Reducerea a 200 de calorii pe zi și mișcarea te ajută să-ți menții inima sănătoasă (studiu)

Pe lângă factorii specifici stilului de viață, cum ar fi practicarea regulată a exercițiilor fizice, dieta este una dintre cele mai bune modalități de a-ți proteja inima. Asta pentru că inflamația, tensiunea arterială, colesterolul și alți factori de risc ai bolilor de inimă sunt influențați de ceea ce mănânci. 

Un nou studiu a constatat că adulții în vârstă cu obezitate, care au combinat exercițiile fizice cu o reducere moderată a caloriilor au avut îmbunătățiri mai mari în sănătatea cardiovasculară decât adulții care au optat doar pentru exerciții fizice sau exerciții cu o dietă mai restrictivă.

Mănâncă mai puține calorii și vei fi mai sănătos

Cu toții am auzit mantra: dieta și exercițiile fizice sunt cele mai bune modalități de a pierde în greutate, sugerând că pierderea în greutate este cel mai important indiciu al stării generale de sănătate. Dar această mantră poate fi frustrantă atunci când urmezi acești pași și totuși nu pierzi kilograme.

Conform unui nou studiu, totuși, luarea de măsuri în a consuma mai puține calorii și a face mai multe exerciții fizice îți poate ajuta sănătatea inimii, indiferent dacă slăbești sau nu.

Studiul, publicat în jurnalul Circulation al American Heart Association, a arătat că, atunci când adulții în vârstă cu obezitate au combinat exercițiile aerobice cu o reducere moderată a caloriilor, aceștia au experimentat îmbunătățiri mai mari ale sănătății cardiovasculare decât adulții care au optat doar pentru exerciții fizice sau exerciții fizice combinate cu o dietă restrictivă.

Studiul a analizat rigiditatea aortică, o variabilă a sănătății vasculare, care afectează bolile cardiovasculare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Anterior, se știa că exercițiile aerobice compensează creșterile legate de vârstă ale rigidității aortice, dar acest nou studiu arată că exercițiul fizic singur poate să nu fie suficient.

Prin reducerea a 200 de calorii pe zi alături de exerciții, adulții în vârstă cu obezitate au obținut rezultate mai bune decât cei care practicau doar exerciții fizice, fără să urmeze un plan alimentar.

„Această cercetare este fascinantă, demonstrând că o schimbare modestă a aportului caloric și a exercițiilor fizice moderate îmbunătățește reactivitatea vaselor de sânge”, a spus dr. Guy L. Mintz, directorul de sănătate cardiovasculară și lipidologie al Northwell Health de la Sandra Atlas Bass Heart Hospital.

Cum s-a desfășurat studiul?

Studiul a fost un studiu controlat randomizat. A implicat 160 de adulți sedentari, cu obezitate, cu vârsta între 65 și 79 de ani.

Participanții au fost repartizați aleatoriu la unul dintre cele trei grupuri de intervenție timp de 20 de săptămâni: primul grup și-a păstrat dieta obișnuită și a crescut nivelul exercițiilor aerobe; al doilea grup a făcut exerciții și a redus aportul caloric zilnic cu 200 de calorii; al treilea grup a făcut exerciții și a redus 600 de calorii pe zi.

Pentru exercițiul aerob, participanții au petrecut 30 de minute pe o bandă de alergat de patru ori pe săptămână.

Toți participanții au fost măsurați pentru viteza de undă a impulsului arcului aortic, care este viteza cu care sângele se deplasează prin aortă, precum și distensibilitatea sau capacitatea aortei de a se extinde și de a se contracta.

Iată ce au descoperit cercetătorii:

•    Participanții care au făcut mișcare și au redus 200 de calorii pe zi au avut o creștere de 21% a distensibilității. De asemenea, au avut o scădere de 8% a vitezei undei pulsului.
•    Nu au existat prea multe modificări în măsurile de rigiditate aortică pentru grupul care a făcut doar exerciții fizice sau grupul care a făcut sport și a redus 600 de calorii pe zi.
•    În comparație cu grupul care a făcut doar exerciții, cercetătorii au descoperit că modificările corpului - inclusiv cele care afectează indicele de masă corporală (IMC), masa totală a grăsimii, procentul de grăsime corporală, grăsimea abdominală și circumferința taliei - au fost mai mari în ambele grupuri cu restricții calorice. .
•    Pierderea în greutate a fost similară în ambele grupuri, indiferent de numărul de calorii restricționate.

Aceasta înseamnă că persoanele care doresc să fie într-o formă mai bună și să-și îmbunătățească sănătatea cardiovasculară nu trebuie să se angajeze la diete drastice și în regimuri de antrenament extreme pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Îmbunătățirea sănătății inimii are o varietate de beneficii, inclusiv un risc redus de atac de cord și accident vascular cerebral, deși acestea nu au fost studiate în mod specific.

Cum să reduci 200 de calorii pe zi

Aceasta este una dintre cele mai bune soluții din acest studiu: câteva modificări simple ale stilului de viață, mai degrabă decât o revizuire completă a stilului de viață, pot produce rezultate impresionante.

Pentru mulți oameni, tăierea a 200 de calorii pe zi poate să nu fie prea dificilă.

„Știam că reducerea tensiunii arteriale poate avea beneficii pe termen lung, dar acest lucru este mult mai specific și implică o abordare mai ușoară pentru a îmbunătăți sănătatea inimii”, a spus dr. James Trapasso, medic intern în cadrul NewYork-Presbyterian Medical Group Hudson Valley, care are o specialitate în sănătatea inimii, diabetul și hipertensiunea arterială.

„Oamenii renunță la regimurile de dietă și la exerciții fizice care sunt prea drastice. Nu văd rezultate și nu rămân consecvenți. O reducere de 200 de calorii nu se va observa cu adevărat și este un lucru ușor de încorporat", a spus el.

„Eliminați o pungă de chipsuri sau câteva fursecuri și adăugați o plimbare obișnuită, ca să îți îmbunătățești sănătatea inimii”, a spus Mintz. „Această foaie de parcurs către sănătatea inimii este ușoară și vine fără bariere semnificative.”

Trapasso a atras atenția, de asemenea, și asupra băuturilor pe care le consumăm.

"Există o mulțime de calorii în băuturi", a spus el. „Fie că este băutură alcoolică sau nealcoolică, reducerea excesului de zahăr este cel mai ușor mod pentru a elimina caloriile.”

Un alt pas este limitarea alimentelor procesate, inclusiv a alimentelor bogate în calorii și a alimentelor bogate în carbohidrați, cum ar fi cerealele.

„Sunt schimbări ușoare și moderate pe care le puteți face zilnic, care au un impact semnificativ în timp. Suntem mult mai puțin susceptibili să renunțăm la aceste intervenții, deoarece sunt destul de minime și sunt ușor de atins”, a mai spus Trapasso.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1.Studiul „Effects of Exercise and Weight Loss on Proximal Aortic Stiffness in Older Adults With Obesity”
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.051943

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0