Remediile naturale pentru onicomicoza

Remediile naturale eficiente excelente pentru onicomicoza pot fi incercate, mai ales ca terapiile orale eficiente prezinta multe contraindicatii si efecte secundare, mai ales in ceea ce priveste toxicitatea asupra ficatului.

Ideal ar fi sa consultati un medic pentru a sti ca ati primit cele mai bune indrumari cu privire la terapiile antifungice locale eficiente, in mod special cremele si unguentele, despre care am scris si noi aici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Remediile din natura care ne ajuta sa eliminam ciuperca unghiei, mai ales daca este incipienta, in forme usoare, cu o intindere mica, sunt foarte banale si usor de gasit, precum usturoiul, menta, care pot fi combinate si cu alte substante cu proprietați antiseptice si antifungice, precum clorhexidina pe care o gasiti la farmacie si care ajuta la combaterea infectiei fungice, dar si a reinfectarii unghiilor.

Tratamentul antifungic cu usturoi

Se stie ca usturoiul este antibioticul natural, ajutanad atat intern cat si extern la eliminarea infectiilor fungice. Pentru a elimina ciuperca unghiilor, dintotdeauna, oamenii utilizau usturoi zdrobit pe unghiile si degetele de la picioare, infectate cu ciuperca. Acest remediu era pe cat de banal, pe atat de eficient. Singura lui problema, ramane insa...mirosul. In ziua de azi, pentru a potenta efectele lui antimicrobiene, se poate adauga in solutia pregatita acasa, clorhexidina, astfel:

  • 1 catel de usturoi
  • 1 sticla clorhexidina sau mertiolat

 

Se pune usturoiul in sticla de clorhexidina si se umezeste un tifon care se aplica peste unghie, apoi se aplica o soseta. Vara se poate trece pur si simplu, amestecul de trei ori pe zi, peste unghiile infectate, timp de 1 luna. Se zvanta usor piciorul si se tamponeaza talpa, preferandu-se papuci. Incaltamintea si ciorapii infectati ar trebui dezinfecati sau cel mai bine, aruncati si inlocuiti cu unele noi.

 

 

Tratament antifungic cu menta

Remediul cu usturoi poate fi alternat si completat, zi dezi, cu o baie de picioare cu menta proaspaata sau uscata, cu puternice proprietati de calmare a leziunilor piciorului, a pruritului generat de ciuperca, dar si antiseptice. 

  • 30 g de frunze de menta
  • 500 ml de apa clocotita

Se pune apa clocotita intr-un ceainic, impreuna cu frunzele de menta, se lasa la infuzat timp de 5-10 minute, apoi se strecoara si se toarna intr-un lighean, in care se vor tine picioarele timp de 20 de minute. Se recomanda uscarea cu feonul sau sa se lase sa se zvante de la sine, pentru a mai pastra principiile active pe pielea picioarelor.

Aceste tratamente naturale pot fi folosite si atunci cand utilizati o crema sau un tratament oral recomandate de dermatolog, intrucat vor potenta efectele.

Terapiile orale recomnadate mai frecvent de medici, in cadrul asa numitei "puls-terapii" sunt itraconazolul (Micogal si Orungal) si fluconazolul (Diflucan).  Schema utilizata in tratamentul cu itraconazol (200 mg) este de 2x2cps/zi, 7 zile pe luna, timp de 4-6 luni. Pentru fluconazol este recomandata o doza unica de 150mg pe saptamana timp de 6 luni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cremele antifungice, dar si lotiunile, gelurile si lacurile recomandate pentru unghie si zona periunghiala afectata folosesc ca excipienti naftifina, clotrimazol, terbinafina, tolnaftat. Se recomanda in formele moderate ale onicomicozei si tratamentul se intinde pe o durata lunga, fara a fi intrerupt.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0