Rolul acidului hialuronic in ameliorarea mobilității şi a funcţiei articulare

Boala artrozică constituie o problemă de sănătate publică, aflata pe locul al doilea după bolile cardiovasculare, incidenţa şi prevalenţa acesteia crescând odată cu înaintarea in vârstă. Artroza debutează ca o leziune degenerativă a cartilajului, dar afectează în evoluţia sa întreaga articulaţie.

Pacientul cu artroză are durere şi limitare a funcţiei articulare, progresiv până la invaliditate, cu repercusiuni majore asupra calităţii vieţii. Durerile secundare artrozei reprezintă unul din principalele motive de prezentare la un consult medical.

Un pacient cu artroză este o persoană al cărei nivel de activitate fizică scade, acest fapt contribuind la cresterea riscului de obezitate și a altor boli cronice. Tratamentul artrozei presupune modificarea stilului de viață, program de exerciţii fizice, scădere ponderală, tratament medicamentos antialgic si antiinflamator. Pacientilor care nu raspund metodelor amintite, li se recomandă injecţie intrarticulară cu acid hialuronic.

Modul de acțiune al acidului hialuronic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acidul hialuronic se gasește in mod natural în lichidul sinovial de la nivelul articulațiilor. Prezența acidului hialuronic dă lichidului sinovial o structură gelatinoasă, ce asigură lubrefierea suprafețelor acoperite de cartilaj. În acest fel este asigurată o rezistență mai bună la stresul mecanic la care este supusa articulația.

Acidul hialuronic joacă un rol important în menţinerea homeostaziei articulare, prin variaţiile de concentraţie şi greutate moleculară, cu efect asupra vâscozitaţii lichidului sinovial dar şi prin activitatea biologică, în special prin efectul imunomodulator asupra celulelor inflamatorii care devin mai puţin active. 

Efectele benefice ale acidului hialuronic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin injectarea intraarticulară cu acid hialuronic se urmărește reducerea rigiditaţii articulare, ameliorarea mobilității şi a funcţiei articulare.
Atunci când se evaluează rezultatele injectării intrarticulare cu acid hialuronic, amploarea beneficiului simptomatic nu este singurul criteriu pe care ar trebui să se bazeze recomandarea de a face sau nu o astfel de procedură. Chiar și în rândul pacienților fără o ameliorare simptomatică semnificativă, injecțiile cu acid hialuronic pot avea beneficii structurale asupra cartilajului, cunoscut fiind faptul că scăderea cantității şi modificarea compoziției lichidului sinovial pot determina o creștere a riscului de deteriorare a cartilajului articular.

Atunci când se compară injectarea intrarticulară cu acid hialuronic cu injectarea intraarticulară cu un preparat cortizonic, beneficiul maxim are loc la momente diferite. Astfel, administarea produselor cortizonice determină rezultate superioare in prima lună, iar in cazul administrarii acidului hialuronic superioritarea se constată în intervalul între 1 lună şi 6 luni. Fiecare medicament injectabil poate avea un rol diferit în tratarea pacienţilor cu artroză. Tratamentul cortizonic poate avea utilitate pentru a rezolva rapid un episod acut de durere la nivelul articulației, pentru a face „o punte” până la instalarea efectului altor tratamente suplimentare. În schimb, injecțiile cu acid hialuronic sunt utilizate pentru a produce un control pe termen lung al simptomelor.

Tratamentele succesive, ciclice intrarticulare cu acid hialuronic reduc durerea în stadiile precoce ale bolii artrozice si îmbunătăţesc funcţia articulară. Acestor efecte li se poate adăuga şi o intarziere a momentului intervenţiei chirurgicale de protezare articulară, ceea ce recomanda utilizarea acestor preparate pentru efectul lor condroprotector pe termen lung.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0