Remediile naturale pentru onicomicoză

Onicomicoza este o infecție fungică a unității unghiei care poate duce la distrofie. Acesta afectează mai frecvent unghiile de la picioare decât cele de la mâini și reprezintă până la 50% din toate afecțiunile unghiilor. Onicomicoza poate afecta calitatea vieții și poate crește prevalența și severitatea ulcerelor piciorului la pacienții cu diabet zaharat.

Cum se tratează onicomicoza? 

Medicamentația cu administrare orală, disponibilă și aprobată pentru tratamentul onicomicozei, include terbinafină și itraconazol, care au demonstrat o eficacitate bună, dar care prezintă contraindicații și sunt asociate cu interacțiuni medicamentoase și riscul de efecte secundare, în special, în ceea ce privește toxicitatea asupra ficatului. 

Terapiile orale recomnadate mai frecvent de către medici, sunt itraconazolul (Micogal si Orungal) si fluconazolul (Diflucan).  Schema utilizată în tratamentul cu itraconazol (200 mg) este de 2x2cps/zi, 7 zile pe lună, timp de 4-6 luni, iar pentru fluconazol, o doză unică de 150mg pe săptămână timp de 6 luni.

Medicamentația pentru onicomicoză, administrată local, include ciclopirox, efinaconazol și tavaborol, însă acestea au, în general, o eficacitate incompletă în comparație cu terapiile orale, implicând totodată, cure lungi de tratament și posibile efecte secundare locale, cum ar fi eritem sau înroșirea pielii și/sau vezicule, adică punguțe de lichid care se formează între straturile superioare ale pielii. De aceea, este indicat să consulți un medic pentru a primi cele mai bune îndrumări cu privire la terapiile antifungice locale eficiente, precum cremele, loțiunile, unguentele, gelurile și lacurile. Aceste tratamente recomandate pentru unghie și zona periunghială afectată folosesc ca excipienți naftifina, clotrimazol, terbinafina, tolnaftat și sunt indicate în formele moderate ale onicomicozei, pe o durată lungă de timp, fără să fie întrerupt.

Leacuri din natură pentru onicomicoză

De asemenea, pot fi încercate remedii naturale pentru a elimina ciuperca unghiei, mai ales dacă onicomicoza este incipientă, în forme ușoare, cu o întindere mică.  Aceste remedii, precum usturoiul și menta, pot fi combinate și cu alte substanțe cu proprietăți antiseptice și antifungice, precum clorhexidina, pe care o găsești la farmacie și care ajută la combaterea infecției fungice, dar și a reinfectării unghiilor. În lus, tratamente naturale pot fi folosite și atunci când utilizezi o cremă sau un tratament oral recomandat de dermatolog, întrucât vor potența efectele.

Tratamentul antifungic cu usturoi

Se știe că usturoiul este un antibiotic natural, ajutând atât intern, cât și extern la eliminarea infecțiilor fungice. O analiză1 din 2009 a constatat că usturoiul are unele capacități antifungice și antimicrobiene. Mai mult decât atât, pentru a elimina ciuperca unghiilor încă din cele mai vechi timpuri, oamenii utilizau usturoi zdrobit pe unghiile și degetele de la picioare care erau infectate cu ciupercă. Acum, pentru a potența efectele lui antimicrobiene, se poate adăuga în soluția preparată  acasă, clorhexidină, astfel:
•    un cățel de usturoi;
•    o sticlă de clorhexidină sau mertiolat.

Pui usturoiul în sticla de clorhexidină și umezești un tifon, pe care îl aplici peste unghie, apoi te încalți cu șosete. Vara poți să treci amestecul pur si simplu, peste unghiile infectate, de trei ori pe zi, timp de o lună. Zvânți ușor piciorul și tamponezi talpa, iar după aceea este de preferat să porți încățăminte. Încălțămintea și ciorapii infectați ar trebui dezinfectați sau cel mai bine, aruncați și înlocuiți cu unii noi.

Tratament antifungic cu mentă

Remediul cu usturoi poate fi alternat și completat zilnic, cu o baie pentru picioare, cu mentă proaspătă sau uscată, care are proprietăți calmante ale leziunilor piciorului, a pruritului generat de ciupercă, dar și proprietăți antiseptice, întocmai cum s-a constat și într-o cercetare2  publicată în anul 2002. Pune 500 ml apă clocotită într-un ceainic, împreună cu 30 g frunze de mentă și lasă la infuzat pentru 5-10 minute, apoi strecoară decoctul și toarnă-l într-un lighean, în care să-ți ții picioarele timp de 20 de minute. Se recomandă uscarea cu feonul sau să se lase să se zvânte de la sine, pentru a mai păstra principiile active ale preparatului, pe pielea picioarelor.

Uleiul de arbore de ceai

Anumite uleiuri esențiale pot fi remedii naturale pentru onicomicoză, întocmai cum s-a demonstrat într-un studiu3 din 1999 publicat în Tropical Medicine & International Health. Cercetătorii au constatat că uleiul de arbore de ceai poate ajuta la combaterea ciupercilor unghiilor. Timp de 16 săptămâni, 60 de paricipanți au folosit fie o cremă care conține 5% ulei de arbore de ceai, fie un placebo pentru a-și trata onicomicoza. La sfârșitul studiului, 80% dintre participanții repartizați care au foosit crema au fost vindecați, comparativ cu niciunul din grupul placebo.

Suprimante/supresive locale pentru tuse

Supresive locale pentru tuse sunt unguente care sunt indicați ca inhibitori ai tusei atunci când sunt aplicați la nivelul pieptului și gâtului și ca ameliorare a durerilor musculare și articulare ușoare.
Deși concepute pentru eliminarea tusei, ingredientele sale active: camfor 4,8%, ulei de eucalipt 1,2%  și mentol 2,6%  pot ajuta la tratarea ciupercilor unghiilor de la picioare. Un studiu4 din 2011 a constatat că un astfel de suprimant a avut un efect clinic pozitiv în tratamentul onicominozei piciorului.

Extractul de  Snakeroot

Extractul Snakeroot sau Ageratina pichinchensis este un antifungic fabricat din plante din familia de floarea-soarelui. Un studiu5 din 2008, a arătat că remediul pe baza extractului de Ageratina este la fel de eficient împotriva ciupercilor unghiilor de la picioare precum ciclopirox, medicamentul antifungic prescris de medici. În cadrul cercetării efectuate extractul de snakeroot a fost aplicat pe zona afectată, în fiecare a treia zi în prima lună, de două ori pe săptămână în a doua lună și o dată pe săptămână în a treia lună.

Uleiul de oregano 

Uleiul de oregano conține timol. Conform unei analize6 din 2016, timolul are proprietăți antifungice și antibacteriene, iar pentru a trata onicomicoza, poți aplica ulei de oregano pe unghia afectată de două ori pe zi cu un tampon de bumbac. 

Uleiul de floarea-soarelui ozonat 

Uleiurile ozonizate sunt uleiuri „injectate” cu ozon gazos. Uleiul de floarea-soarelui ozonat este derivat prin reacția ozonului (O3) cu uleiul din planta de floarea-soarelui (lat. Helianthus annuus) pentru a forma o substanță de tip vaselină. Potrivit unui studiu7, uleiul ozonizat de floarea-soarelui a fost mai eficient în tratarea ciupercilor unghiilor de la picioare decât antifungicele cu prescripție locală, precum ketoconazolul (Xolegel). Pentru a trata onicomicoza cu ulei ozonat, aplică uleiul pe unghia afectată, de două ori pe zi.

Prevenire oncomicoză 

Pentru a preveni  reapariția onicomicozei:
•    nu folosi lac pe unghiile infectate;
•    asigură-te că-ți tai scurt unghiile infectate;
•    dezinfectează-ți bine foarfecele, unghierele înainte de a-ți tăia unghiile;
•    nu folosi la comun, cu ceilalți prosoapele, șosetele sau încălțămintea;
•    asigură-te ca după fiecare duș să ai picioarele bine uscate, în special între degetele de la picioare. 

Totodată, pentru a-ți consolida sănătatea unghiilor, a pielii, dar și a părului, poți opta pentru un complex nutraceutic, o combinație pură de ingrediente naturale Vitaminele din grupul B din compoziția acestui supliment, îți mențin tegument sănătos, previn și tratează afecțiuni cutanate și fortifică unghiile. Uleiul de cătină îți menține pielea tânără și frumoasă, stimulează regenerarea acesteia și vindecă rapid rănile de la nivel cutanat. Uleiul de măsline extravirgin are fecet antioxidant, antiinflamator, susține buna funcționare a sistemului imunitar și îmbunătățește aspectul unghiilor, pielii și părului. 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents described in traditional Ulster cures and remedies”, publicat în The Ulster medical journal 78.1 (2009): 13, autori: Woods-Panzaru, Simon, et al.
2.Studiul „Evaluation of drying parameters and desorption isotherms of garden mint leaves (Mentha crispa L.)”, publicat în Journal of Food Engineering 51.3 (2002): 193-199, autori: Park, Kil Jin, Zdenka Vohnikova, and Fernando Pedro Reis Brod.
3.Studiul „Treatment of toenail onychomycosis with 2% butenafine and 5% Melaleuca alternifolia (tea tree) oil in cream”, publicat în Trop Med Int Health. 1999 Apr;4(4):284-7. doi:10.1046/j.1365-3156.1999.00396.x, autori: Syed TA, Qureshi ZA, Ali SM, Ahmad S, Ahmad SA. 
4. Studiul Novel Treatment of Onychomycosis using Over-the-Counter Mentholated Ointment: A Clinical Case Series, publicat în The Journal of the American Board of Family Medicine January 2011, 24 (1) 69-74, autori: Richard Derby, Patrick Rohal, Constance Jackson, Anthony Beutler and Cara Olsen
5. Studiul „Double-blind clinical trial for evaluating the effectiveness and tolerability of Ageratina pichinchensis extract on patients with mild to moderate onychomycosis. A comparative study with ciclopirox”, publicat în Planta medica 74.12 (2008): 1430-1435, autori: Romero-Cerecero, Ofelia, et al.
6.Studiul  „Antibacterial and antifungal activities of thymol: A brief review of the literature”, publicat în Food chemistry 210 (2016): 402-414,  autori: Marchese, Anna, et al.
7.Studiul „The use of ozonized oil in the treatment of dermatophitosis caused by Microsporum canis in rabbits”, publicat în Brazilian Journal of Microbiology 42.1 (2011): 274-281, autori: Daud, Fernanda Vasquez, et al.
Cutis:  „Over-the-counter and natural remedies for onychomycosis: do they really work”, https://cdn.mdedge.com/files/s3fs-public/CT098011016_e_0.PDF
Very Well Health: „Natural Remedies for Fungal Nail Infections”, https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-fungal-nail-infections-89983
Healthline: „Try One of These 10 Home Remedies for Toenail Fungus”, https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-toenail-fungus#listerine


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0