epsom are un aspect asemănător cu sarea de masă și este adesea dizolvată în băi, motiv pentru care este cunoscută și ca „sare de baie”. Deși arată asemănător cu sarea de masă, gustul ei este net diferit. Sarea Epsom este destul de amară și neplăcută la gust.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De sute de ani, sarea Epsom a fost folosită pentru a trata afecțiuni, cum ar fi constipația, insomnia și fibromialgia. Din păcate, efectele sale asupra acestor afecțiuni nu sunt bine cercetate si nu sunt recomandate la ora actuala, fiind necesara precautia  in cazul consumului intern, putand provoca diaree si deshidratare intensa, bătăi neregulate ale inimii și slăbiciune musculară.

Cele mai multe dintre beneficiile raportate ale sării Epsom sunt atribuite magneziului din compoziția sa.

Mod de acțiune sare Epsom

Când sarea Epsom este dizolvată în apă, eliberează ioni de magneziu și sulf, iar aceste particule pot actiona superficial la nivelul pielii.

Deși nu există dovezi concludente că magneziul sau sulfații sunt absorbiți în organism prin piele, cea mai comună utilizare a sării Epsom este ca sare de baie, unde este, pur și simplu, dizolvată în apă. Cu toate acestea, poate fi aplicată și pe piele ca produs cosmetic sau unii medici naturisti o pot recoamanda pe cale orală ca supliment de magneziu sau laxativ, desi nu reprezinta o varianta de electie in acest scop.

Beneficii sare Epsom

Mulți oameni susțin că sarea Epsom este terapeutică și o folosesc ca tratament alternativ pentru mai multe afecțiuni, desi este binestiut ca  magneziul nu este absorbit prin piele, cel puțin nu în cantități relevante din punct de vedere științific.

Cu toate acestea, cercetatorii continua sa exploreze posibilitatea absorbtiei magneziului prin piele, ca posibila alternativa de adminstrare a magneziului, fiind cunoscut efectul puternic laxativ al acestuia pe cale orala, inclusiv asa cum se facea traditional cu sarea Epson. Cercetatorii  au pornit de la importanța magneziului și efectele pozitive ale suplimentării cu magneziu in unele boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul zaharat si analizeaza daca absorbția transdermică a magneziului în comparație cu aplicarea orală nu cumva este mai eficientă și genereaza mai puține efecte secundare, deoarece ocolește tractul gastrointestinal.

Ar putea ajuta somnul și reduce stresul

O baie calda in care s-a dizolvat o anumita cantitate de sare Epson poate ajuta la relaxarea musculara si induce senzatia de somn.

Ajută la constipație

Magneziul este adesea folosit pentru a trata constipația.  De a lungul timpului, cand nu existau prea multe alternative la laxative, magneziul era administrat pe cale orală pentru ameliorarea constipației,  in cantitati mici,  pe cale orală, cu apă, conform instrucțiunilor medicului

In cazul constipatiei, se pot administra 2 lingurițe (10g) de sare Epsom dizolvate într-un pahar de apă, iar efectul laxativ poate  apărea pana la 6 ore de la administrare. Nu este insa cel mai indicat remediu intrucat poate  produce efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonarea, diareea si deshidratarea. Ar trebui să folosești sarea Epsom doar ocazional si nu ca tratament a la longue si sa le alternezi cu alte variante folosite precum citrat de magneziu sau hidroxid de magneziu.

Ar putea ajuta performanța fizică și recuperarea

Este posibil ca băile cu sare Epsom sa reduca durerile musculare, ameliorarea crampelor, ambii factori importanți pentru performanța exercițiului fizic și pentru recuperare.

Este bine cunoscut faptul că nivelurile adecvate de magneziu sunt utile atunci cand efectuezi regulat exerciții fizice intense, deoarece magneziul contribuie la diponibilizarea glucozei si formarea acidului lactic.

Ar putea reduce durerea și umflăturile

O altăteorie sustine că sarea Epsom ajută la reducerea durerii și a inflamatiei, iar administrarea de băi cu sare Epsom ar ameliora simptomele fibromialgiei și artrozei, mai ales in cazul gonartrozelor sau inflamarea articulatiilor picioarelor, fiind un remediu natural complementar  la administrarea analgezicelor  orale.

Unii cercetători cred, de asemenea, că magneziul in combinatie cu sulful ar putea  reduce nivelul de inflamație sistemica a organsmului, sustinand o circulatie mai buna la nivel periferic si central, si implicit  reducerea riscului de boli cardiovasculare, îmbunătățirea digestiei sau mișcărilor peristaltice intestinale.

Deși secolele de mărturii ale utilizatorilor sustin beneficiile sării Epsom, cercetarea științifică nu a validat aceste sustineri.

Ajuta la dezvoltarea plantelor

Poti folosi apa in care ti-ai imbaiat picioarele cu sare  Epsom  pentru a uda unele plante  din gradina precum trandafirii, roșiile și ardeii  care pot beneficia de nivelurile de magneziu conținute în sărurile Epsom.

 

Efectele secundare ale sarii Epsom

În timp ce sarea Epsom este în general sigură, există câteva efecte negative care pot apărea dacă o utilizezi incorect, mai ales pe cale orală.

În primul rând, asa cum am mai pomenit, sulfatul de magneziu din sarea Epsom poate avea un efect laxativ. Consumul acestuia poate duce la diaree, balonare sau durere abdominală.

Dacă utilizezi sarea Epsom ca laxativ, asigură-te că bei multă apă, ceea ce poate reduce disconfortul digestiv. În plus, nu lua niciodată mai mult decât doza recomandată fără a consulta mai întâi medicul.

Au fost raportate unele situații de supradozaj cu magneziu, în care oamenii au luat prea multă sare Epsom. 

Simptomele în caz de supradozaj cu magneziu includ:

•    greață; 
•    dureri de cap; 
•    amețeală;
•    piele înroșită.

În cazuri extreme, supradozajul cu magneziu poate duce la:

•    probleme cardiace; 
•    comă; 
•    paralizie;
•    deces. 

Adresează-te medicului, dacă prezenți semne de reacție alergică sau alte reacții adverse grave.

Cum să folosești sarea Epsom

Iată câteva dintre cele mai comune întrebuințări pentru sarea Epsom!

Sare de baie

Pentru a folosi sarea Epsom ca sare de baie, adăugă 1-2 căni (aproximativ 300-475 g) de sare Epsom în apa din cadă și relaxează-te acolo timp de cel puțin 15 minute.

De asemenea, poți pune sarea Epsom sub jetul de apă, dacă dorești să se dizolve mai repede.

În rutina de înfrumusețare

Sarea Epsom poate fi folosită ca produs de înfrumusețare pentru piele și păr. 

Pentru a folosi sarea Epsom ca exfoliant, pune-ți o cantitate mică în mână, umezește-o și masează-o în piele. Unii oameni susțin că ajută la spălarea feței, deoarece poate ajuta la curățarea porilor.

Combină 1/2 linguriță (2,5 g) de sare Epsom în propria soluție de curățare facială și  masează-o pe piele.

De asemenea, poți adăuga sarea Epsom în balsam și îți poate oferi un plus de volum părului. Pentru acest efect, combină părți egale de balsam și de sare Epsom. Aplică amestecul în păr și lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, iar apoi clătește.

 

Recomandări și contraindicații sare Epsom

Atunci când consumi sare Epsom, asigură-te că utilizezi sare Epsom pură, de calitate superioară care nu are parfum sau colorant adăugat.

Când cumperi sare Epsom, caută un produs care conține 100% sulfat de magneziu.

Deși, în general, nu există riscuri să faci o baie cu sare Epsom, sunt unele cazuri în care se recomandă prudență. Băile cu sare Epsom nu sunt recomandate persoanelor cu:

•    inflamație severă a pielii;
•    infecții ale pielii;
•    răni deschise;
•    arsuri severe.

Mai mult decât atât, consumul de sare Epsom, așa cum recomandă unele planuri de „detoxifiere” online, poate provoca reacții adverse grave, cum ar fi diaree severă. Schimbările bruște și dramatice ale comportamentului intestinal pot fi foarte periculoase și pot provoca deshidratare și disconfort.

Totodată, persoanele cu boli de rinichi sau boli de inimă, femeile însărcinate și copiii nu ar trebui să consume sare Epsom.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 

Myth or Reality—Transdermal Magnesium? 2017, Uwe Gröber,Tanja Werner, Jürgen Vormann, Klaus Kisters

Cleveland Clinic: „Epsom Salt: Potential Benefits and How to Use It”, https://health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt 

Medical News Today: „Epsom salt uses, benefits, and side effects”, https://www.medicalnewstoday.com/articles/epsom-salt


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0